#050906
#Opleiding #Taal

Pools - Initiatie (module 2)


Beter luisteren, begrijpen en spreken

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Ik kan zinnen en regelmatig voorkomende uitdrukkingen begrijpen die verband houden met zaken van direct belang (bijvoorbeeld werk, persoonsgegevens, familie, winkelen en plaatselijke geografie). Ik kan communiceren in simpele en alledaagse taken die een eenvoudige en directe uitwisseling over vertrouwde en alledaagse kwesties vereisen. Ik kan in eenvoudige bewoordingen aspecten van mijn eigen achtergrond, mijn onmiddellijke omgeving en kwesties op het gebied van diverse behoeften beschrijven.

Introductie

Onze taaltrainingen "een nieuwe taal aanleren", leren u een taal effectief te gebruiken in een professionele en een privé context. Luisteren, begrijpen en spreken staan centraal in onze taaltrainingen. U leert niet enkel een nieuwe taal aan maar u krijgt evengoed inzicht in de typische gewoontes, gebruiken, mentaliteit, ... zeg maar cultuur van de landen waar de betreffende taal wordt gesproken. Dit helpt u om snel door de "native speakers" geaccepteerd te worden en voorkomt onnodige misverstanden en problemen.

U komt terecht in een beperkte groep met gelijkgestemde cursisten, zodat onze ervaren taalcoaches u ruim voldoende aandacht kunnen geven. Goed om weten: onze taalcoaches onderwerpen u niet aan testen (tenzij u daar zelf op aandringt) en zijn ervaren in het wegnemen van de eventuele drempel om te durven spreken.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

U wilt een upgrade van uw kennis van de Poolse taal.

Voorkennis

U volgde Pools - initiatie (CEFR taalniveau A1). Dat betekent dat u vertrouwde dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen, gericht op de invulling vanuw concrete communicatieve behoeften kan begrijpen en gebruiken. U kan uzelf aan anderen voorstellen en u kan vragen stellen en beantwoorden over persoonlijke gegevens zoals waar u woont, wie u kent, ... U kan op een simpele wijze reageren, op voorwaarde dat de andere persoon langzaam en duidelijk praat, en bereid is om u te helpen.

Methodologie

 • Aan de hand van korte dialogen leren de cursisten over dagelijkse situaties in Polen.
 • Communicatiegericht: de spreektaal is gebaseerd op praktische dialogen waarin de typische taalstructuren verweven zijn.
 • De noodzakelijk grammaticale onderbouw wordt systematisch aangebracht en ingeoefend.
 • Er wordt veel aandacht besteed aan de opbouw van de woordenschat en de juiste uitspraak.

Programma

We leren spreken rond dagdagelijkse, herkenbare en concrete situaties.

Alles met eenvoudige woordenschat in eenvoudige structuren met bijzondere aandacht voor de correcte uitspraak.

 • Zich voorstellen.
 • Zijn werk / dienst / activiteit voorstellen. Het positieve, het negatieve, de eindbalans. Risico's en verdedigingsmechanismen (persoonlijke + verplichte).
 • Tijdsbesteding tijdens een week.
 • Afspraken maken / uitstellen / annuleren: wanneer? / waarom? / hoe?
 • De klant verwennen: waarom? / hoe? (onder andere uitnodigen op een open deur,...).
 • Een realistische kijk op ons communicatief gedrag naar de collega¡¦s, de klant, ... toe (met onder andere algemene onderwerpen als gespreksthema).
 • De weg vragen / uitleggen.
 • Bestellingen doen en klachten formuleren.
 • Nieuwe vormen van verkoop of dienstverlening.
 • Telefoneren: terugkerende situaties: de telefoon aannemen, de gesprekspartner doorverbinden, een eenvoudige boodschap noteren, namen spellen, ...
 • Functionele spraakkunst/oefeningen.
2005-906-1-OmschrijvingDocent-1.jpg

Ewa Guzecka komt uit Polen en woont bijna 20 jaar in België. Ze gaf in Polen les aan de Universiteit van Katowice en in het secundair onderwijs (Pools, Engels, inleiding tot Rechtsgeleerdheid). Voor SBM en Escala geeft ze intussen al 14 jaar taaltraining Pools als "native speaker" en Nederlands voor anderstaligen. Zowel in de kalenderopleidingen als intern in bedrijven en organisaties. Ewa werkt ook als beëdigd tolk en vertaler.