Docent in de kijker… Kurt Decaesstecker
Stefanie Bostyn, docentencoach: Hoe heeft het onderwijs, en specifiek duaal leren, zich volgens u ontwikkeld gedurende uw carrière?
Kurt Decaesstecker: De essentie is niet veranderd. De klemtoon blijft op het werk en dat is ook de bedoeling van dit systeem. Syntra blijft aanvulling. Het duale leren wordt tegenwoordig als een volwaardig alternatief voor het dagonderwijs bekeken. Dit was “het leren met een leerovereenkomst” in veel mindere mate.
Er is een nauwer contact tussen patoon-opleider enerzijds en Syntra anderzijds. Die betere samenwerking verhoogde de kwaliteit van dit unieke systeem.
SB: Wat zijn enkele van de meest memorabele momenten of successen die u heeft meegemaakt tijdens uw tijd als docent duaal leren?
KD: Door een overlapping met een andere job moest ik het eerste jaar dat ik les gaf één keer vervangen worden. Dorine met wie ik samen afstudeerde en waarmee ik intussen meer dan 41 jaar gehuwd ben, mocht die halve dag overnemen, maar dat werd een tegenvaller. Vooral toen één van die ruige gasten met legerboutines haar inviteerde om samen een avondje uit te gaan, begreep ze al snel dat ze meer in de wieg gelegd was voor de lagereschoolkinderen. Toen ik de week erop terug opdaagde, vonden de cursisten het echt jammer: ze hadden het best leuk gevonden met Dorine!
De eerste jaren dat ik les gaf, was ikzelf nog heel jong en voor de leermeisjes blijkbaar geen onaardige verschijning. Het gebeurde regelmatig dat meisjes voor één of andere reden naar het secretariaat moesten. De verantwoordelijke of zijn secretaresse vroeg dan van wie ze les Algemene Vorming kregen. Mijn naam kenden ze niet, maar ze wisten wel te vertellen dat de leerkracht zeer mooie blauwe ogen had. Jaren aan een stuk kreeg ik op mijn verjaardag vanwege Syntra, toen nog “Vormingsinstituut” een verjaardagskaart: “Voor de mooiste blauwe ogen van het Vormingsinstituut: een gelukkige verjaardag!”
Net als Marc Taelman, toen nog leertijdverantwoordelijke in Kortrijk, was ik gebeten door de loopmicrobe. We zagen elkaar dan ook geregeld in duinenlopen en andere wedstrijden. Een voor mij onvergetelijk moment was toen we met een delegatie van Syntra deelnamen aan de 20 km van Parijs. We spreken over 17 oktober 1999. Daar behaalde ik mijn beste loopprestatie ooit!
SB: Welke veranderingen in het onderwijs heeft u het meest geraakt of geïnspireerd tijdens uw loopbaan?
KD: Begin jaren tachtig werd er nog gewerkt met handboeken. Op dit vlak was de gelijkenis met het reguliere onderwijs groot. Er waren immers aparte vakken: Nederlands, rekenen, staatsburgerlijke opvoeding, hygiëne, geschiedenis, aardrijkskunde… Gelukkig kwam men geleidelijk aan tot andere inzichten en wordt er nu met thema’s en projecten gewerkt.
Nog niet zo lang geleden zijn we voor het pedagogische luik bij het onderwijs terecht gekomen. Daardoor ontstond er minder vrijheid in de leerstof die wij aanboden. Er kwam ook meer administratie en planlast bij. Het voordeel van die omschakeling was dan weer dat er getuigschriften en zelfs diploma’s konden worden aangeboden. Dat maakte de keuze voor het duale leren zeker aantrekkelijker.
Het door ‘corona’ bijna genoodzaakt ontstaan van het online lesgeven: ik zag er aanvankelijk erg tegenop, maar dankzij de sterke doorgedreven opleidingen - met dank aan docentencoach Stefanie - lukte het toch en eigenlijk veel beter dan verwacht.
De digitale tools (digi 4u, cometplus, moodle) bieden zeer veel mogelijkheden: minder papier, alles bij de hand en zeer overzichtelijk.
Het promethean scherm (smartboard): alle vernieuwing vergt aanpassing, maar als je het éénmaal onder de knie hebt, kan je het niet meer missen.
SB: Hoe heeft het werken met cursisten in een duaal leerprogramma uw eigen perspectief op onderwijs en leren beïnvloed?
KD: In de loop der jaren stelde ik bij mezelf vast dat ik rustiger werd. Rust uitstralen zorgt ervoor dat jongeren ook rustiger worden en zich beter kunnen concentreren.
Ik heb geleerd dat ook bij moeilijk handelbare cursisten soms veel te bereiken is. Een positieve benadering en appreciatie van wat de cursisten wel al goed doen, verlegt soms grenzen. Niet alleen volwassenen zijn gevoelig voor respect en waardering, onze cursisten zijn dit evenzeer.
De drang naar leren is niet bij iedereen even groot, maar met goed gekozen leerinhouden kan ook bij minder gemotiveerden veel bereikt worden. De inhoud van de lessen moet levensecht en op niveau zijn.
SB: Wat gaat u het meest missen aan het lesgeven en het begeleiden van cursisten in een duaal leerprogramma?
KD: Alle cursisten zijn uniek en elke les is een uitdaging. Zoals in elke job is het ook in onze job belangrijk om gewaardeerd te worden. Die waardering krijgen van cursisten maakte me oprecht blij en bezorgde me een zalig gevoel. Een gevoel dat je in weinig andere jobs kunt vinden. Onderwijs is passie.
SB: Welke boodschap of advies zou u willen meegeven aan de volgende generatie docenten en studenten in duaal leren?
KD: Goed voorbereide lessen zorgen voor minder problemen. Cursisten voelen het snel aan als je als docent onzeker bent.
Laat je niet verleiden tot nodeloze discussies: wacht een rustig moment af om één en ander te bespreken.
Elke cursist is belangrijk: ook moeilijke cursisten moeten geholpen worden.
Een verantwoordelijke, Stefaan Vandenabeele, jammer genoeg maar 56 jaar geworden, verwoordde het zo: “Een plant die wat aan het verwelken is, ga je niet wegwerpen, maar ga je extra zorg toedienen, zodat ze opnieuw gaat schitteren. Dit moeten we zeker ook doen met jongeren die wat van het rechte pad zijn afgeweken”.
Laat je niet ontmoedigen door lesdagen waarop het moeilijk gaat of bepaalde cursisten echt niet mee willen. Als docent kan je maar je best doen. Trek je op aan de betere momenten en besef dat je niet alles in de hand heb. Problemen bespreken met collega’s kan zeker helpen. Ook bij hen loopt niet alles van een leien dakje…
Onze werking: nieuwigheden in de docentenwerking
Wij, de docentencoaches, hebben het voorbije cursusjaar niet stilgezeten. Met een heleboel collega’s werden intern een aantal werkgroepen opgezet. Die beginnen nu hun vruchten af te werpen. We zetten met veel plezier de laatste nieuwigheden in de kijker.
Opstart docentenklankbordgroep
Op zaterdag 24 augustus kwamen acht docenten voor het eerst samen in de docentenklankbordgroep. Samen met de docentencoaches werd er gebrainstormd over manieren om alle docenten op een meer efficiënte manier te bereiken. Zowel digitale als analoge ideeën werden geopperd om deze communicatie te verbeteren.
Daarnaast informeerden we ook naar de manieren waarop we jullie digitaal, didactisch en inhoudelijk beter kunnen ondersteunen. Ook hier kwamen heel wat nieuwe vormen en inhouden naar boven drijven, zoals 1-minute problemshooting video’s, of e-learnings in combinatie met coaching.
Deze ideeën en opmerkingen zullen we samen met de werkgroepen evalueren en we bekijken graag wat er op korte termijn mogelijk is.
Wil je graag het verslag nalezen? Dat kan hier. Heb je zelf opmerkingen of ideeën of wil je er de volgende keer graag ook bij zijn? Laat het ons zeker weten via docentencoach@syntrawest.be.
Nieuwe bookingtool
Als docent loop je soms tegen bepaalde problemen aan die je graag eens wil bespreken. Daarom is er vanaf dit cursusjaar een online bookingtool waarbij je op een eenvoudige manier een afspraak met één van de docentencoaches kan inplannen.
De eerste afspraak zal doorgaan online. In functie van de vraag bekijken we samen welke stappen we gaan zetten. Bij het maken van een afspraak vanuit de bookingtool zie je meteen welke docentencoach wanneer beschikbaar is.
Bekijk de agenda hier.
Nieuwe resources voor docenten
- Nieuw overzicht van de docentenwerking: klik hier
- Ga je van start met Moodle? Klik hier voor een overzicht van de basishandleidingen
- Een gloednieuwe docentenbrochure om het jaar mee te starten. Klik hier.
Wist je dat…
WIST JE DAT: jij in je rol van docent als coach een cruciale rol kan spelen om Syntra West cursisten te motiveren en succesvol te begeleiden naar de eindmeet waarbij dan een waardevol en erkend getuigschrift/diploma kan uitgereikt worden? Dit is erg belangrijk voor de strategische doelstellingen van onze organisatie. Kan je zelf wat ondersteuning gebruiken bij jouw rol als coach? Neem zeker eens een kijkje op de “Voor docenten” sectie van Moodle / docent als coach.
WIST JE DAT: de docentencoaches afgelopen augustus ook een infosessie hebben gegeven voor kandidaat-docenten? 22 geïnteresseerden kwamen alles te weten over de Groep Syntra West, wat het betekent om docent te zijn en onze docentenwerking. De volgende keer zal online doorgaan op maandag 9 december om 19u. Ken je iemand die het docententeam wil komen versterken? Deel deze link!
WIST JE DAT: docent Hans Vanroose meewerkte aan een financiële quickscan voor het project “Ondernemer met Zorgen”? Deze zelfevaluatie laat elke ondernemer toe om de financiële gezondheid van zijn/haar onderneming te testen. Klik hier en scrol naar "Doe de test". Op basis van het resultaat kan je op maat begeleiding aanvragen bij onze ondernemerscoach, Barbara Vandenbrande.
WIST JE DAT: Portilog nu ook opleidingen aanbiedt bij Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO) in Kallo en bij het Logistics Innovation & Training Center (LITC) in Laakdal? Hierdoor besparen cursisten reistijd en kunnen ze zich beter focussen op hun groei en doelen.
WIST JE DAT: het Havenprofessional-opleidingstraject van Portilog is ontwikkeld voor wie een succesvolle carrière in de haven wil? Het traject biedt een stevige basis en verdiept zich gefaseerd in complexe logistiek, internationale handel en de maritieme sector, met specialisaties zoals scheepsagent of expediteur.
In het nieuws: Konnect is klaar voor het nieuwe cursusjaar!
Vanaf september heeft campus Kortrijk er een nieuwe hub bij. Het nieuwste gebouw, Konnect, biedt een thuisbasis voor een reeks industriële en innovatieve opleidingen, speciaal ontworpen om te voldoen aan de hedendaagse en toekomstige behoeften van de regio.
De kern van Konnects aanbod bestaat uit opleidingen zoals Windmolentechnicus, Onderhoudsmonteur, Industriële Automatisatie en Electronic Design. “Deze programma’s zijn zorgvuldig geselecteerd en ontworpen om te voldoen aan de groeiende vraag naar gespecialiseerde technische beroepen in onze industrie. De naam Konnect weerspiegelt onze ambitie om cursisten niet alleen te verbinden met de huidige industrieën, maar ook met toekomstige innovaties," aldus Tom Balcaen (regiomanager campus Kortrijk-Roeselare), Sofie Deschepper (productmanager Bouw & Techniek) en Klaas Minne (productmanager Smart Technology, Logistiek & Mobiliteit, Bouw, Elektro en Energie).
Daarom is het hele gelijkvloers specifiek ingericht met het oog op industrie 4.0/5.0, waarbij 6 verschillende zones focussen op verschillende aspecten, van basis elektriciteit, over motoren, robotica tot PLC-sturingen en industriële storingen. De verschillende zones zijn van elkaar gescheiden door vier lesboxen, waar theorie kan toegelicht worden vooraleer het in de praktijk om te zetten.
De eerste cursisten en docenten zijn in elk geval enthousiast over de nieuwe ruimte. “Zowel op vlak van ergonomie, interactiemogelijkheden en lessfeer gaan de opleidingen er enorm op vooruit,” aldus Alexander Vande Ghinste, docent bedrijfselektriciteit.
Cijfers
- 4 lokalen personenzorg
- 6 zones industrie 4.0/5.0
- 21 theorielokalen
- 49 ondergrondse parkeerplaatsen
- 54 KW zonnepanelen, voldoende om de hele site van elektriciteit te voorzien
Ontdek je collega-docenten anders: Tips
Vanaf dit cursusjaar vullen we deze sectie van de Synaps een beetje anders in. Lees verder om meer te weten te komen over inspirerende activiteiten van jullie mededocenten of evenementen door en voor collega’s!
Wil je zelf iets aankondigen? Stuur zeker een mailtje naar docentencoach@syntrawest.be!
Na de ontelbare positieve reacties op het docentenevenement Docent aan zet van begin juni dit jaar, zijn we trots jullie nu al te kunnen aankondigen dat dit evenement volgend jaar herhaald wordt.
Kom je collega’s ontmoeten op zaterdag 17 mei 2025, in campus Kortrijk! Zet de datum alvast in je agenda 😊.
Docent John Delbecque (docent wielerverzorger) liet voor de wielerclub ‘Stadioneurs’ wielertruitjes maken gesponsord door Syntra West. Wie graag in stijl wil rondfietsen kan deze wieleroutfit via ons aankopen. Een truitje kost € 55 en een broek € 58.
Wil je binnenkort schitteren in deze outfit? Mail naar Kenneth Calliauw om je bestelling te plaatsen!
Brengt de start van het cursusjaar wat stress met zich mee? Wil je je graag eens op en top laten verwennen? Boek dan een ontspannende gelaatsverzorging bij Ocean Wellness in Bredene en krijg tot en met 30 november 2024 een gratis LED behandeling ter waarde van €25! Docente Marianne Nayaert (docente personenzorg) heet je graag van harte welkom!
Maak nu je afspraak op https://oceanwellness.be/ en vermeld de kortingskode GSWDocentNJ24 voor een extra beetje luxe!
Het MKRS event is in 2025 al aan zijn 4e editie toe. Alle deelnemers zijn (oud-)cursisten, maar ook docenten zetten hun creaties graag in de kijker.
Zet 26 april 2025 alvast in je agenda, want volgend jaar gaat de beurs door op een gloednieuwe locatie, het Fabriekspand in Roeselare. Wil je zelf graag standhouder worden? Meld je aan via dit formulier.
Wil je meer weten over deze beurs, of even terugblikken op vorige edities, klik dan hier.
Opleidingen najaar 2024
Bij praktische vragen contacteer: docentencoach@syntrawest.be
De opleidingen zijn gratis. We verwachten wel je aanwezigheid bij inschrijving.