#120127
#Opleiding #Mode en kledij

Schoenhersteller


Vakkundig schoenen en laarzen herstellen en lederwaren repareren

Introductie

Dit ambacht blijkt het gat in de markt te zijn! Iedereen is op zoek naar een goede schoenmaker in zijn buurt. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek dat onderzoeksbureau iVox uitvoerde bij 80000 Vlamingen (cfr. Het Nieuwsblad 1/02/2013).

Opgelet, naast de vaste lesavond op maandag- of dinsdagavond gaan er gedurende het cursusjaar een tiental lessen door op donderdagavond (dit vanaf januari)!

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich tot mensen die graag als zelfstandige schoenhersteller aan de slag willen gaan.

Als schoenhersteller sta je in voor herstellingen van schoenen en laarzen zodat deze duurzaam, comfortabel en zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat hersteld worden.

Voorkennis

Voorkennis is geen vereiste.

Methodologie

Theorie en praktijk zijn perfect op elkaar afgestemd, zodat je na je opleiding meteen aan het werk kunt. Syntra raad curisten aan, om indien mogelijk de opleiding te combineren met een stage bij een gevestigde schoenhersteller.

Om zelfstandig te kunnen beginnen is naast de opleiding is bijkomende praktijk noodzakelijk!

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

Na deze opleiding ben je in staat om vakkundige herstellingen uit te voeren aan schoenen en laarzen zodat deze duurzaam, comfortabel en zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat hersteld worden.

Daarnaast kanje je klanten nog bijkomende diensten aan bieden zoals: de reparatie van lederwaren: handschoenen, lederen kledij, boekentassen, geldbeugels, riemen, ...

Opgelet, het maken van nummerplaten, sleutels e.d. zit niet vervat in deze opleiding.

schoenhersteller-1-1_2012-127.jpg
schoenhersteller-schoenen-scho-1-2_2012-127.jpg

Programma

 • Gereedschappen en materialen
 • Infrastructuur
 • Grondstoffen
 • Praktijk herstellingswerken: deze module is onderverdeeld in 6 herstellingen-leerthema's en wordt telkens ingeleid met de werking van de desbetreffende machines:
  • Zolen
  • Hakken
  • Bovenwerk
  • Onderwerk
  • Binnenwerk
  • Kleine orthopedische aanpassingen
  • Afwerking

Getuigschrift

Nadat je deze opleiding gevolgd hebt, en slaagt voor de eindproef, ontvang je een getuigschrift Schoenhersteller. Indien u deze opleiding combineert met de opleiding 'succesvol ondernemen (het vroegere bedrijfsbeheer) ontvang je een diploma Schoenhersteller.

Cursusmateriaal

Syntra West zorgt ervoor dat het atelier uitgerust is met de nodige machines en voorziet de nodige grondstoffen. Alle cursusteksten zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
Naast de grondstoffen die in de cursus ter beschikking worden gesteld, dient elke cusist nog een starterspakket (€ 150) aan te kopen.

Risico

Als schoenmaker kom je vaak in aanraking met solventen, je maakt ook gebruik van machines (met draaiende onderdelen). Daarnaast dien je er ook rekening mee te houden dat dit een staand beroep is met veel repetitieve bewegingen.

De opleiding wordt gegeven door een team van vakkundige docenten met jarenlange praktijkervaring.