Statuut van student-zelfstandige

Ben je student en wil je tijdens je studie als zelfstandige werken? Het statuut van ‘student-zelfstandige’ biedt studenten die een eigen zaak willen oprichten, enkele sociale en fiscale voordelen. Dat maakt het makkelijker om de sprong naar ondernemerschap te wagen. Het fiscale statuut ‘student-zelfstandige’ is niet hetzelfde als werken als jobstudent.  

Hoe verloopt de procedure?

Check of je in aanmerking komt voor het statuut student-zelfstandige op de officiële website van de Vlaamse Overheid: https://www.vlaanderen.be/student-zelfstandige 

Je vraagt het statuut van student-zelfstandige aan bij een sociaal verzekeringsfonds. Doe je dat niet, dan word je automatisch aangesloten bij de Nationale Hulpkas voor zelfstandigen. Dat is het sociale verzekeringsfonds van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van de Zelfstandigen (RSVZ). 

Je sociaal verzekeringsfonds kan documenten opvragen om te controleren of je aan alle voorwaarden voldoet. Als er iets aan je situatie verandert (je hebt minder lesuren per week, je beëindigt je studies …) moet je dat meteen aan je sociaal verzekeringsfonds laten weten.