Vind hier een antwoord op vaak gestelde vragen.

Vindt u het antwoord op uw vraag hier niet terug? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

Vaak gestelde vragen i.v.m. Vlaams opleidingsverlof

VLAAMS OPLEIDINGSVERLOF

De hervorming houdt veranderingen in voor zowel werknemer, werkgever als de opleidingsverstrekker

Eind vorig jaar keurde de Vlaamse Regering de hervorming van het betaald educatief verlof naar het Vlaams opleidingsverlof goed. De hervorming houdt veranderingen in voor zowel werknemerwerkgever als de opleidingsverstrekker

Het betaald educatief verlof kan omschreven worden als het recht toegekend aan werknemers uit de privé-sector om erkende opleidingen te volgen en om op het werk afwezig te zijn met behoud van hun loon.
De werkgever kan niet weigeren maar moet wel akkoord gaan met de planning van het verlof. Na de opleiding vraagt hij de terugbetaling door het indienen van een schuldvordering.

  • Opleidingsverlof is het recht van iedere werknemer in de privé sector om vanaf september 2019 per schooljaar 125 uur afwezig van het werk te zijn om een opleiding te volgen met behoud van loon.
  • Arbeidsmarktgerichte opleidingen komen in aanmerking voor het opleidingsverlof.
  • Voor opleidingen met startdatum 1 september 2019 of later geldt de regelgeving van het Vlaams opleidingsverlof (VOV) in plaats van de regelgeving van het betaald educatief verlof (BEV).
  • Voor opleidingen met een startdatum vóór 1 september 2019 geldt nog de regelgeving van betaald educatief verlof.

Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Meer informatie vind je op de site van de Vlaamse overheid.

LET OP:  een aanvraag tot het bekomen van Vlaams Opleidingsverlof (VOV) kan enkel en alleen wanneer je een attest van inschrijving aanvraagt bij het onthaal en dit attest bezorgt aan jouw werkgever.

Op het einde van de opleiding kan je het aanwezigheidsattest pas ontvangen na bevestiging van de aanwezigheden via ons platform.

Departement Werk en Sociale Economie
Betaald Educatief Verlof
Koning Albert II laan 35 bus 20
1030 Brussel

terug naar overzicht