Medewerker hotel/logies
Jouw sleutel op de deur tot een carrière in de verblijfssector.
- Vanaf 27-01-2026
- Brugge
- 20 sessie(s)
- 393,25 incl. BTW
- nieuw
Introductie
Droom je ervan gasten een warm welkom te geven, kamers tiptop in orde te maken en mee te draaien in een bruisende hote- of logiesomgeving in de stad of op het platteland?
Met de opleiding “Medewerker Hotel & Logies” zet je de eerste stap naar een veelzijdige job in de toeristische sector.
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
Na deze opleiding:
- ken je de belangrijkste taken en werkmethodes in housekeeping, ontbijtservice en front office;
- begrijp je hoe de logies- en toerismesector functioneert;
- kan je meteen aan de slag als allround medewerker in een hotel, B&B of andere verblijfsaccommodatie.
Omschrijving
Deze praktijkgerichte opleiding geeft je een volledig beeld van het werk achter de schermen én aan de balie van een hotel of logiesaccommodatie. Je leert de kneepjes van het vak in vier modules:
- Markt & klant: ontdek de wereld van toerisme, logies en gastvrijheid. Welke overheden en instanties zijn er en met welke regelgeving dien je rekening te houden?
- Housekeeping: leer hoe je kamers en gemeenschappelijke ruimtes professioneel onderhoudt of een planning opstelt voor onderhoud.
- Ontbijtservice: verzorg een smakelijk en verzorgd ontbijt voor gasten.
- Front Office: oefen de vaardigheden om gasten vriendelijk en vlot te ontvangen en te informeren.
Het doel: jou klaarmaken voor een job in de logiessector, met een stevige basis in alle belangrijke domeinen.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Deze opleiding is ideaal voor iedereen die:
- graag met mensen werkt en houdt van een dynamische werkomgeving;
- een nieuwe stap in zijn of haar carrière wil zetten;
- reeds als medewerker in een hotel of logies betrokken is en wil bijleren;
- een eerste ervaring in de hospitalitysector wil opdoen.
Voorkennis
is geen specifieke voorkennis vereist. Een klantvriendelijke ingesteldheid is uiteraard een plus.
Een basis computerkennis en tekstverwerking (Word, Powerpoint, etc.) en daarbij dus ook toegang tot een computer is aan te raden, aangezien we verwachten dat je in het kader van evaluaties en examens eens een verslag opstelt, een bedrijfsbezoek beschrijft, je stageverslag of eindwerk indient of een presentatie maakt.
Methodologie
Je leert in een praktijkgerichte omgeving:
- afwisselend theorie en hands-on oefeningen;
- realistische praktijksimulaties in housekeeping en front office;
- interactieve sessies met ervaren docenten uit de sector;
- ruimte voor vragen, feedback en persoonlijke begeleiding.
Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?
Module 1: Markt & Klant
- Toerisme sector in de regio/Vlaanderen/België
- Logiesdecreet en aanverwante wetgeving
- Doelgroepen Toerisme
- Marktanalyse
Module 2: Front office voor logies
- Gastenservice
- Reservaties
- Inchecken & uitchecken
Module 3: Ontbijt voor logies
- Diverse ontbijtmenu's
- Presentatie en opmaak
- Kwaliteitsbewaking en inkoop
- Kooktechnieken voor ontbijtgerechten
- Speciale diëten en allergieën
- Gastvrijheid & klantenservice
- Efficiëntie en tijdsbeheer
- Seizoensgebonden en lokale ingrediënten
- Menu-engineering & prijsstelling
- Feedback & verbetering
Module 4: Housekeeping voor logies
- Duurzaamheid & milieubewustzijn
- Hygiënenormen en veiligheid
- Planning & time management
- Klachtenbeheer
Van elke module krijg je een theoretisch examen en/of een praktijkgerichte opdracht.
Bijkomende info
In het inschrijvingsgeld zitten alle lessen inbegrepen, met toegang tot het digitale platform waar cursusteksten, presentaties, interactief forum, etc. beschikbaar zijn voor de cursisten.
Cursussen en presentaties worden niet uitgeprint voorzien door Syntra West, tenzij uitdrukkelijk vermeld (bijvoorbeeld in geval van een handboek inbegrepen in de prijs).
Getuigschrift
Het gaat om een opleiding met een vastgelegd curriculum en een aantal te verwerven competenties. Wie slaagt voor de modules ontvangt per module een deelattest, erkend door de Vlaamse Overheid.
Wie doorgaat naar het vervolg of de volledige opleiding (hotelhouder of uitbater kleinschalige logies), ontvangt een diploma of getuigschrift, erkend door de Vlaamse overheid. Personen die de opleiding volgen uit interesse zijn welkom, maar dienen dezelfde competenties te verwerven om door te gaan naar de volgende modules (dat betekent: deelname & slagen voor alle modules & examens).
Locaties en data
De vermelde lesdata en -uren kunnen nog wijzigen. Cursisten die ingeschreven zijn voor deze opleiding kunnen de meest recente informatie terugvinden op het digitaal leerplatform.
Planning
di (27/01/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (03/02/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (10/02/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (24/02/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (03/03/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (10/03/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (17/03/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (24/03/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (31/03/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (21/04/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (28/04/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (05/05/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (12/05/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (19/05/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (26/05/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (02/06/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (09/06/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (16/06/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (23/06/2026) | 18:30 - 22:00 |
di (30/06/2026) | 18:30 - 22:00 |
Duur
di 27-01-2026 t.e.m. di 30-06-2026ADRES
- Syntra West Brugge
- Spoorwegstraat 14
- 8200 Brugge Bekijk op Google Maps
Wil je meer weten?
Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?
Contacteer onze productmanager
Lissa Van Hecke