Sweets & Candy: Artisanaal vervaardigen van zoetwaren - Confiserie
Artisanale snoepen maken: bewerken en verwerken van suiker
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
Je leerde alle technieken die van belang zijn voor een confiseur.
Omschrijving
Zoetigheden en snoepgoed … Ze zijn een kleurrijke eyecatcher in je etalage, zorgen voor een finishing touch na een maaltijd, doen je klant likkebaarden en worden massaal impulsief gekocht.
Maar hoe bereid je artisanale snoep? In deze opleiding leer je alles wat een vakman moet weten over de verwerking en bewerking van suiker. Confiserie wordt volledig behandeld. Je leert technieken voor de creatie van zowel marshmallows, boterkaramels, zachte snoep als harde snoep.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Bakkers, banketbakkers, chocolatiers, ijsbereiders, restaurateurs, traiteurs en hun medewerkers
Methodologie
Dit zijn workshops. Gelieve beroepskledij (schort, bakkersvest, bakkersbroek) en klein materiaal (klopper, spatel, paletmes) mee te brengen.


Programma
Initiatie suiker bewerken
- verschillende grondstoffen en invloed van de kookgraad
- basistechnieken overlopen en toepassen: koken, satineren
- verschillende bindmiddelen: overzicht en gebruiksvoorwaarden
- alle basisgrondstoffen, hulpgrondstoffen, bereidingen en bewerkingen verklaren en toepassen
Marshmallows
- marshmallows, guimauve, spek
- invloed van grondstoffen op het eindresultaat
- verschillende soorten marshmallows
- klassieke en minder klassieke toepassingen
- toepassing in meerdere smaken en vormen
Boterkaramels
- harde en zachte boterkaramels, fudges
- invloed van grondstoffen op het eindresultaat
- boterkaramel maken als snoep of als vulling voor pralines
Zachte snoep
- pâte de fruits, lokum, gommen, zwarte muizen
- invloed van bindmiddelen en bewaringsmethodes
- verschillende soorten gommen maken met verschillende afwerkingen: zoet, zuur, ...
Harde snoep
- feuilleté, gevulde feuilleté, kustrocken, lekstokken
- invloed van grondstoffen en kookgraad
- verschillende vormen, handgemaakt of machinaal
- bewaarmethodes
Prijsinfo
Alimento-korting voor bakkersopleidingen van Syntra
Alimento zorgt per deelnemer voor een tussenkomst van max. €65 per halve dag en een max. van €130 per dag!
Voor wie?
Alle bakkerijen met personeel onder arbeidersstatuut (PC 118), kleiner dan 100 werknemers, gevestigd in Vlaanderen, Brussel of Wallonië, komen in aanmerking. Dit geldt zowel voor de arbeiders binnen het bedrijf als voor de patroon die samen met zijn arbeider(s) deelneemt aan de opleiding. Winkelbedienden en meewerkende echtgenoten kunnen geen korting krijgen van Alimento vzw. Leerkrachten bakkersopleidingen komen ook in aanmerking (maar betalen wel de grondstofkost).
Wat moet je doen om korting te krijgen?
Syntra West stuurt de nodige documenten naar Alimento en Alimento contacteert jou indien aanvullende info nodig is. Zodra alles in orde is, krijg je de tussenkomst op jouw bankrekening gestort.
Welke opleidingen?
De opleidingen met vermelding van het Alimento-logo komen in aanmerking. Voor meer info: www.alimento.be <http://www.alimento.be>.

Edwin Gesquière
- Meester-banketbakker
- suikerspecialist
- vakleraar Ter Groene Poorte