Hoefsmid

Leer een prachtige ambacht
 • icon Vanaf 18-09-2024
 • icon Brugge
 • icon 2 jaar
 • icon 1143,45 incl. BTW (1ste jaar)
Schrijf in op de wachtlijst
 • icon Vanaf 18-09-2024
 • icon Brugge
 • icon 2 jaar
 • icon 1143,45 incl. BTW (1ste jaar)

Introductie

Voor deze opleiding organiseren we in het voorjaar van 2024 verschillende infomomenten. Je kan je voor deze infomomenten registreren via deze link.

 • woensdag 26 juni
 • zaterdag 31 augustus
 • dinsdag 3 september

Deelname aan deze infosessies is niet verplicht, maar sterk aangeraden. Je kan je uiteraard al inschrijven voor de opleiding zelf ook zodra de inschrijvingen open zijn.

De opleiding hoefsmid is een opleiding die in het totaal 2 jaar duurt.

Eerste jaar (cursusjaar 2024-2025)

Tijdens het eerste jaar van de opleiding gaan de lessen door op woensdagavond (18u30-22u00) op campus Brugge.

Uitzonderlijk kunnen er ook lessen op maandagavond ingepland worden om het geplande programma binnen één cursusjaar te kunnen geven.

In het tweede jaar (cursusjaar 2025-2026) heb je een extra lesavond en heb je zowel op dinsdagavond als vrijdagavond les (18u30-22u).

Let op: de kostprijs vermeld op de website is geldig voor cursusjaar 2024-2025.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

De cursist krijgt een volledige kennis van de diverse materialen en gereedschappen waarmee in de hoefsmederij correct wordt gewerkt. De cursist kent de anatomie van het paard en zijn onderste ledematen om hier gegronde beslissingen te kunnen nemen in functie van het beslag. In de praktijk leert men de kennis van het smeden, bekappen en beslaan (warm & koud) uitvoeren in functie van het beroep hoefsmid.

Omschrijving

De belangstelling voor het paardrijden, in al zijn aspecten, is de laatste jaren fel toegenomen. Daardoor is de vraag naar goedgeschoolde en bekwame hoefsmeden toegenomen.

Een hoefsmid is de persoon die instaat voor de verzorging van de hoeven van het paard.

Hij/zij zorgt ervoor dat het paard in zijn stelling, stand en gang goed staat of zorgt ervoor dat eventuele stelling- of standsgebreken verbeterd of gecorrigeerd worden.

Na de beoordeling en het besnijden van de hoeven wordt bepaald of het paard beslagen moet worden. Zo ja, is het aan de hoefsmid om in te schatten welk beslag hiervoor nodig is.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze cursus is een professionele en praktijkgerichte opleiding voor personen vanaf 18 jaar die tewerkgesteld zijn in deze sector of die de bedoeling hebben als hoefsmid te werken of zich zelfstandig te vestigen als hoefsmid.

Personen die deze opleiding volgen als hobby of puur uit interesse zijn zeker welkom, maar worden wel geacht dezelfde competenties te verwerven om door te gaan naar de volgende modules (dat betekent: deelname & slagen voor alle examens).

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis nodig. Een voorliefde/affiniteit voor dieren is uiteraard een pluspunt.

Een basis computerkennis en tekstverwerking (Word, Powerpoint, etc.) en daarbij dus ook toegang tot een computer is aan te raden, aangezien we verwachten dat je in het kader van evaluaties en examens eens een verslag opstelt, een bedrijfsbezoek beschrijft, je stageverslag of eindwerk indient of een presentatie maakt.

Hebt u reeds een diploma dierenzorg of een attest van een andere relevante opleidingen op zak? Contacteer ons dan zeker om te weten of een vrijstelling voor bepaalde modules mogelijk is.

Opgelet: aangezien er in deze opleiding met paarden/ijzers gewerkt wordt is een regelmatige inenting tegen Tetanus vereist. Wij raden alle cursisten aan om ook een BA verzekering in orde te brengen.

Methodologie

Het merendeel van de lessen gaat door in de praktijklokalen.

Enkele theoretische modules kunnen worden aangevuld met e-learnings.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Tijdens de opleiding zal je stapsgewijs opgeleid worden tot een zelfstandige hoefsmid.

Het programma omvat onder andere:

1ste jaar

 • een uitgebreide introductie in het werkveld van de hoefsmid en omgang met paarden
 • smeden van Franse voor- & achterijzers
 • smeden van Engelse voor- & achterijzers
 • anatomie en pathologie van been & hoef
 • basis hoefbeslag

2de jaar

 • toegepast beslag met gesmede ijzers
 • toegepast beslag met fabrieksijzers
 • paarden bekappen
 • paarden beslaan
 • smeden van diverse voorijzers
 • smeden van diverse achterijzers
 • orthopedisch hoefbeslag met fabrieksijzers
 • toegepaste bedrijfsvoering (inrichting, wetgeving, kostprijsbepaling etc.) als hoefsmid

In deze opleiding geven we heel wat aandacht aan het smeedwerk én aan het bekappen/beslaan. Alle praktijk leer je aan op de campus en oefen je ook in op de campus onder begeleiding van de docenten.

Je kan aanvullend stage doen, maar dit is niet verplicht.

Bijkomende info

Syntra West, dat zijn opleidingen dóór ondernemers vóór ondernemers. Tijdens deze opleiding bereiden wij je voor op het zelfstandig uitvoeren van het beroep waarvoor je studeert.

Aanvullend op je opleiding, kan je bij ons ook terecht voor starterscoaching. Het attest bedrijfsbeheer is sedert 1/9/2018 niet langer een verplichting om op te starten als zelfstandige in Vlaanderen. De afschaffing betekent niet dat de nood aan een goede voorbereiding voor de opstart van een zelfstandige wegvalt. Onze "Start me up" opleiding geeft je inzicht in de haalbaarheid en winstgevendheid van jouw ondernemersidee. Je kan deze opleiding volgen voor, tijdens of na je beroepsspecifiek traject!

De prijs vermeld op de website is de prijs voor het cursusjaar 2024-2025.

Voor het vervolgjaar van de opleiding kunnen andere tarieven gelden (inflatie van diverse kosten meegerekend, meer of minder lesavonden). Contacteer ons gerust voor meer info.

In het inschrijvingsgeld zitten alle lessen inbegrepen, met toegang tot het digitale platform waar cursusteksten, presentaties, interactief forum, etc. beschikbaar zijn voor de cursisten.

Cursussen en presentaties worden niet uitgeprint voorzien door Syntra West, tenzij uitdrukkelijk vermeld (bijvoorbeeld in geval van een handboek inbegrepen in de prijs).

Het hoefsmederij gereedschap is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld. De cursisten kunnen dit aan het begin van het schooljaar aankopen en dienen hiervoor te rekenen op minstens € 850.

Tijdens de eerste lessen zullen vertegenwoordigers van de enkele groothandels hun materialen te koop beschikbaar maken voor de cursisten. Indien men zelf reeds materiaal in bezit heeft of het materiaal bij een andere leverancier wenst aan te kopen, is dat uiteraard geen probleem.

Risico

Aandachtspunten - veiligheid

 • Regelmatige inenting tegen tetanus wordt aangeraden
 • De cursist worden geadviseerd een eigen BA-verzekering af te sluiten
 • De cursist brengt mee en draagt tijdens deze praktijkopleiding minstens volgende
 • PBM (Persoonlijke Beschermmiddelen)
 1. Veiligheidsschoenen, steeds te dragen
 2. Veiligheidsbril , volgens activiteit
 3. Oordopjes, volgens activiteit

Om hygiënische reden is het niet mogelijk dat deze PBM's aangeboden worden door Syntra West.

Volledige veiligheidsvoorschriften staan vermeld in het atelierreglement.

Locaties en data


Volzet
Schrijf in op de wachtlijst

€ 1143,45 incl. BTW (1ste jaar)

Avond

ADRES


Wil je meer weten?

FotoLissa Van Hecke
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Productmanager

Lissa Van Hecke

Stel je vraag

Ook interessant voor jou