Autodiagnosetechnicus


Professioneel een deskundige diagnose van voertuigen stellen
#120522
#Opleiding #Auto

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Na deze opleiding ben je in staat om een deskundige diagnose van voertuigen te stellen. Je kent ook alle elektronische componenten. Je hebt een goede kennis van de multiplex, de verschillende sensoren, de actuatoren en het aandrijf-, de veiligheids- en het comfortmanagement.

Introductie

Dit traject start met de basismodules mobiliteit (elektriciteit en mechanica).

Wens je meer informatie omtrent deze modules of wens je je in te schrijven, klik op onderstaande links.

Omschrijving

De technologie evolueert steeds sneller en sneller. Om een goede diagnose te kunnen stellen, moet men continu met deze evolutie meegaan. Een klant laat zijn auto niet graag lang in de garage achter en wenst een vlugge en kwaliteitsvolle service.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich tot personen vanaf 18 jaar die tewerkgesteld willen worden in de autobranche of de bedoeling hebben zich erin te vestigen.

Voorkennis

Personen zonder voorkennis kunnen van start gaan met de basismodules mobiliteit: Basis elektriciteit mobiliteit en Basis mechanica mobiliteit.

Personen die hun voorkennis bewijzen door te slagen in de instapproeven 'basismodules mobiliteit' kunnen direct starten met de volgende module 'aspirant autodiagnosetechnicus'.
Professionelen die hun kennis bewijzen door te slagen in de instapproeven 'basismodules mobiliteit' en de instapproef 'aspirant autodiagnosetechnicus' kunnen direct starten in het laatste jaar.

Methodologie

Programma

Jaar 1

Basis mechanica mobiliteit (17 sessies) op dinsdagavond (vanaf 21/09) of woensdagavond (vanaf 22/09).

In deze lessenreeks leer je op korte tijd de basis van de mechanica, eigen aan de mobiliteitssector. Je leert er over motoren, koppeling en versnellingsbak, aandrijving en ophanging, koeling en smering.

Inschrijven kan via deze link.

Basis elektriciteit mobiliteit (15 sessies) op donderdagavond (vanaf 23/09) of zaterdagvoormiddag (vanaf 25/09).

Basisbegrippen elektriciteit, basisbegrippen elektronica, elektrische schema's en storingzoeken en batterij start-, laad- en onstekingsstroomkring.

Inschrijven kan via deze link.

Jaar 2

Aspirant autodiagnosetechnicus (32 sessies) op dinsdagavond (vanaf 28/09)

  • elektriciteit en elektronica: elektrische basisprincipes, elektrische schakelingen, elektronische componenten, de laad- en startkring
  • aandrijving: motorenbouw en werking, motorbrandstoffen, ontstekingssystemen voor benzinemotoren, inlaatsystemen voor benzinemotoren, inlaatsystemen voor dieselmotoren, drukvulling,uitlaatgassamenstelling en -reiniging en -diagnose
  • rijdend gedeelte: banden, ophanging, besturing, ABS- en ASR- en ESP-systemen

Jaar 3

Autodiagnosetechnicus (32 sessies)

  • Elektrische basisprincipes, multiplex, sensoren, actuatoren, aandrijfmanagement, veiligheidsmanagement, comfortmanagement

Eindproef:

Nadat je geslaagd bent in alle modules van de beroepskennis maak je een monografie die nadien verdedigd wordt voor een externe jury.

Alle docenten zijn ervaren autohandelaars en mecaniciens.