CNC - Overzicht opleidingen

Je wil met een CNC-machine werken? Wil je een CNC-machine leren instellen en bedienen? Of wil je liever software schrijven voor de CNC-machine? Hieronder leggen we uit wat het verschil precies is tussen een CNC operator en een CNC programmeur. Zo kun jij de opleiding kiezen die het best aansluit bij jouw ambities.

cnc-CNC.jpg

Wat onderscheidt een CNC operator van een CNC programmeur?

Hoewel beide rollen binnen de wereld van de computergestuurde bewerkingsmachines vallen, zijn er wel verschillende taken en verantwoordelijkheden voor CNC operators en CNC programmeurs.  

Een CNC operator is vooral verantwoordelijk voor het bedienen van CNC-machines: het instellen van de machines, monitoren van de bewerkingen en kleine aanpassingen uitvoeren om de nauwkeurigheid te verhogen. Een CNC operator heeft dan ook een scherp ook voor detail en hecht veel belang aan precisie en kwaliteitscontrole.

Aan de andere kant, richt een CNC programmeur zich op het ontwerpen van programma’s die de CNC-machines aansturen. Je schrijft dus machinale instructies met behulp van speciale software. Een CNC-programmeur moet heel goed begrijpen hoe de machines werken, technisch onderlegd zijn, problemen kunnen oplossen en innovatieve manieren bedenken om productieprocessen te verbeteren.

Kort samengevat: terwijl de CNC operator zorgt dat de machine correct loopt, zorgt de CNC programmeur ervoor dat de machine überhaupt weet wat te doen. Beiden zijn cruciaal binnen het productieproces. Afhankelijk van jouw interesse in hands-on werk of technische ontwikkeling zal één van beide opleidingen beter bij jou passen.Jobmogelijkheden na je CNC-opleiding

De vraag naar vakkundig opgeleide CNC operatoren en CNC programmeurs blijft maar stijgen en dat in diverse industrieën zoals automotive, luchtvaart en machinebouw. Deze beroepen staan dan ook in de lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen. Als CNC operator kun je vlot aan de slag in productieomgevingen waar precisie en efficiëntie cruciaal zijn. CNC programmeurs vinden ook vaak werk in ontwerp- en engineeringteams waar ze van belang zijn bij het ontwikkelen van nieuwe producten en het verbeteren van productieprocessen. Beide rollen bieden goede vooruitzichten op een stabiele (en lonende) carrière.

Kies de opleidingsvorm die bij je past

  • KMO-portefeuille
Leer programmeren voor industriële toepassingen!
  • icon 423,50 incl. BTW
  • icon Vanaf 13-02-2025
  • icon Kortrijk
  • icon 16 sessie(s)
  • nieuw
School je om tot CNC-operator!
  • icon 387,20 incl. BTW
  • icon Vanaf 03-10-2024
  • icon Kortrijk
  • icon 16 sessie(s)

Wil je meer weten?

FotoSofie Deschepper
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Productmanager

Sofie Deschepper

Stel je vraag