Hoefsmid - Overzicht opleidingen

Ben je gepassioneerd door paarden en ben je op zoek naar een praktische én prachtige job in de sector? In de opleiding hoefsmid leer je alles over de totale verzorging van de paardenvoet.

opleidingen-hoefsmid-HOEFSMIDOP.jpg

Word een ijzersterke hoefsmid

Een hoefsmid is de persoon die instaat voor de verzorging van de hoeven van het paard. Hij/zij zorgt ervoor dat het paard in zijn 'stelling', stand en gang goed staat en verbetert of corrigeert eventuele standsgebreken. Na de beoordeling en besnijding van de hoeven, bepaal je of het paard beslagen moet worden. Zo ja, dan is het aan de hoefsmid om in te schatten welk beslag hiervoor nodig is.  

In de opleiding ‘Hoefsmid’ maak je kennis met de diverse materialen en gereedschappen in de hoefsmederij. Je leert de anatomie van het paard kennen om correcte beslissingen te maken in functie van het beslag. Op een praktijkgerichte manier verwerf je de kennis van smeden, bekappen en beslaan (warm & koud). Na deze opleiding kan je op zelfstandige basis instaan voor de totale verzorging van de paardenvoet. Met een uitgebreide praktische en theoretische kennis kies je een kwaliteitsvolle weg.

Kies je pad naar de hoefsmederij

Voor ‘Hoefsmid’ zijn er verschillende opleidingsmomenten: voltijds overdag of 's avonds. Kies de weg die bij jou past:

Hoefsmid – Voltijdse dagopleiding

De voltijdse dagopleiding dompelt jou in 1 jaar onder in de wereld van de hoefverzorging. Na deze opleiding behaal je - in combinatie met 'Succesvol ondernemen' - het diploma van ‘Hoefsmid’. Dit traject is extra interessant voor jongeren tussen 18 en 25 jaar, want je behoudt het groeipakket.
 

Hoefsmid – Avondopleiding

De avondopleiding smeedt jou in 2 jaar tijd om tot een ijzersterke hoefsmid. In het 1e jaar volg je 1 avond per week les. In het 2e jaar krijg je 2 avonden per week les. Ben je op zoek naar een opleiding die makkelijk combineerbaar is met je werk of gezin? Dan is het avondtraject perfect voor jou!
 

Hoefsmid - Zaterdagopleiding

De zaterdagopleiding tovert jou in 2 jaar om tot een professionele paardensmid. In het 1e jaar krijg je om de 2 weken les. In het 2e jaar volg je wekelijks les op zaterdag. Werk je tijdens de week, maar ben je in het weekend vrij? Dan is dit traject ideaal voor jou!

(let op: dit traject organiseren we tweejaarlijks. Er is geen instapmoment in september 2024. Volgende instapmoment: cursusjaar 2025-2026).

Waar kan je als hoefsmid aan de slag?

In de paardensector is er veel vraag naar gekwalificeerde hoefsmeden. West-Vlaanderen kent een rijke paardentraditie en de paardensportcultuur is hier springlevend! De provincie herbergt talrijke paardenmaneges, -fokkerijen, -renbanen, -sportfaciliteiten en dierenklinieken waar je als hoefsmid terecht kan. Neem je liever zelf de teugels in handen? Dan kan je ook aan de slag als zelfstandig hoefsmid in hoofd- of bijberoep.

Kies de opleidingsvorm die bij je past

De volledige en professionele voetverzorging van het paard.
  • icon 1143,45 incl. BTW (1ste jaar)
  • icon Vanaf 18-09-2024
  • icon Brugge
  • icon 2 jaar

Wil je meer weten?

FotoLissa Van Hecke
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Productmanager

Lissa Van Hecke

Stel je vraag