#120009
#Opleiding #Elektriciteit en airco

Koeltechnisch installateur - voltijdse dagopleiding


Haal je (toekomst)plannen uit de koelkast!

Introductie

Sta ons toe even met cijfers te goochelen. Recente studies wijzen uit dat er op heden een noodzaak bestaat in Vlaanderen aan een 500 tal koeltechniekers. Als je dan weet dat er via het onderwijs slechts 120 studenten deze richting volgen in hun laatste 2 jaar van het secundair onderwijs, dan merk je direct dat we hier mogen spreken over een knelpuntberoep. De vraag is er, het aanbod eerder beperkt.
Om aan de vraag van de arbeidsmarkt te voldoen organiseert Syntra West de voltijdse dagopleiding koeltechnisch installateur. Startend met basis bedrijfselektriciteit, gevolgd door alle modules van koeltechniek en aangevuld met 'succesvol ondernemen'.
Een hele boterham die je verwerft gedurende 1 jaar van maandag tot en met vrijdag, aangevuld met verplichte stage die opgenomen is in het lessenrooster.
Na het slagen in de opleiding stroom je uit als zelfstandig koeltechnisch installateur. heb je de moed nog niet om onmiddellijk als zelfstandige te starten? Geen nood! Ook als werknemer kan je aan de slag bij een erkend installateur.

Omschrijving

De koeltechnisch installateur is gespecialiseerd in het berekenen, herstellen, renoveren en plaatsen van nieuwe installaties. Hij is op de hoogte van de reglementering milieuwetgeving betreffende koeltechnische handelingen en van de vigerende vestigingswet.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich in de eerste plaats naar iedereen die in de koeltechnische sector aan de slag wil of de bedoeling heeft zich erin te vestigen.

Bijkomende info

BEHOUD VAN STUDENTENSTATUUT

Jongeren die een voltijdse dagopleiding volgen, kunnen ten laste van de ouders blijven. De voltijdse dagopleidingen van Syntra West voldoen ook aan de voorwaarden voor het behouden van het groeipakket (vroegere kinderbijslag).

PRIJS

 • traject = € 1.210 (incl. BTW)
 • grondstoffen examen certificering in de koeltechniek = € 302,50 (incl. BTW)
 • retributie LNE certificering in de koeltechniek = € 144 (vrij van BTW)

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

Wanneer de opleiding afgerond is, kan je aan de slag als zelfstandig installateur koeltechniek. Zie je dit (nog) niet meteen zitten, dan staan je een pak opportuniteiten op de arbeidsmarkt te wachten: we spreken hier over een knelpuntberoep. Vele installateursbedrijven zijn dan ook op zoek naar jouw profiel om hun openstaande vacature in te vullen.

koeltechnisch-installateur--ko-1-2_2012-9.jpg
koeltechnisch-installateur--ko-1-1_2012-9.jpg

Programma

 • Basis bedrijfselektriciteit (basis elektriciteit & motoren/sensoren industrieel)
 • Koelmonteur (elektrische & koeltechnische montage + werken op hoogte)
 • Koeltechnieken 1
 • Koeltechnieken 2 + eindproef
 • Koelcertficering categorie I + examen
 • Succesvol ondernemen

Examen

De eindproef is een overkoepelende proef die tot doel heeft te beoordelen of je klaar bent (als startende ondernemer) in een bepaald beroep te starten. Tijdens het verloop van de opleiding leg je verschillende proeven (theorie en/of praktijk) af. Tijdens de eindproef beoordeelt de jury of je de voor het getuigschrift vereiste competenties in voldoende mate verworven hebt.

Tijdens de eindproef koeltechnisch installateur is het aan jou om

 • je te profileren als koeltechnisch installateur door het toelichten van de monografie (of eindwerk) waarin een concreet projectdossier behandeld wordt, conform de regelgeving en met motivatie naar de klant toe en dit vanuit het eigen specifieke bedrijf.
 • je parate kennis van het beroep aan te tonen.

Lesdata

Datum Startuur Einduur

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Locatie

 • Syntra West Kortrijk
 • Doorniksesteenweg 220
 • 8500 Kortrijk
Bekijk op Google Maps

Contact

 • T: 078/353 653
 • F: 050/403061
 • Sofie@syntrawest.be

Stageovereenkomst

De aangeleerde theorie en praktijk kan je toepassen op je stageplaats, waarnaar je zelf op zoek gaat. De stageplaats mag zich situeren binnen je eigen regio. De stageperiode (6 tal weken) is opgenomen in het lessenrooster.

Getuigschrift

Na het volgen en slagen in alle modules van deze opleiding bekom je het diploma koeltechnisch installateur/koeltechnicus.