Industrial food innovation

Ontwikkel je eigen innovatief voedingsproduct!
  • icon Meerdere startdata vanaf 06-01-2025
  • icon Roeselare
  • icon 1 jaar
  • icon 1839,20 incl. BTW
Schrijf in
  • icon Meerdere startdata vanaf 06-01-2025
  • icon Roeselare
  • icon 1 jaar
  • icon 1839,20 incl. BTW
industrial-food-innovation-Content.jpg

Introductie

Ben je gepassioneerd door voedselinnovatie en wil je de toekomst van de voedingsindustrie mee vormgeven?

Wil je een leidende rol spelen in de ontwikkeling van baanbrekende voedselproducten en/of -processen?

Droom je van een carrière waarin de nieuwste voedseltrends en -technologieën centraal staan?

Verken de mogelijkheden van onze opleiding en kom erachter hoe wij je voorbereiden op een dynamische carrière als Industrial Food Innovator.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Na dit traject kan je als productontwikkelaar of producent in de voedingsnijverheid aan de slag.  

In dit traject leer je, onder begeleiding van coaches, concrete nieuwe, bestaande of verbeterde producten ontwikkelen, testen en analyseren.

Je leert:

  • een creatief idee te realiseren als commercieel voedingsproduct
  • het productontwikkelingsproces beter te beheersen
  • ingrediënten en technieken kennen om de productie van voeding te optimaliseren
  • een ambachtelijke productie te upgraden naar een (semi-)industrieel niveau
  • klant- en marktgerichte producten te ontwikkelen voor retail of andere/nieuwe verkoopkanalen
  • instellingen, bedrijven en andere partners kennen die kunnen helpen bij productinnovatie
  • samen te werken met personen met diverse achtergrond en expertises

Omschrijving

Als industrial food innovator ben je zowel verantwoordelijk voor de ontwikkeling en analyse van nieuwe producten, als het aanpassen van bestaande producten. Door nieuwe producten te creëren en bestaande producten te verbeteren, vergroot je de marktpositie van je bedrijf en product.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich tot allen die hun beroepsactiviteiten hebben in de voeding:  voedingsproductontwikkelaars en productieverantwoordelijken in de voedingssector, koks, traiteurs, retailers en andere personen die geïnteresseerd zijn in voeding (en bijhorende technieken) en die overwegen de stap te zetten om een nieuw product op de markt te brengen of die een product op grotere schaal willen gaan produceren. Deze opleiding is toegankelijk voor zowel werknemers of voor zelfstandige.

Toelatingsvoorwaarden

Om toegelaten te worden in de opleiding moet je minstens aan volgende voorwaarde voldoen:

  • aantoonbare ervaring binnen de voedingsindustrie of binnen een voedingsberoep als zelfstandige of werknemer.

Deze ervaring wordt afgetoetst door de docenten binnen Syntra West.

Hoe ziet het programma van deze opleiding eruit?

De opleiding bestaat uit volgende modules:

Food additives and ingredients (6 sessies)

  • Bindmiddelen en structuring agents, emulgatoren, stabilisatoren…
  • Suikers en suikervervangers
  • Vetten en vetvervangers
  • Vleesvervangers, zoutvervangers, zuivelvervangers
  • Functionele voedingsmiddelen en ingrediënten
  • Praktijk

Food development bounderies (6 sessies)

  • Good food plan (food quality + Food safety + Food fraude + Food defense)
  • Food Quality 1: Wettelijke, commerciële en emotionele kwaliteitsgrenzen–
  • Food Quality 2: Wettelijke en commerciële aspecten van etikettering
  • Food Quality 3: Kwaliteitslabels en systemen
  • Food labels
  • Food safety

 

Food development project (7 sessies)

  • context productontwikkeling
  • Partnerships
  • Projectmatig aanpassen, verbeteren, innoveren (incl. creatieve denktechnieken)
  • Kwaliteit beheersen - inkoop
  • Kwaliteit beheersen: Receptontwikkeling
  • Marketing en beïnvloeden consumentengedrag
  • Marktvalidatie

Food plant engineering (7sessies)

  • Industrieel denken
  • (Industriële) bereidingstechnieken
  • (Industriële) bewaringstechnieken
  • (Industriële) verpakkingstechnieken
  • Industrieel denken gevorderd
  • Batch & continue
  • (Strategische) verkoopprijs bepaling

Food project lab (7sessies)

  • Trouble shooting
  • Analyses en testen product
  • Groepsproject of persoonlijk project

Eindproef

Bijkomende info

Alimento-korting

Alimento zorgt voor elke werknemer in PC 118 of PC 220 voor een tegemoetkoming. Om de Alimento-korting aan te vragen, dien je én je werkgever én Syntra West te contacteren. Je werkgever betaalt eerst het inschrijvingsgeld aan Syntra. Je werkgever contacteert Alimento om dit inschrijvingsgeld terug te krijgen.

Meer info via: https://www.alimento.be/nl/bakkers/pagina/opleidingen-bij-cvo-of-syntra

Opgelet: Alimento komt niet tussen in de kosten voor cursussen of grondstoffen.

De syllabi – indien van toepassing - worden enkel digitaal ter beschikking gesteld op het digitaal platform. Heb je graag nog een print bij de hand? Dan bieden we je de mogelijkheid om deze te bestellen tegen een minimale printkost via de printshop van Syntra. Na upload via de shop, ontvang je 6 werkdagen later al je syllabus op het door jou gekozen adres.

Getuigschrift

Na het volgen van de lessen en slagen voor de examens ontvang je het getuigschrift Industrial food innovation.

2022-53-1-OmschrijvingDocent-1.jpg

Deze opleiding wordt mede ondersteund door POM West-Vlaanderen.

2022-53-1-OmschrijvingDocent-2.jpg

Deze opleiding wordt mede ondersteund door Fabrieken voor de Toekomst

Locaties en data


Meerdere startdata vanaf 06-01-2025
1 jaar
Schrijf in

€ 1839,20 incl. BTW

Avond

ADRES


Of volg het volledige traject!

What will we be eating in 20 years? Tijdens onze opleiding 'future of food' staat de toekomst, duurzaamheid en voedseltechnologie centraal.
  • icon Nog niet gekend
  • icon Najaar 2024
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend

Wil je meer weten?

FotoMelanie Van Ryckeghem
curl effect

Heb je vragen over een opleiding?
Of denk je eraan om die op maat of op locatie te organiseren?

Contacteer onze Productmanager

Melanie Van Ryckeghem

Stel je vraag

Ook interessant voor jou

What will we be eating in 20 years? Tijdens onze opleiding 'future of food' staat de toekomst, duurzaamheid en voedseltechnologie centraal.
  • icon Nog niet gekend
  • icon Najaar 2024
  • icon Nog niet gekend
  • icon Nog niet gekend