Nieuwsbrief voor de docenten van de Groep Syntra West (Portilog, Escala, SBM en Syntra West) - mei 2021

Contact blijven houden, elkaar motiveren en inspireren is vandaag moeilijk maar belangrijker dan ooit. Met SYNAPS brengen we drie jaarlijks nieuws voor en door docenten. We brengen tips & tricks, weetjes, inspiratie vanuit het projectbureau en rond ondernemerschap en plaatsen een docent in de kijker. Maar in deze eerste nieuwsbrief zeggen we voornamelijk bedankt. Bedankt docenten voor alle extra inspanningen de afgelopen periode!

Nieuwe docentencoach

Onze tweede docentencoach

In de kijkerIk wil me graag voorstellen als kersverse docentencoach.
Nieuw ben ik hier niet, ik werk al enkele jaren als coördinator voor bedrijfsinterne opleidingen van SBM & Escala. Als docentencoach wil ik mij graag inzetten voor de volledige groep Syntra West en kan ik mee vorm geven aan onze didactische werking. Fantastisch toch?
Samen met Stefanie Bostyn (die reeds jaren docentencoach is) vormen wij vanaf nu een duo als docentencoaches..

Docentencoach? Euh… Wat is dadde?

Wij ondersteunen alle docenten van de groep Syntra West van A tot Z.

 

  • Ben je een nieuwe docent en wil je graag eerst een proefles geven om enkele zaken af te toetsen? Dat kan.
  • Heb je best-practices en wil je ze delen met andere docenten? Geef ze ons gerust door.
  • Zijn er didactische vragen, opmerkingen of problemen? Moeilijkheden met de smartboards?
  • We ondersteunen de productmanagers en cursusbegeleiders voor een goede lesobservatie en didactische ondersteuning aan jullie.
  • Onder de noemer ‘SyntrAcademy’ bieden we op regelmatige basis gratis docentenopleidingen aan rond Moodle, BigBlue Button, Visualisatie, Powerpoint, didactiek, etc. De planning kun je terugvinden in deze nieuwsbrief of op jullie SyntrAcademy pagina van Moodle.

Daarnaast werken we achter de schermen aan nieuwe leervormen, samenwerkingen met de andere Syntra’s, Europese projecten en netwerkmomenten.

We zetten ons graag voor 200% in om jullie die nodige ondersteuning te geven, zodat jullie telkens opnieuw een kwalitatieve en leerrijke les kunnen geven.

Heb je een vraag?

Aarzel niet om ons te contacteren via docentencoach@syntrawest.be.

Graag tot binnenkort bij een opleiding van SyntrAcademy of live op de campus!
Katrijn & Stefanie

Cijfers

Dit voorjaar volgden 1.013 cursisten gelijktijdig online les via BigBlueButton, Zoom en Teams. Dankzij jullie digitale gedrevenheid verlopen deze onlineopleidingen steeds vlotter en worden ook de cursisten steeds meer gewoon aan deze online leervormen. Er zijn dit jaar 3.390 opleidingen aangemaakt in Moodle.
We zijn ervan overtuigd dat deze online lesvormen ook hun meerwaarde zullen behouden na het corona-tijdperk.

Er staan voor jullie dagelijks 167 medewerkers van de groep Syntra West klaar om jullie te ondersteunen en te begeleiden. Achter de schermen zorgen zij voor een goede opleiding voor jou, verspreid over 9 verschillende locaties.

Tussen 1 januari 2020 en 30 juni 2021 zijn er 1.616 unieke docenten aan de slag voor de groep Syntra West. Waauw, well done!
Sommige geven sporadisch les, maar 30% van deze docenten geven wekelijks meerdere lessen bij ons.
Onze koploper dit jaar is een docent met liefst 529 opleidingssessies. Proficiat !

3390 opleidingen in Moodle
167 ondersteunende medewerkers
1616 docenten

Digiframe

Het projectbureau

Digitalisatie voor iedere docent!

Het projectbureauWe willen vanuit Syntra West inzetten op een persoonlijk groeitraject op vlak van digitalisatie voor iedere docent.
Daarom zijn we begin maart gestart met het Erasmus+ project “Digiframe: Teachers’Framework on Digitalisation & Innovation”.
Samen met partners uit Denemarken, Finland en Ierland zetten we de digitale skills van jullie de komende 2 jaar voorop.
Via een 360° Assessment Tool zal je jullie huidige digitale skills in kaart kunnen brengen, alsook op welke manier jullie competenties willen leren. Op die manier kunnen we onze SyntrAcademy opleidingen aanpassen aan jullie wensen en noden. We engageren ons om uit te zoeken hoe we het innovatie klimaat binnen onze organisatie en partnerorganisaties kunnen versterken.


To be continued…

PS. Zin om pionier te zijn en dit als eerste uit te testen? Let us know!

Vragen hierover? Stel ze gerust aan Shana Dequesne

Erasmus plus

Jumpstarters

Ondernemerschap 4.0

Jumpstarters

OndernemerschapDe startersatlas 2021 (“UNIZO-Graydon Belgium-UCM”) leert ons dat ook in zeer uitdagende covid tijden mensen de weg blijven vinden naar het zelfstandig ondernemerschap. In 2020 waren er 11.386 starters in de provincie West-Vlaanderen, een kleine stijging zelfs nog dan in 2019. Bijna voor 60% éénmanszaken en in West-Vlaanderen is de overlevingsgraad op 5j met bijna 70% erg hoog!
Daarnaast is Inclusief Ondernemen één van de belangrijkste beleidsthema’s voor Vlaams minister van Werk Hilde Crevits.
Nog altijd heel veel West-Vlamingen hebbende intentie om een eigen zaak op te starten, er is nog veel goesting. Er staan echter enkele drempels in de weg om dit toekomstig potentieel te verzilveren. Zo twijfelen heel wat kandidaat ondernemers aan hun ondernemerscompetenties en hebben ze niet de nodige inzichten om een ondernemingsplan op te stellen. Dat is niet anders voor werkzoekenden, kwetsbare werknemers, inburgeraars en niet-beroepsactieven. Daar is de afstand tot het ondernemerschap zowaar nog groter. Jumpstarters werkt de bestaande drempels voor deze groep potentiële starters weg door hen te begeleiden in een one-stop-shop.
Jumpstart is een initiatief van het Syntra netwerk, Stebo (ondernemend voor de samenleving) en microstart dat financieel mogelijk gemaakt is door ESF, VLAIO en VDAB.
Onze starterscoaches (starterscoach@syntrawest.be) organiseren collectieve infosessies en individuele intakegesprekken. Voor elke kandidaat wordt het beste pad richting zelfstandig ondernemerschap uitgestippeld. Dit kan onder andere het Start Me Up traject uit het Syntra aanbod inhouden. Ook tijdens de looptijd is extra begeleiding voorzien en er is een nazorgtraject tot 6 maanden na het einde van het traject.
Een intensieve vorm van begeleiding die zijn vruchten afwerpt. In de afgelopen 5 jaar hebben wij op deze manier niet minder dan 424 kandidaten begeleid naar het zelfstandig ondernemerschap!


Meer info? Contacteer onze starterscoaches Barbara Vandenbrande of Marion Decock.

Jan Van Huffel
Manager ondernemerschapstrajecten - Syntra West

Wist je dat

Wist je datWist je dat...

1

We volop investeren in smartboards op onze campussen?

Hiermee kan je nog gemakkelijker je lessen interactief opbouwen, zowel naar cursisten die aanwezig zijn in het lokaal als naar cursisten die de les van thuis volgen. Op iedere campus is er een leslokaal met smartboard beschikbaar voor jou. Geïnteresseerd om hiermee te werken? Schrijf je in voor één van de SyntrAcademy opleidingen en experimenteer maar!

2

Onze docenten absolute toppers zijn in levenslang leren?

De groep Syntra West organiseerde in het huidige cursusjaar 21 verschillende opleidingen verspreid over 103 opleidingssessies die in totaal 692 keer gevolgd werden door docenten. Dan kunnen we terecht spreken van toppers van docenten!

3

De aandacht van een cursist verslapt na 15-20 minuten luisteren naar dezelfde leervorm?

Zorg dus voor voldoende interactie en afwisseling in je les. Stel regelmatig een vraag, volg de chat op bij een online les, wissel af tussen instructie, oefeningen, vraag/antwoord enz.
Of vertel elke 20 minuten een mop, zodat iedereen actief en geconcentreerd blijft!
If we talk six minutes less, students learn more.” (Ruhl, Hughes & Schloss, 1987)

Tips

TipsTips hoe online energie behouden

1

Pauzes!

Online lesgeven kan, net als continu voor een groep staan, best vermoeiend zijn. Zorg dat je regelmatig pauzes inlast om het voor jezelf behapbaar te houden.

2

Doe opdracht ... Tot over 10min!

Geef tussendoor korte opdrachten waar je cursisten even mee bezig zijn en geef aan hoe lang ze de tijd hebben. In die tijd kun jij even bijkomen.

3

Variatie!

Voor langere tijd tegen een beeldscherm aanpraten en tegelijkertijd de chat, mail en handjes in de gaten houden kost veel energie. Probeer te variëren in opdrachten, instructie, quizzen en samenwerkingsopdrachten.

4

Feedback, peer review of rubrics?

Feedback geven kan veel tijd vragen. Investeer in het maken van rubrics (beoordelingsinstrumenten) waarmee cursisten elkaar of zichzelf feedback kunnen geven, en stel dit voorwaardelijk aan het ontvangen van expert feedback (van jou!).

5

SyntrAcademy

Hulp nodig of zin om eens iets nieuw uit te testen? Ga eens kijken op de SyntrAcademy-pagina die terug te vinden is tussen de cursussen op jouw Moodle-pagina. Veel snuffelplezier!

Syntracademy

 

SyntracademyOpleidingen najaar 2021

Bij praktische vragen contacteer: docentencoach@syntrawest.be

De opleidingen zijn gratis. We verwachten wel je aanwezigheid bij inschrijving.

Syntracademy opleidingen voor docenten