Thermografie: Hoe gebruik ik een warmtecamera?

Het correct interpreteren van de beelden

  • icon Vanaf 25-02-2025
  • icon Kortrijk
  • icon 4 sessie(s)
  • icon 568,70 incl. BTW
Inschrijven
  • icon Vanaf 25-02-2025
  • icon Kortrijk
  • icon 4 sessie(s)
  • icon 568,70 incl. BTW

Introductie

Bent u EPB-verslaggever, dan telt deze opleiding in 2024 mee voor 10 uur permanente vorming.

Bent u landmeter-expert, dan telt deze opleiding mee voor 6 uur permanente vorming.


Thermografie is een techniek waarbij een warmtebeeldcamera op basis van infraroodstraling de thermische verschillen van een object of scene in beeld brengt. Deze technologie is aangewezen om thermische verhoudingen in kaart te brengen.

Het doel van thermografie is vroegtijdig en niet destructief problemen op te sporen.

Omschrijving

Spoor elektrische gebreken vroegtijdig op

Bij een elektrische overbelasting komt er meer weerstand en dus meer warmte vrij. Thermografie is het snelste meetinstrument om een idee te krijgen van de status van een elektrische installatie. Slechte contacten, overbelastingen, problemen in de kabels, inductie, ... Het is traceerbaar met een warmtebeeldcamera. Dit kan bijvoorbeeld worden uitgevoerd met camera's zoals de E5xt, i5n of E5 pro, die ideaal zijn voor dit soort toepassingen.


Spoor vochtproblemen op

Wanneer een vochtlek ontstaat, is dit met een thermische camera in veel gevallen in kaart te brengen. Dit komt omdat de warmtecapaciteit en de geleidbaarheid door het vocht veranderen. Eveneens wil vocht verdampen en laat in vele gevallen dan ook een koudere zone achter.


Voldoende isolatie of goed na-geïsoleerd

Bij voldoende thermische variatie tussen binnen en buiten, is het mogelijk om met thermische camera's zwakkere zones in een gebouw weer te geven. De niet goed geïsoleerde zones kunnen zorgen voor een behoorlijk energieverlies, maar ook vochtproblemen. Dit kan op termijn zorgen voor gezondheidsklachten.

Isolatiemateriaal speelt hierbij een cruciale rol. Er zijn verschillende types isolatie beschikbaar, zoals glaswol, rotswol, PIR, PUR en EPS. Glaswol en rotswol zijn relatief goedkoop, brandwerend en geluidsisolerend, maar kunnen irriterend zijn bij verwerking. PIR en PUR bieden een hoge isolatiewaarde in dunne lagen, maar zijn duurder en minder milieuvriendelijk. EPS wordt vaak gebruikt bij vloerisolatie vanwege zijn vochtbestendigheid, maar is minder geschikt voor akoestische isolatie. Het juiste type isolatie hangt af van de toepassing en de specifieke behoeften van het gebouw.


Haal meer rendement uit uw zonnepanelen door een warmtecamera

Vele Belgen hebben reeds gebruik gemaakt van hernieuwbare energie, waaronder zonnepanelen. Genieten deze zonnepanelen nog steeds van een maximaal rendement? Thermografie geeft de mogelijkheid om panelen van op afstand te analyseren (cracks, strings, effecten van schaduw, ...). Het is dan ook belangrijk dat u weet wat de beperkingen en de mogelijkheden zijn van een warmtebeeldcamera in dit domein. Thermische camera's, zoals de eerder genoemde E5xt, i5n of E5 pro, kunnen op deze wijze de terugwinning van de investering drastisch verhogen.


Opleiding gericht op praktijk

De opleiding mag toegespitst worden op de praktijk aan de hand van voorbeelden en/of eventueel een rondgang met de warmtecamera indien de weersomstandigheden dit toelaten.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

  • Architecten
  • Studiebureau's
  • Energiedeskundigen
  • Installateurs
  • Elektrotechnisch Installateurs
  • Medewerkers en verantwoordelijke technische diensten

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Infrarood-inspecties worden vaak toegepast bij gebouwen. Het lezen van een thermografisch rapport vereist enige kennis. Echter, er zijn heel wat valkuilen. Deze opleiding gaat dieper in op de thermische eigenschappen van materialen, maar ook op hoe een warmtebeeldcamera hier mee om gaat.

Het correct gebruiken van de warmtecamera is cruciaal om verdere conclusies te nemen. Verschillende toestellen passeren de revue zodat u een goed zicht hebt op wat de markt te bieden heeft. Indien u zelf een camera wenst aan te schaffen, heeft u al meteen een beter idee waarmee u rekening dient te houden. Hebt u reeds een camera, breng deze dan mee en leer het maximale te halen uit uw systeem.

Locaties en data


Vanaf 25-02-2025
4 sessie(s)
Inschrijven

€ 568,70 incl. BTW

Planning

di (25/02/2025) 09:00 - 12:00
di (25/02/2025) 13:00 - 16:00
di (11/03/2025) 09:00 - 12:00
di (11/03/2025) 13:00 - 16:00

Duur

di 25-02-2025 t.e.m. di 11-03-2025

ADRES

Wil je graag een opleiding aanpassen op maat van je bedrijf?

Samen creëren we je perfecte opleiding!

FotoBart Hungenaert
curl effect

Contacteer onze Opleidingscoördinator

Bart Hungenaert

Ik wens een incompany opleiding

Een vraag over deze opleiding?

Wij zijn er voor u! Contacteer ons en wij helpen u met veel enthousiasme verder.

Stel je vraag

Ook interessant voor jou

  • KMO-portefeuille
Volg de opleiding en behaal het bekwaamheidsattest voor het uitvoeren van luchtdichtheidstesten met een Blower Doortoestel. Schrijf snel in want deze reeksen zijn rap volzet.
  • icon Vanaf 859,10 incl. BTW
  • icon Vanaf 03-12-2024
  • icon Gent
  • icon 4 sessie(s)