Ontwerper van lederen handtassen en accessoires

Het ontwerpen van tassencollecties
 • icon Najaar 2024
 • icon Nog niet gekend
 • icon Nog niet gekend
 • icon Nog niet gekend
Hou me op de hoogte
 • icon Najaar 2024
 • icon Nog niet gekend
 • icon Nog niet gekend
 • icon Nog niet gekend

Introductie

Heb je na het volgen van de opleiding Vervaardiger van Lederen handtassen en accessoires (voorheen Marokijnbewerker) de smaak voor het beroep te pakken?

Dan is deze bijkomende module zeker iets voor jou!

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Na het volgen van deze opleiding ben je in staat om zelfstandig een collectie van handtassen en lederen accessoires te ontwikkelen van A tot Z.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze aanvullende opleiding is bedoeld voor oud-cursisten van de opleiding Marokijnbewerker die zich verder willen specialiseren in het ontwerpen van een tassencollectie.

Ook niet cursisten die actief zijn binnen de sector en over aantoonbare ervaring beschikken, komen in aanmerking voor het volgen van deze opleiding.

Voorkennis

Om van start te kunnen gaan met deze opleiding moet je reeds de technische vaardigheden voor het vervaardigen van handtassen en lederen accessoires onder de knie hebben. Hier wordt tijdens de opleiding niet meer bij stilgestaan.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Deze module wordt ingedeeld in verschillende grote blokken:

 • de ideeëngeneratie (ontwerpstudie)
 • de trendstudie
 • materiaalonderzoek
 • creatie/realisatie en technische uitvoering van de handtassen en accessoires
 • de integratie van het luik toegepast bedrijfsbeheer
 • presentatievan de collectie handtassen en accessoires
 • eindproef

De cursisten krijgen de opdracht om in totaal een mini collectie te ontwerpen en te ontwikkelen, hiervoor kiezen de cursisten zelf een thema of project. De collectie bestaat uit 4 handtassen met bijhorende lederen accessoires.

DE IDEEËNGENERATIE EN ONTWERP

Cursisten leren hun ideeën visueel maken via schetsen, collages, assemblages, prototypes op schaal. Ze leren een moodboard maken en stellen hun ideeën voor aan de groep. Cursisten leren een eigen stijl bepalen a.d.h.v. verschillende indrukken. Ze gaan op zoek naar nieuwe ideeën voor het samenstellen van een samenhangende collectie. De cursisten leren doelgericht creëren naar vb. een thema, in opdracht van een ontwerper of merk enz. De cursisten doen inspiratie op door het bestuderen van oude en nieuwe vakliteratuur.

TRENDSTUDIE

Cursisten onderzoeken de trends voor de toekomst.

Deze worden geanalyseerd om de stijl en opmaak van hun collectie te bepalen.

MATERIALENONDERZOEK

CREATIE EN TECHNISCHE UITVOERING

De cursisten gaan hun collectie van 7 stuks  verder uitwerken. Ze maken voor elke handtas een finale ontwerptekening en gaan hierna van start met de technische uitvoering ervan.

De cursisten leren hiervoor de ontwerpen in een patroon om te zetten en uit te voeren. In deze facultatieve module wordt verwacht dat de cursisten hun collectie afleveren met een perfect afwerkingsniveau. De cursist kunnen de nieuwe technieken in de collectie toepassen. Per ontwerp maken ze een kostprijsberekening op.

TOEGEPAST BEDRIJFSBEHEER

Opzet: inzicht verwerven in de sector, aanhalen van belangrijke beurzen en evenementen, marketing, leveranciers, ...

PRESENTATIE COLLECTIE

De cursist organiseert op het einde van het schooljaar de presentatie van zijn collectie van 4 stuks en lederaccessoires. Hij voorziet een eigen label, optimale opstelling in de ruimte, gepaste belichting, betiteling, publiciteit, ... De cursist dient voor elk stuk van zijn collectie zijn volledig ontwerpproces te tonen zoals schetsen, moodboards, inspiratiebronnen, maquettes, stappenplan, kostprijsberekening. De cursist wordt bevraagd omtrent de manier waarop hij de productie zal aanpakken en hoe de verdere commercialisering en opvolging zal gebeuren.

EINDPROEF

Bijkomende info

IVOC, opleiding & advies voor Mode & Confectie, ondersteunt met de leerrekening het motto ‘levenslang leren’:

 • Werknemers uit Paritair Comité 109 en 215 kunnen opleidingssteun aanvragen via www.leerrekening.be.
 • Ben je jonger dan 26 jaar, werkzoekend of student (geen bachelor of master) en wil je ook graag gebruik maken van deze opleidingssteun? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan via https://youngpatterns.be/leerrekening/ en we bekijken samen jouw traject en leerrekening.

Grondstoffen

Leder en fournituren dienen door de cursisten aangekocht te worden in functie van de te realiseren collectie.

Risico

Het gebruik van lijmen en solventen kan schadelijk zijn voor zwangere vrouwen.

Wil je meer weten?

FotoIsabelle Santy
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Productmanager

Isabelle Santy

Stel je vraag