Financiële analyse op één A4


Een hands-on financiële quick scan!
#160338
#Opleiding #Financieel Beleid

Introductie

U bent reeds vertrouwd met de bouwstenen van de jaarrekening maar wil graag zelf meer routine ontwikkelen in de financiële analyse van een onderneming.

Deze module is een onderdeel van het verdiepingstraject 1: "credit professional & credit-scoring" dat kadert in het totaalprogramma: Expert cash- en werkkapitaalbeheer":

U kunt elke module apart volgen maar u kunt ook inschrijven voor het totaalprogramma aan sterk gereduceerde prijs. Voor info: contacteer ons: 078/ 35 36 38 of via info@sbm.be

Omschrijving

Met deze hands-on inoefentraining leert u vlot om zelf de evolutie van liquiditeit, solvabiliteit, rentabiliteit en een reeks andere cruciale financiële knipperlichten op een gestructureerde manier op te volgen. Deze opleiding is opgebouwd rond een handig financieel scoringsmodel (in Excel), dat toelaat op 1 A4, zèlf de financiële gezondheid van een bedrijf kritisch te beoordelen en op te volgen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Iedereen die zich heel "hands-on" wil bekwamen in techniek van de ratio-analyse en financiële opvolging.

Voorkennis

 • Financieel basisinzicht en ervaring met financiële transacties is vereist. Voelt u zich hier nog onvoldoende mee vertrouwd dan kan u voorafgaand de opleidingsmodule "Basis cash- en werkkapitaalbeheer" volgen.
 • Balansen kunnen lezen is een minimumvereiste.

Bijkomende info

Het programma komt in aanmerking voor 9 uren permanente vorming bij ITAA.

Op deze opleidingsmodule kan apart worden ingeschreven.

De opleiding maakt daarnaast ook deel uit van het totaaltraject "Expert Cash- en Werkkapitaalbeheer". Voor meer info over dit traject zie code website SBM130428.

Methodologie

Naast de voorbeelden en cases uit de praktijk, toegepast in deze quick-scans op basis van excel, is er voldoende ruimte voor interactie met de docent. Om deze reden is het aantal deelnemers beperkt.

Programma

 • "Refresh" van de voornaamste financiële analysetechnieken en ratio's die worden toegepast en opgevolgd in de financiële "quick scan" op één A4:
  • Liquiditeit
  • Solvabiliteit
  • Rentabiliteit
  • Andere relevante financiële knipperlichten (Mutatie van de Netto-Cash-Positie, intensiteit van investeren, omzet-evolutie, pay-out- ratio, personeelsverloop,...)
 • Stapsgewijze toelichting bij het gebruikte (excel-) format voor de uit te voeren quick scans
 • Toepassing van een reeks uiteenlopende cases op basis van het excel-format, met als doel zelf vlot een financiële analyse uit te voeren en correct te interpreteren (toepassing zowel op verkort als volledig schema van de jaarrekening)
 • Tips en tricks en reflectie i.v.m. bepaalde financiële wetmatigheden die in de cases vervat zitten
 • Belang van bench-info/bench-waarden voor de scores
 • Interpretatie van score's en kengetallen binnen hun sectornorm

Opgelet: Deze opleiding wordt georganiseerd door onze partner Skilliant. Het erkenningsnummer voor Skilliant is DV.O214464.

Prijsinfo

Volgt u 3 modules of meer uit het totaaltraject "Expert Cash- en Werkkapitaalbeheer", dan geniet u van 10% korting!

Jan De Klerck is licentiaat TEW en startte zijn carrière als bankier. Hij was vervolgens gedurende 15 jaar finance manager in diverse bedrijvengroepen. Sinds 2003 begeleidt hij als financieel expert en zaakvoerder van Actafin, KMO's in het professionaliseren van hun financieel beheer. Hij is bovendien reeds jarenlang docent bij SBM voor opleidingen over bedrijfsmanagement, lezen en interpreteren van balans en resultaatrekeningen, financiële analyse, budgettering, ...

2016-338-1-OmschrijvingDocent-2.jpg

In het kader van de samenwerking met het internationaal handelsinformatiebureau Creditsafe, krijgen Creditsafe-klanten 20% korting op deze opleiding (vermeld uw kortingscode bij inschrijving).