Succesvol ondernemen

Wil je opstarten of groeien met je eigen zaak en ben je op zoek naar een vorming to-the-point en coaching in de startfase? Kies voor een individueel traject op maat met korte learning snacks via ‘Start me up’ of voor een degelijke collectieve basiskennis via ‘Succesvol Ondernemen’.

 

Start me up, het traject op maat dat je lanceert naar succesvol ondernemerschap

Kies zelf je persoonlijk ‘start me up’ traject als de beste voorbereiding om zelfstandig te starten. Samen met je adviseur stel je traject op maat samen, volgens je specifieke behoeften en noden. Competente experten brengen je onmisbare skills en kennis bij. Toegewijde coaches begeleiden en inspireren je. Tijdens workshops toets je je vorderingen af, aan de praktijk. Je maakt deel uit, van een stimulerend netwerk dat je klaarstoomt voor een glansrijk ondernemerschap!

Je kiest zelf de duurtijd en de wijze waarop je je traject samenstelt. De stappen hieronder schetsen het verloop van het traject.

intake

1. Met de intake aan de slag

Bij de intake stippel je samen met je coach je ideale traject uit, in voorbereiding van je opstart. We oriënteren ons via een screening en bepalen de richting die we samen uitgaan.

Coaching

2. Persoonlijke coachingsgesprekken

Met de coaching credits reserveer je persoonlijke coaching gesprekken.

Learning snacks

3. Groei met de learning snacks

Met de learning snacks boek je leermomenten die je kiest uit onze uitgebreide snackbar: opstellen financieel plan, basis boekhouden, netwerken, verkooptechnieken, wetgeving, … De snacks werden samen met starters en ondernemers ontwikkeld op maat van startende zelfstandigen.

Pitch

4. Pitch je ondernemingsplan

Je legt je project en je ondernemingsplan voor aan drie juryleden uit het bedrijfsleven. Hun finale advies en feedback geven je de juiste richting voor de opstart van je zaak.

Prijszetting Start me up

2 coaching credits + 3 learning snacks = 250 euro
3 coaching credits + 5 learning snacks = 400 euro

Wens je meer ‘learning snacks’ te volgen? Dan boek je er gewoon enkele bij.

Start je ‘start me up’ traject nu en contacteer onze coach Yvonne Schmidtke voor een intake bij onze starterscoach

Succesvol ondernemen, leer alle facetten van het bedrijfsleven kennen in een groepsopleiding

Van haalbaarheidsstudie tot ondernemersplan

Deze opleiding biedt je de ideale voorbereiding om succesvol te ondernemen. Via een haalbaarheidsstudie ontdek je de sterke en zwakke punten van je project. Na afloop beschik je over een ondernemersplan met als centraal punt de zaak die je wil opstarten. Dit plan kan je hanteren als beheersinstrument en je kan ermee naar jouw financiële instelling stappen.
Onze docenten, één voor één ervaren experten, leren je praktisch ondernemen. Aangezien je met collega-ondernemers samen zit, is het groepsgevoel intens.
Een gefundeerd plan is als het ware een kompas voor de koers die je vaart. Realiseer ik de omzet die ik had voorzien? Waar moet ik bijsturen? Het is een werkdocument maar kan ook helpen bij financiering. Als je passie voor het beroep het hart is van je zaak, dan is je plan de zuurstof en de longen om te groeien.

Alle facetten van je eigen zaak komen aan bod

Basisadministratie

Veel starters en zelfstandigen gaan er verkeerdelijk van uit dat alle administratie voor de boekhouder is. Enkel jij als zelfstandige weet wat je aan wie moet factureren. De boekhouder kan correcte btw of belastingaangiftes indienen op voorwaarde dat je basisadministratie correct is.
In deze module komen volgende zaken aan bod:

 • Wat is btw en hoe te verrekenen
 • Bijhouden van aankopen en verkopen
 • Basisprincipes van btw- en belastingaangifte

Marketingplan

Hoe kom ik aan klanten? Veel startende ondernemers falen bij gebrek aan een marketingplan. Uiteraard is ondernemen geen exacte wetenschap, maar in deze module helpen we je wel om je eigen markt en klanten te verwerven.

 • SWOT- en concurrentieanalyse
 • Bepalen van assortiment en klantensegmenten
 • Marktonderzoek en- verkenning
 • Opstellen van een omzetprognose
 • Aan- en verkooptechnieken

Rechten en plichten als zelfstandige

Na deze module weet je welke verplichtingen en rechten je hebt als ondernemer volgens de fase (start, groei, ...) van je onderneming.

 • Startersformaliteiten & statuut als startende zelfstandige
 • Samenleven met een partner en erfrechten
 • Bouwen, huren en kopen
 • Eénmanszaak of vennootschap
 • Voorwaarden voor beperkte aansprakelijkheid

Hoe winst maken?

Stel, je werkt je als zelfstandige de ziel uit het lijf en de opstart gaat goed want de opdrachten komen vlot binnen... Toch komt de boekhouder op het einde van je jaar met het slechte nieuws dat je verlies maakte! Helaas komt dit vaak voor omdat de zelfstandige geen inzicht heeft in winst, omzet, kostenberekening en prijszetting. In deze module leer je hoe je winst maakt als zelfstandige:

 • Investeringen en financiering bij opstart
 • De balans
 • Resultatenrekening met winst/verlies
 • Kostprijsberekening en prijszetting
 • Visie en strategie

Praktisch

Kies hieronder jouw traject en nadien kies je de lesplaats en startdatum.

Inschrijvingen

Het inschrijvingsgeld van de lessen bedraagt € 300,00 (BTW inclusief).
De opleiding komt nog steeds in aanmerking voor het bekomen van opleidingscheques. Wie de opleiding ‘Succesvol ondernemen’ volgt met een beroepsopleiding bij Syntra West, betaalt tijdelijk slechts € 135,00. Op deze manier verzilver je je Getuigschrift Beroepskennis tot een volwaardig diploma. Volg je de formule blended via e-learning dan bedraagt het inschrijvingsgeld € 300,00 incl. BTW

Recht op transitiepremie?

Wie als uitkeringsgerechtigde 45-plusser opstart als zelfstandige in hoofdberoep, heeft recht op een transitiepremie tot € 1.000/maand na het succesvol afronden van een préstarterstraject. De opleiding 'succesvol ondernemen' komt hiervoor in aanmerking.
Wil je meer info over deze premie, neem gerust contact op met de startersadviseur van 'Maak werk van je zaak' Marion Decock.