#120231
#Opleiding #Horeca

Kaasmeester

Omschrijving

Een kaasmeester heeft een ruime kennis van het kaasassortiment in binnen- en buitenland en weet perfect hoe kaas kan verwerkt worden of worden toegepast in kaasbereidingen.  Dankzij de gespecialiseerde kaaskennis weet een kaasmeester zijn klanten te begeleiden in het samenstellen van kaasplanken, kaasbuffetten en leert hij hen de juiste combinaties maken met wijn of bier. De fabricatie van kaas is  voor een kaasmeester geen vreemde materie meer. Hij weet zijn klanten te adviseren in het versnijden, degusteren en bewaren van kazen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Restauranthouders, traiteurs, versdetaillisten en uitbaters delicatessezaken.

Voorkennis

Wie deelneemt aan deze opleiding moet een eerste ervaring (40u) met kaas kunnen voorleggen.

Methodologie

Theorie gekoppeld aan praktijk en degustaties.

bollenkaas-1-1_2012-231.jpg
kaas-1-3_2012-231.jpg
kaas-1-2_2012-231.jpg

Programma

  • Algemene warenkennis
  • Fabricatie van kaas + bedrijfsbezoek
  • HACCP-normen en voedselveiligheid
  • Kaasfamilies:
  • witte kazen, schimmelkazen en verse kazen
  • kazen met gewassen korst
  • halfharde en harde kazen
  • schapenkazen
  • geitenkaas
  • Technische kaasbehandeling
  • Verkoop van kaas + bezoek aan een kaasspeciaalzaak
  • Culinaire en gastronomische toepassingen met kaas :
  • kaasplanken
  • kaasbuffetten
  • raclette, fondue
  • kaasdesserts
  • foodpairing kaas en bier
  • foodpairing kaas en wijn
  • Eindproef