Medewerker dierenasiel

Van medewerker asiel en pension naar zelfstandig uitbater op 2 jaar tijd
 • icon Vanaf 18-09-2024
 • icon Brugge
 • icon 1 jaar
 • icon 477,95 incl. BTW
Schrijf in
 • icon Vanaf 18-09-2024
 • icon Brugge
 • icon 1 jaar
 • icon 477,95 incl. BTW

Introductie

Voor deze opleiding organiseren we in het voorjaar van 2024 verschillende infomomenten. Je kan je voor deze infomomenten registreren via deze link.

 • woensdag 26 juni
 • zaterdag 31 augustus
 • dinsdag 3 september

Deelname aan deze infosessies is niet verplicht, maar sterk aangeraden. Je kan je uiteraard al inschrijven voor de opleiding zelf ook zodra de inschrijvingen open zijn.

De opleiding medewerker van een asiel en/of pension duurt in totaal 1 cursusjaar. Dit is een basisjaar waarin je eerst een gegronde basiskennis over de hond, hondengedrag, logistiek en organisatie, en katten-en hondenverzorging in het algemeen aangeleerd krijgt.

Deze lessen gaan steeds door op woensdagavond in onze campus te Brugge.

Na dit eerste jaar kun je aan de slag als medewerker van een asiel en/of pension.

Je kan je daarna nog specialiseren tot zelfstandig uitbater van een honden en/of kattenpension.

In dit specialisatiejaar van de opleiding gaat men dieper in op de organisatie van het honden- en/of kattenpension. Deze lessen zullen steeds doorgaan op woensdagavond (cursusjaar 2025-2026) in Brugge.

Let wel: de cursusprijs vermeld op de website is enkel geldig voor cursusjaar 2024-2025.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Na het eerste jaar kan je aan de slag als medewerker in een asiel en/of pension.

Volg je nadien het tweede jaar, dan kan je zelfstandig aan de slag als pensionuitbater.

Omschrijving

Een medewerker en/of uitbater van een dierenasiel of pension biedt diensten aan voor het tijdelijk huisvesten van huisdieren op een manier conform de wetgeving op dierenwelzijn. Hierbij dient een onderscheid gemaakt te worden tussen de medewerker van de instelling en de verantwoordelijke uitbater, die elk hun eigen verplichtingen dienen te kennen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

 • Je wenst als medewerker of vrijwilliger bij een dierenpension of -asiel aan de slag te gaan.
 • In de toekomst wil je eventueel een eigen honden- en/of kattenpension opstarten en je hebt een grote voorliefde voor dieren.
 • Je staat al in het beroep en je wilt de optimale kwaliteit van je werk bekomen.

Het gaat om een officiële opleiding met een opgelegd curriculum en een aantal te verwerven competenties. Wie slaagt ontvangt een diploma of getuigschrift, erkend door de Vlaamse overheid. Personen die de opleiding volgen uit interesse zijn welkom, maar dienen dezelfde competenties te verwerven om door te gaan naar de volgende modules (dat betekent: deelname & slagen voor alle examens).

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis nodig. Een voorliefde/affiniteit voor dieren is uiteraard een pluspunt.

Een basis computerkennis en tekstverwerking (Word, Powerpoint, etc.) en daarbij dus ook toegang tot een computer is aan te raden, aangezien we verwachten dat je in het kader van evaluaties en examens eens een verslag opstelt, een bedrijfsbezoek beschrijft, je stageverslag of eindwerk indient of een presentatie maakt.

Hebt u reeds een diploma dierenzorg of een attest van een andere relevante opleidingen op zak? Contacteer ons dan zeker om te weten of een vrijstelling voor bepaalde modules mogelijk is.

Methodologie

Theorie- en praktijklessen kunnen worden aangevuld met e-learnings. Er is steeds terugkoppeling van de e-learnings tijdens de fysieke lessen. Een basis computerkennis en toegang tot een computer voor onze digitale platformen is daarom sterk aangeraden.

Ook de theorielessen pakken we zoveel als mogelijk interactief aan: het is goed mogelijk dat de docent tijdens de les een (groeps)opdracht, quiz of dergelijke voorziet.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Onderstaande modules komen aan bod:

JAAR 1 (2024-2025) : medewerker asiel en/of pension

·Module 1: Oriëntatie in de hondenverzorging

·Module 2: Anatomie en fysiologie van de hond

·Module 3: Kynologie en rassenkennis

·Module 4: Gedrags(h)erkenning bij de hond

·Module 5: EHBO voor de hondenverzorger

·Module 6: Verzorging van de hond

·Module 7: Voeding voor de hond

·Module 8: Omgang met de kat

·Module 9: Verzorging van de kat

·Module 10: Logistiek en organisatie (inclusief 20 uren stage)

In het eerste jaar zullen van elke module examens worden afgenomen. Dit kan een schriftelijk theoretisch examen zijn, een individueel opstel of een groepswerk. In het kader van de stage worden punten toegekend door de stageplaats in samenspraak met de docent.

=> heb je voorkennis of ben je al enkele jaren bezig als uitbater? Dan kan je voor het eerste jaar een vrijstelling krijgen. Contacteer ons gerust hiervoor!

JAAR 2 (2025-2026) : verdiepingstraject uitbater van een honden EN/OF kattenpension

Tijdens het tweede jaar werk je aan de hand van een eindwerk een (fictief) asiel of pension uit dat je presenteert voor een jury.

Hier maak je de keuze of je enkel voor een hondenpension, enkel voor een kattenpension of voor de combinatie van beide gaat.

Bijkomende info

Deze opleiding is erkend door de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse Overheid.

Syntra West, dat zijn opleidingen dóór ondernemers vóór ondernemers. Tijdens deze opleiding bereiden wij je voor op het zelfstandig uitvoeren van het beroep waarvoor je studeert.

Aanvullend op je opleiding, kan je bij ons ook terecht voor starterscoaching. Het attest bedrijfsbeheer is sedert 1/9/2018 niet langer een verplichting om op te starten als zelfstandige in Vlaanderen. De afschaffing betekent niet dat de nood aan een goede voorbereiding voor de opstart van een zelfstandige wegvalt. Onze "Start me up" opleiding geeft je inzicht in de haalbaarheid en winstgevendheid van jouw ondernemersidee. Je kan deze opleiding volgen voor, tijdens of na je beroepsspecifiek traject!

De prijs vermeld op de website is de prijs voor het cursusjaar 2024-2025.

Voor het vervolgjaar van de opleiding kunnen andere tarieven gelden (inflatie van diverse kosten meegerekend, meer of minder lesavonden). Contacteer ons gerust voor meer info.

In het inschrijvingsgeld zitten alle lessen inbegrepen, met toegang tot het digitale platform waar cursusteksten, presentaties, interactief forum, etc. beschikbaar zijn voor de cursisten.

Cursussen en presentaties worden niet uitgeprint voorzien door Syntra West, tenzij uitdrukkelijk vermeld (bijvoorbeeld in geval van een handboek inbegrepen in de prijs).

Locaties en data


Vanaf 18-09-2024
1 jaar
Schrijf in

€ 477,95 incl. BTW

Avond

ADRES


Wil je meer weten?

FotoLissa Van Hecke
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Productmanager

Lissa Van Hecke

Stel je vraag

Ook interessant voor jou

Leer zowel de technisch als de wetgevende aspecten kennen om een optimale bediening van "de klant en zijn huisdier" te verzekeren.
 • icon 526,35 incl. BTW
 • icon Vanaf 25-09-2024
 • icon Brugge
 • icon 1 jaar