Interieurinrichter


Technisch, creatief en ambitieus?
#180044
#Opleiding #Interieur

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Na deze opleiding ben je in staat om:

 • een kwalitatief ontwerp te maken, zowel in de vorm van een maquette, manueel, maar op uiteraard ook digitaal
 • juiste en verantwoorde materiaalkeuzes te maken volgens de actuele trends, normen en wetgeving
 • jouw ontwerp te budgetteren en te presenteren
 • de door jouw gemaakte keuzen in het ontwerp te motiveren en jouw project te verkopen

Introductie

PRAKTISCH:

Deze opleiding kan gevolgd worden in onze campussen van Brugge en Roeselare.

In Brugge gaan de lessen wekelijks door op maandagavond, om de twee weken is er ook les op woensdagavond. De lessen gaan telkens door van 18u30 tot 22u00.

In Roeselare gaan de lessen wekelijks door op donderdagavond, om de twee weken is er ook les op dinsdagavond. De lessen gaan telkens door van 19u00 tot 22u00.

INHOUDELIJK:

Om te kunnen voldoen aan de marktvraag werd de bestaande opleiding Interieurinrichter ernstig geevalueerd en herbekeken. Het aantal lesuren werd gevoelig uitgebreid en er werd een groot pakket digitaal technisch tekenen aan het programma toegevoegd.

In tegenstelling tot de architect die gebouwen neerzet, gaat de interieurarchitect aan de slag in een al bestaand gebouw (renovatie of nieuwbouw).

Klanten doen beroep op een interieurinrichter omdat ze dat zèlf willen, niet omdat het verplicht is.

Zowel bij nieuwbouw-, bij renovatie- als bij opfrissingsprojecten kan een interieurinrichter ingeschakeld worden.

Als Interieurinrichter ben je het creatieve brein achter  de verfijnde interieurs van woningen, kantoren, boetieks, cafés, winkels, musea, ...

Omschrijving

Klanten stellen hoge eisen aan een zelfstandig interieurinrichter. Hij of zij vertaalt hun wensen naar een kwalitatief project dat zowel creatief, ecologisch als prijsbewust is. Als interieurinrichter zet je de dromen van de klant op papier, je fungeert vaak ook als contactpersoon tussen de klant en de aannemer.

In de eerste module ontwikkel je jouw tekentechnieken, hoofdzakelijk manueel, maar ook Sketch'up komt reeds aan bod.

In de vervolgmodules ontwikkel je gevoel voor ruimte en esthetiek via ontwerpopdrachten. Op het einde van de opleiding ben je in staat om een project af te leveren en te presenteren, samen met een lastenboek en een digitaal ontwerp. Ook leer je je keuzes te motiveren en jouw project te verkopen.

Dit is een totaalopleiding waarna je onmiddellijk aan de slag kunt.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Personen die gebeten zijn door interieur, en die van die passie hun beroep wil maken. De opleiding is ook bestemd voor wie al in de woningbranche werkt en zich wil profileren als inrichter.

Voorkennis

Om met deze opleiding van start te gaan hoef je geen voorkennis te hebben.

Er wordt wel verwacht dat je reeds vlot met een pc kan werken, en een portie ruimtelijk inzicht komt goed van pas.

Bijkomende info

Opgelet: deze opleiding is zeer technisch en is gericht op de structurele aspecten van een interieur. Gaat je interesse eerder uit naar de aankleding van een interieur (kleuren, afwerking, meubilair, gadgets...), dan raden wij je onze opleidingen interieurstyling of kleuradvies aan.

De eerstejaars worden aangeraden om aanwezig te zijn op de infodag, voor de start van de opleiding, om zich ervan te vergewissen dat de inhoud en de aanpak van de opleiding aan hun verwachtingen voldoet.

De cursist zorgt zelf voor het nodige tekenmateriaal, materiaal voor maquettes, presentatiemateriaal, ... Er zal je ook regelmatig gevraagd worden documentatie te verzamelen.

Eigen laptop: voor de lessen computertekenen dien je een eigen laptop mee te brengen waarop een recente versie van Google SketchUp geïnstalleerd is.

Als potentiële cursist moet je er rekening mee houden dat naast het lesvolgen veel praktijkopdrachten thuis zullen uitgevoerd moeten worden (plannen tekenen, maquette maken, ...), deze opleiding vraagt dus een groot engagement.

Methodologie

interieurinrichter-1-1_2018-44.jpg
interieurinrichter-1-2_2018-44.jpg
interieurinrichter-1-3_2018-44.jpg

Programma

Module tekenen en schetsen van interieurs

 • Grondplan/aanzichten/Doorsnedes
 • Manueel schetsen
 • Digitaal tekenen
 • Moduleproef

Module technisch tekenen

 • Technisch tekenen/Perspectief tekenen
 • Digitaal tekenen
 • Maquettebouw
 • Ergonomie
 • Moduleproef

Module digitaal technisch tekenen

 • Digitaal technisch tekenen - Basis
 • Van 2D naar 3D
 • Moduleproef

Module Interieurinrichter 1

 • Bouwcomponenten en materiaalleer
 • Kostprijsberekening en werkplanning
 • Interieurgeschiedens (Deels afstandsleren!)
 • Verlichting
 • Klantgericht denken
 • Ontwerpopdrachten

Module Interieurinrichter 2

 • Bouwcomponenten en materialen
 • Kostprijsberekening en werkplanning
 • Klantgericht denken
 • Verlichting
 • Technieken
 • Ontwerpopdrachten

Interieurgeschiedenis: 24 u afstandsleren m.b.v. digitaal platform.

Voor de eindopdracht is er per cursist een individuele coaching voorzien.

Examen

Voor deze eindproef werk je een project tot in detail uit. Dit dien je te presenteren aan een professionele jury.

Getuigschrift

Na het slagen voor de eindproef ontvang je een getuigschrif voor het Ondernemerschapstraject Interieurinrichter.

Indien je ervoor kiest om deze opleiding te combineren met de opleiding Start me up en hiervoor slaagt, ontvang je een ondernemerschapsdiploma Interieurinrichter.

Cursusmateriaal

Tijdens deze opleiding leer je tekenen op computer.

Mogen wij je vragen om voor deze opleiding je eigen (opgeladen) laptop met het nodige tekenprogramma's  (Sketchup - Autocad) mee te brengen naar de lessen.

Syntra West voorziet een studentenlicentie van Sketch'up per opleidingsjaar, deze is inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Grondstoffen

Cursisten dien zelf onderstaand materiaal te voorzien:

 • Tekenmateriaal (potloden, tekenlat, schetsblok, ...)
 • Materiaal voor het maken van maquettes
 • Presentatiemateriaal

Prijsinfo

Mogelijke financiële tegemoetkoming (meer info bij de desbetreffende diensten):

Fonds voor Vakopleiding in de Bouwnijverheid (FVB)

Voor arbeiders ingeschreven in de bouwsector (Paritair Comité 124) gelden er sectorale voordelen bij opleiding:

Premies voor avond en zaterdagopleidingen aan de deelnemer

Tussenkomst in de kost van opleiding aan de werkgever (voor opleiding tijdens en na de werkuren)

Tussenkomst van € 15/u in de loonkost aan de werkgever (voor opleiding tijdens de werkuren)

Onze spillesgevers bezitten actuele parate kennis over het vak, en beschikken over voldoende praktijkervaring binnen de sector.

2018-44-1-OmschrijvingDocent-2.jpg

Ik Ben Bieke Moeyaert, 35 jaar, getrouwd met Jan Misseeuw, samen hebben we een dochter Marielou. Creativiteit is een constante in mijn leven. Knutselen was als kind al een favoriete bezigheid en dit is nooit gestopt. In het derde middelbaar besloot ik de richting beeldende kunsten te gaan volgen in de Maricolen. Dat beviel me zeer en ook na het zesde wou ik iets in die richting voortdoen. Ik startte in de Academie in Gent maar gaf het daar na nog geen jaar op. Toch iets waar ik achteraf spijt van had. Het schooljaar daarna schreef ik me in in Syntra, dagopleiding grafische vormgeving. Dat was een leuke tijd, ik kreeg er les van mensen uit het vak. Een zeer gerichte opleiding in een aangename sfeer. Ik behaalde mijn getuigschrift en ging aan het werk in het Cultuurcentrum Knokke-Heist waar ik de opmaak voor podiumkunsten voor mijn rekening mocht nemen.

In 2007 leerde ik Jan kennen en al snel bleek dat ook hij graag bezig was met ontwerpen en creëren. Hij renoveerde meubels en tussendoor maakte hij spullen voor in ons huis. Uit interesse volgde ik toen zelf ook een cursus meubelrenovatie bij jullie. Positieve reacties en hier en daar de vraag om iets te maken voor vrienden deed de bal rollen. We brachten een tafel uit, maakten wat flyers en besloten op een kleine beurs te staan. We waren positief verrast van de interesse en er kwam zelfs een vraag van een interieurwinkel of ze de tafel mochten verkopen.

Van het één kwam het ander en OPSMUK was geboren. Zo verschenen we al in enkele magazines, mochten we aan mooie projecten meewerken, wordt Opsmuk verkocht in leuke interieurwinkels, kregen we het HIB label, ... Allemaal leuke zaken waar we heel blij mee zijn. En het blijft groeien, we zijn ondertussen in het industriepark gaan wonen om alles beter te combineren. Het was mijn droom om te kunnen wonen aan een atelier. Als je als koppel samenwerkt + een kindje hebt dan is dat een ideale combinatie. We werken vaak ook 's avonds en weekends en dan is het erg handig om zo te wonen. Ook voor Marielou is dat fijn, we werken veel maar zijn wel altijd thuis!

Door samen met Jan meubels te ontwerpen en de passie voor interieur weer helemaal oplaaide, kwam de spijt dat ik mijn studie Interieurvormgeving in Gent niet had afgemaakt weer helemaal boven. Mensen vragen me vaak om advies, ze kopen een tafel maar willen dan ook graag de gepaste stoel erbij en misschien een ander kleurtje aan de muur, ... Ik wilde echt graag dat diploma behalen nu we zelf van 'interieur' ons beroep hadden hebben gemaakt. En zo belande ik terug bij Syntra, 2 jaar avondschool, terug les van mensen uit de branche. De opleiding is niet te onderschatten, maquettes maken vragen tonnen geduld en precisie, plannen tekenen etc. Maar wel ontzettend leuk om te doen. Ik ben echt tevreden dat ik dit nu ook op zak heb.

We hopen zo verder samen te kunnen bouwen aan Opsmuk. Nieuwe dingen bedenken, mensen gelukkig maken met mooie interieurs etc. We hebben van onze passie ons beroep kunnen maken en dat is fantastisch om te kunnen doen.

Aan iedereen die met zijn creativiteit en passie graag iets wil ondernemen, gaan zou ik zeggen! Samen met de juiste opleiding, de 'goeste' en hard werken, kom je er wel.