Fotografie basis

Workshops & Coaching met fotograaf Pieter Clicteur
 • icon Vanaf 27-05-2024
 • icon Roeselare
 • icon 6 sessie(s)
 • icon 761,09 incl. BTW
Schrijf in
 • icon Vanaf 27-05-2024
 • icon Roeselare
 • icon 6 sessie(s)
 • icon 761,09 incl. BTW

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Je verkent de mogelijkheden van je eigen digitale camera en maakt kennis met fotografische technieken zoals diafragma, scherptediepte, sluitertijd en beweging.

Omschrijving

Digitale fotografie is inmiddels volledig ingeburgerd. Of je nu voor professionele doeleinden of als hobby wil fotograferen, onze docent zal je stap voor stap de elementaire fotografische technieken bijbrengen. Tijdens deze opleiding en de zeer praktijkgerichte workshops leer je werken met jouw eigen digitaal fototoestel!

Je brengt zelf jouw reflex-, systeem- of bridgecamera mee voor deze opleiding.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

De cursus is bestemd voor iedereen die digitale fotografie in praktijk wenst te leren.

Methodologie

De cursus wordt klassikaal gegeven in groepen van maximum 14 personen. Je kan dus rekenen op maximale persoonlijke aandacht. Na de theoretische uitleg werk je aan praktijkoefeningen. Je ontvangt ook lesmateriaal als ondersteuning van de praktijklessen. De hierboven genoemde informatie betreft het open cursusaanbod.

OP ZOEK NAAR EEN PRIKKELENDE MAATTRAINING OF BEGELEIDING?

Om jouw persoonlijke of bedrijfsgebonden groeiambities waar te maken kun je op ons vertrouwen. Wat jouw uitdaging ook is, we vinden binnen ons ruime netwerk van ervaren vakspecialisten en -trainers beslist de mensen met wie je je doelstellingen kunt bereiken. Vertrekkend vanuit jouw behoeften, visie en strategie ontwikkelen wij een oplossing volledig afgestemd op jouw noden en wensen. Onze hands-on aanpak zorgt ervoor dat je praktische en bruikbare oplossingen hebt die onmiddellijk toepasbaar zijn.

Bovendien bepaal je ook de best geschikte organisatievorm qua locatie, tijdstip en duur mee. De opleidingen en begeleidingen kunnen worden georganiseerd in jouw bedrijf, op één van onze campussen of op een andere locatie naar jouw keuze. Ook na je opleiding of begeleiding word je u nog verder ondersteund. Verbeteringen en veranderingen vragen immers continue aandacht. Dit zorgt er dan ook voor dat je volgens de juiste stappen verderop kunt en jouw investering blijft renderen.  

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

WORKSHOP 1: CAMERA-INSTELLINGEN

We behandelen elementaire fotografische technieken op een gedetailleerde en vooral duidelijke manier. De technieken worden meteen toepasbaar tijdens praktische oefeningen. We bespreken de beslissingen die men moet maken tijdens het fotograferen (instellingen, basis compositie, etc.).

Aan het eind van deze cursus heb je je camera onder controle, en zal de camera niet langer de beslissingen nemen voor jou. Je zal eindelijk de foto’s kunnen maken dieje in gedachten hebt.

Het niet langer gebruiken van de automatische stand van je reflex-, systeem- of bridgecamera is een belangrijke stap naar betere foto’s.

Inzicht in de parameters van de camera en de termen van digitale fotografie is de eerste stap. Witbalans, lichtmeting via camera, lichtgevoeligheid (ISO), RAW-formaat of belichtingscorrectie zijn slechts enkele voorbeelden van termen die tijdens deze cursus op een duidelijke en beknopte manier worden uitgelegd.

In deze workshop zal je leren hoe:

 • Een gevoel voor compositie te ontwikkelen  
 • Het licht met behulp van de verschillende methodes op de camera te meten
 • Juiste keuze maken van ISO-instelling
 • Maken van een wit-balans

WORKSHOP 2: DIAFRAGMA EN SCHERPTEDIEPTE

Scherptediepte is een van de belangrijkste aspecten van fotografie. Het definieert een zone van scherpte die zich voor en achter het onderwerp bevindt. Buiten de grenzen van deze zone, is de foto in meer of mindere mate flou, oftewel wazig.

De scherptediepte kan worden aangepast aan de hand van drie parameters die nader zullen worden toegelicht in de workshop: het diafragma, de brandpuntsafstand en de afstand van de camera tot het voorwerp van de foto. Spelen met deze drie parameters kan de esthetiek van een beeld sterk wijzigen!

Dit is het creatieve deel van de fotografie: het beheersen van scherptediepte zal je toelaten om te slagen met portretten, landschappen, en het onderwerp van de foto uit zijn omgeving naar voor laten komen.

In deze workshop zal je leren hoe:

 • De "A" of "Av" opnamestand te gebruiken
 • Een portret met een onscherpe achtergrond te maken
 • Een foto van een landschap te maken met maximale scherpte

WORKSHOP 3: SLUITERTIJD EN BEWEGING

Hoe kan een beweging worden vastgelegd op foto? Of,  in tegenstelling, hoe kan iets of iemand in volle actie worden bevroren?

Het beheersen van de belichtingstijd - oftewel de sluitertijd - van de camera is het antwoord op deze twee vragen en is, net als voor de scherptediepte, een belangrijke parameter in de fotografie.

Deze parameter bepaalt de tijd dat het licht naar de digitale sensor gaat, wat zal bepalen of een actie wazig of scherp wordt afgebeeld.

Ook hier heb je een breed scala aan creatieve mogelijkheden: vervagen of bevriezen van een beweging, het maken van een “gepande” opname (uit het Engels: panning; door een slepende beweging met je camera wordt het onderwerp bevroren in een wazige omgeving).

In deze workshop zal je leren hoe:

 • De "S" of "TV" opnamestand te gebruiken
 • Gepande opnames van bewegende onderwerpen te maken
 • De beweging van een onderwerp te bevriezen
 • Wazige beelden te maken om beweging te suggereren en dynamiek in je foto's te brengen

De workshop bestaat uit een theoretisch gedeelte, praktische opleiding en een korte afsluiting van de les.

WORKSHOP 4, 5 en 6: 3 coachingssessies

We gaan aan de slag met uiteenlopende en uitdagende oefenopdrachten op het gebied van portret- en reportagefotografie, product- en macrofotografie en architectuur- en interieurfotografie.

Tijdens deze sessies wordt de fotograaf die de skills uit worshop1, 2 en 3 meester is verder gecoacht om deze goed en adequaat in te zetten.

Locaties en data


Vanaf 27-05-2024
6 sessie(s)
Schrijf in

€ 761,09 incl. BTW

Planning

ma (27/05/2024) 18:30 - 21:30
ma (03/06/2024) 18:30 - 21:30
ma (10/06/2024) 18:30 - 21:30
ma (17/06/2024) 18:30 - 21:30
ma (24/06/2024) 18:30 - 21:30
ma (01/07/2024) 18:30 - 21:30

Duur

ma 27-05-2024 t.e.m. ma 01-07-2024

ADRES


Wil je meer weten?

FotoLies Debacker
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Commercieel coördinator

Lies Debacker

Stel je vraag

Ook interessant voor jou

 • Opleidingscheques
Adobe Photoshop is een praktijkgerichte training waarin je leert hoe kwalitatief goede afbeeldingen maken.
 • icon 949,85 incl. BTW
 • icon Vanaf 21-05-2024
 • icon Roeselare
 • icon 6 sessie(s)