Diploma’s en getuigschriften

Behaal je een getuigschrift of een diploma bij Syntra West? Ontdek het antwoord hier!

Worden de diploma’s en getuigschriften van Syntra West officieel erkend?

Ja, Syntra West is een erkend opleidingscentrum waarbij alle ondernemersopleidingen door het Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) gecertificeerd worden. Bij het succesvol afronden van een traject of een module ontvang je een getuigschrift of een diploma erkend door de Vlaamse Overheid. Het Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) waakt over de leerprogramma’s, de kwaliteit van onze ondernemersopleidingen en de uitreiking van studiebewijzen. Voor korte opleidingen zijn er digitale attesten beschikbaar, indien uitdrukkelijk vermeld. 

Krijg ik na mijn opleiding bij Syntra West een diploma of een getuigschrift?

Of je een diploma of getuigschrift ontvangt, hangt af van jouw gekozen traject:  

  • Slaag je voor een ondernemersopleiding inclusief de module Start me up (zoals de voltijdse dagopleidingen)? Dan behaal je een diploma.  
  • Slaag je voor een opleiding zonder de module Start me up? Dan behaal je een getuigschrift.  

Op de pagina van jouw gekozen opleiding vind je meer informatie over het type attestering dat je ontvangt na het slagen in het door jou gevolgde traject.  

Kan ik mijn Syntra West-getuigschrift upgraden naar een diploma?

Ja, dat kan! Als je een Syntra West-ondernemersopleiding combineert met Start Me Up dan behaal je een diploma. Je kan ook nog later of aansluitend nadat je een opleiding afgewerkt hebt, alsnog een diploma behalen. Heb je in het verleden een ondernemersopleiding ‘Succesvol ondernemen’ of ‘Bedrijfsbeheer’ behaald bij een Syntra, dan kan je ook aanspraak maken op een diploma. 

Wat is het verschil tussen een diploma van Syntra West en een diploma van een hogeschool of universiteit?

Bij hogescholen en universiteiten behaal je een onderwijskwalificatie (Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming). Syntra West is een erkend opleidingscentrum door het Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) – Minister van Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid. De getuigschriften en diploma’s die Syntra West uitreikt zijn erkend door de Vlaamse overheid, doch zijn géén onderwijskwalificaties zoals bv. graduaat, bachelor of master. De Syntra-getuigschriften genieten een hoge graad van erkenning op de arbeidsmarkt daar ze garant staan voor praktijkgerichte verworven kennis en competenties. 

Welke diploma’s of getuigschriften kan ik behalen via duaal leren?

Via duaal leren & leertijd (een combinatie van leren en werken) kan je de volgende studiebewijzen behalen bij Syntra West: 

Slaag je voor de algemene vorming én de beroepsgerichte vorming? Dan krijg je: 

  • einde 2e leerjaar van de 2e graad:  getuigschrift 2e graad secundair onderwijs van het BSO 
  • einde 2e leerjaar van de 3e graad:  getuigschrift 3e graad secundair onderwijs van het BSO 
  • einde specialisatiejaar (3e jaar van de 3e graad BSO):  diploma secundair onderwijs  

 

Let op: Vanaf cursusjaar 2024-2025 wijzigt het bovenstaande, en behaal je in het 6e jaar je diploma (niveau onderwijskwalificatie 3 i.p.v. 4). 

Slaag je enkel voor de beroepsgerichte vorming? Dan krijg je een bewijs van beroepskwalificatie = certificaat beroepskennis (In sommige opleidingen kan je meerdere beroepskwalificaties behalen.)

Wat kan ik na voltooiing van mijn Syntra West-opleiding?

Wie een volledig opleidingstraject en de eindproef met succes afrondt, kan meteen aan de slag als werknemer of als zelfstandige in hoofd- of bijberoep. Tijdens je opleiding krijg je de nodige kennis aangereikt, doe je praktijkervaring op en verwerf je competenties om van de uitbouw van jouw carrière een succes te maken. 

Wil je aan de slag als ondernemer en een eigen zaak starten? Dan kan je begeleiding en coaching op maat krijgen via Start Me Up.