Kaasmeester

Advies in het versnijden, degusteren en bewaren van kazen
Schrijf in
  • icon 28-09-2023
  • icon Brugge
  • icon 2 jaar
  • icon 834,90 incl. BTW (1ste jaar)

Kaasmeester

Advies in het versnijden, degusteren en bewaren van kazen
  • icon 28-09-2023
  • icon Brugge
  • icon 2 jaar
  • icon 834,90 incl. BTW (1ste jaar)

Kaasmeester

Advies in het versnijden, degusteren en bewaren van kazen
  • icon 28-09-2023
  • icon Brugge
  • icon 2 jaar
  • icon 834,90 incl. BTW (1ste jaar)

Omschrijving

De kaasmeester legt zich toe op het aanbieden van een gevarieerd en vaak gespecialiseerd assortiment van kazen uit binnen- en buitenland. Daarbij wordt rekening gehouden met seizoenen, streken, kaasfamilies, soort melk enz. In vele gevallen affineert de kaasmeester ook nog de kazen waardoor deze a.h.w. gepersonaliseerd worden.

Een kaasmeester combineert veelal diverse activiteiten : samenstellen van kaasschotels en –buffetten, verkoop en levering aan horeca, bereidingen maken op basis van kaas, ... Een kaasmeester kent de verschillende AOP’s, weet hoe deze kazen vervaardigd zijn en kan er vlot over communiceren. Een goede kaasmeester kent de ecologische impact van zijn bedrijf en weet hoe hij deze kan beïnvloeden.

Binnen de opleiding Kaasmeester wordt daarom aandacht besteed aan de soorten kaasfamilies, het proces van kaas maken alsook aan de verkoopsactiviteiten en distributie. Naast de ecologische aspecten komen ook de hygiënische en wettelijke vereisten op het vlak van verkoop en bereiding van kaas aan bod.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

De opleiding geeft potentiële starters, uitbaters en medewerkers uit voeding- en horecazaken (restauranthouders, traiteurs, versdetailhandel en delicatessenzaken, …) een professionele en gedegen opleiding over het ruime assortiment van kazen in binnen- en buitenland, zodat zij zich als ‘kaasmeester’ kunnen vestigen. De doelgroep is ruim opgevat. De opleiding richt zich o.a. tot personen die een kaasspeciaalzaak willen uitbaten en hun vakkennis willen verwerven of verrijken. Maar de opleiding richt zich onder andere ook op personen die als adviseur voor kaashandels aan de slag willen.

Methodologie

Theorie wordt gekoppeld aan praktijk en heerlijke degustaties.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

Van melk tot kaas als verkoopsproduct (6 sessies)

  • Productie van kaas (4 sessies)
  • Algemene warenkennis (1 sessies)
  • Examen (1sessie)

De kaassoorten en kaasfamilies (11 sessies)

  • Kaasfamilies (10 sessies)
  • Praktijkexamen gekoppeld aan theorie examen (1 sessie)

Kaas culinair (9 sessies)

  • Kaas en bier combineren (2 sessies)
  • Kaas en wijn combineren (2sessies)
  • Cominaties met kaas (1 sessie)
  • Koken met kaas (2 sessies)
  • Praktijk examen (1 sessie)

Verkoop van kaas (6 sessies)

  • Verkoop van kaas (3 sessies)
  • Versnijden, manipulleren en verpakken van kaas (1 sessie)
  • Prijsbepaling (1 sessie)
  • Examen (1 sessie)

Basis hygiëne en veiligheid (5 sessies)

  • HACCP
  • Onderhoud en reiniging
  • Bacterie- en temperatuurbeheersing
  • EHBO
  • Brandveiligheid
  • Praktijk EHBO
  • Praktijk brandveiligheid
  • Begeleiding verwerken inhoud e-learning
  • Moduleproef

Eindwerkbegeleiding (8 uur)

Eindproef kaasmeester

Bijkomende info

De syllabi – indien van toepassing - worden enkel digitaal ter beschikking gesteld op het digitaal platform. Heb je graag nog een print bij de hand? Dan bieden we je de mogelijkheid om deze te bestellen tegen een minimale printkost via de printshop van Syntra. Na upload via de shop, ontvang je 6 werkdagen later al je syllabus op het door jou gekozen adres.

Locaties en data


28-09-2023
2 jaar
Schrijf in

€ 834,90 incl. BTW (1ste jaar)

Planning

do (28/09/2023) 18:30 - 22:00
za (30/09/2023) 09:00 - 12:30
do (05/10/2023) 18:30 - 22:00
do (12/10/2023) 18:30 - 22:00
za (14/10/2023) 09:00 - 12:30
di (17/10/2023) 18:30 - 19:30
do (19/10/2023) 18:30 - 22:00
wo (25/10/2023) 18:30 - 22:00
do (26/10/2023) 18:30 - 22:00
di (07/11/2023) 18:30 - 22:00
do (09/11/2023) 18:30 - 22:00
di (14/11/2023) 18:30 - 19:30
do (16/11/2023) 18:30 - 22:00
di (21/11/2023) 18:30 - 19:30
do (23/11/2023) 18:30 - 22:00
do (30/11/2023) 18:30 - 22:00
do (07/12/2023) 18:30 - 22:00
do (14/12/2023) 18:30 - 22:00
do (21/12/2023) 18:30 - 22:00
do (11/01/2024) 18:30 - 22:00
do (18/01/2024) 18:30 - 22:00
do (25/01/2024) 18:30 - 22:00
do (01/02/2024) 18:30 - 22:00
do (08/02/2024) 18:30 - 22:00
do (22/02/2024) 18:30 - 22:00
do (29/02/2024) 18:30 - 22:00
do (07/03/2024) 18:30 - 22:00
do (14/03/2024) 18:30 - 22:00
do (21/03/2024) 18:30 - 22:00
do (28/03/2024) 18:30 - 22:00
do (18/04/2024) 18:30 - 22:00
do (25/04/2024) 18:30 - 22:00
do (02/05/2024) 18:30 - 22:00
wo (15/05/2024) 18:30 - 22:00
do (16/05/2024) 18:30 - 22:00
do (23/05/2024) 18:30 - 22:00
do (30/05/2024) 18:30 - 22:00
do (06/06/2024) 18:30 - 22:00
do (27/06/2024) 14:30 - 18:00
do (27/06/2024) 18:30 - 22:00
za (29/06/2024) 18:30 - 22:00

Duur

do 28-09-2023 t.e.m. za 29-06-2024

ADRES


Wil je meer weten?

Foto Chantal Debusseré
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Cursusbegeleider

Chantal Debusseré

Stel je vraag