"Ik had de opleiding Windmolentechnicus veel eerder moeten doen"

Oud-cursisten Jasper en Sander getuigen over de opleiding Windmolentechnicus on- en offshore

Sinds 2020 organiseert Syntra West de opleiding ‘Windmolentechnicus on- en offshore’. Die opleiding ontstond vanuit de prangende vraag naar professionele technici die het onderhoud en herstel van windturbines verzorgen. Groene energie wordt steeds belangrijker, en het aantal windmolens in België stijgt jaar na jaar. Deze knelpuntopleiding biedt dan ook voldoende werkzekerheid en toekomstperspectief. In 2021 waagden Jasper (36) en Sander (26) de carrièreswitch. Zij getuigen hier over hun ervaring.


selfie van Jasper op een windmolenProfielfoto Sander met windturbine

 

Dag Jasper en Sander, waarom kozen jullie voor de opleiding Windmolentechnicus?

Jasper: ‘In 2009 ben ik afgestudeerd als industrieel ingenieur: elektromechanica. Nadien werkte ik als leidinggevende in een autofabriek, maar na 10 jaar had ik zin in een nieuwe uitdaging. Ik wilde eigenlijk al lang de windmolensector in, maar durfde nooit de sprong te wagen. Op 36-jarige leeftijd dacht ik: het is nu of nooit, dus schreef ik mij in. En nu picknick ik elke middag boven op een windmolen (lacht). Het contrast met werken in een fabriek is immens!’

Sander: ‘In tegenstelling tot Jasper had ik geen technische vooropleiding. Ik ben afgestudeerd als bachelor in de toegepaste informatica, en werkte 2 jaar als programmeur. Ik was het beu om continu achter een bureau te zitten, en had nood aan avontuur. Een vriend van mij had de opleiding ‘Windmolentechnicus’ reeds gevolgd, en raadde het aan. Net zoals Jasper heb ik mij ingeschreven via VDAB.’
 

"Ik wilde al lang de windmolensector in, maar durfde nooit de sprong te wagen. Op 36-jarige leeftijd dacht ik: het is nu of nooit. En nu picknick ik elke middag boven op een windmolen.”

 

Waarom schreven jullie je in via VDAB?

Jasper: ‘Sander en ik waren allebei werkzoekend, en omdat ‘Windmolentechnicus’ een knelpuntberoep is, konden we de opleiding gratis volgen via VDAB. Ik was aanvankelijk bang dat VDAB mijn aanvraag zou weigeren omdat ik al een masterdiploma had. Ik mocht gelukkig toch beginnen omdat er weinig kandidaten waren, en er nog voldoende plaats vrij was.’

Sander: ‘Om de opleiding gratis via VDAB te volgen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Via VDAB krijg je een intakegesprek, een medisch onderzoek en een hoogtetest. Tijdens het intakegesprek moet je motiveren waarom je de opleiding wil volgen. Dat vond ik vrij gemakkelijk, gewoon wat babbelen (lacht). Tijdens het medisch onderzoek wordt je zicht, gehoor, hartslag enz. gecontroleerd. Om medisch goedgekeurd te worden, moet je onder een bepaalde lengte en gewicht zitten. Daarnaast mag je ook geen pacemaker hebben of last van hartproblemen. Tot slot bestaat de hoogtetest uit een toren van 20 meter beklimmen met een harnas. Eens je de top bereikt, moet je je handen loslaten en volledig achterover leunen. Zo testen ze of je last hebt van hoogtevrees, wat natuurlijk nefast is als windmolentechnicus.’

 

Wat vonden jullie van de opleiding bij Syntra West?
Sander: ‘Ik was tevreden over de opleiding. Het duurde slechts een half jaar, dus je krijgt veel informatie op korte tijd, maar gelukkig is het allemaal goed verlopen. In het begin krijg je de algemene theorie, en naar het einde toe mag je interessante opdrachten uitvoeren (bv. fouten zoeken in een nacelle op schaal). Ik heb veel bijgeleerd!’

Jasper: ‘In de opleiding krijg je een sterke basiskennis mee van elektriciteit, mechanica, hydraulica, pneumatica … Kortweg, alle vakken die je nodig hebt als technicus. Het fijne aan de opleiding is dat het volledig toegankelijk is voor beginners. Er is geen technische voorkennis vereist, want alles wordt van A tot Z uitgelegd. In mijn jaar zat bijvoorbeeld iemand die net uit het middelbaar kwam, een schrijnwerker, een maatschappelijk werker, enkelen uit de retailsector en natuurlijk ook Sander die toen nog IT-er was. Allemaal behaalden ze hun getuigschrift met glans.’

 

Hoe verliep jullie zoektocht naar werk?

Jasper: ‘Mijn zoektocht naar een job verliep heel vlot. Er zijn dan ook veel openstaande vacatures. Ik kreeg vrij snel een contractvoorstel van 2 bedrijven als onshore windmolentechnicus. Uiteindelijk koos ik voor Vestas.’

Sander: ‘Ik begon al te solliciteren tijdens de opleiding, en had een kleine maand later een job. Aanvankelijk kreeg ik niet veel respons op mijn e-mails, maar via LinkedIn heb ik toch een sollicitatiegesprek bemachtigd. Nu werk ik als offshore windmolentechnicus bij John Cockerill.’

Selfie van Jasper op een onshore windmolenSander op jacket van offshore windturbine

 

Wat is het verschil tussen onshore en offshore?
Sander: ‘Bij onshore werk je aan windmolens op het vasteland, en bij offshore aan windturbines op zee. Offshore windmolens zijn over het algemeen een stuk groter. Ikzelf koos voor offshore door de werkuren. Je werkt 7 dagen (12u/dag) per week, telkens gevolgd door 7 dagen verlof. Hoewel het lange werkdagen zijn, is die week vrije tijd mooi meegenomen.’
Jasper: ‘Een onshore windmolentechnicus daarentegen werkt 5 dagen (8u/dag) per week, en heeft vrijaf in het weekend. Op sommige zaterdagen moet je wel oproepbaar zijn zodat de windturbines niet het volledige weekend stilstaan.’

panorama uitzicht op onshore windmolen

zonsondergang bij offshore windturbine

 

Wat vinden jullie het mooiste aan de job?

Sander: ‘Het mooiste aan windmolentechnicus zijn is voor mij het avontuur: de boottocht van 30 km, de overstap van boot naar turbine, het vele klim- en kruipwerk door smalle ruimtes … Als windmolentechnicus krijg je veel GWO-opleidingen over veiligheid. Je leert hoe je op grote hoogtes moet werken met klimharnas en ladders. Je krijgt ook helikoptertrainingen. Als de boot niet kan varen omdat de golven te hevig zijn, moet je per helikopter naar de turbine. Om te landen moet je dan via een touw naar beneden. Zelf heb ik dat nog niet meegemaakt, maar dankzij de training ben ik er wel op voorbereid (lacht).’

Jasper: ‘Voor mij is het mooiste aspect de vrijheid. Je zit niet vast in een fabriek waar je moet wachten op het belsignaal om te pauzeren. Je kan elke middag picknicken boven op een windmolen in plaats van te eten in een saaie refter. Je hoeft niet heel de dag achter een bureau te zitten, en geef toe: het uitzicht is stukken beter dan op kantoor.’

uitzicht op kantooruitzicht op onshore windmolen
 

Tot slot, wat is de kans dat jullie de opleiding Windmolentechnicus zouden aanraden?

Jasper:Die kans is 8 op 10. Zeker voor mensen zonder technische voorkennis vind ik de opleiding een verrijking. Met het getuigschrift kan je trouwens niet enkel aan de slag als windmolentechnicus, maar ook als onderhoudsmonteur of servicetechnicus in een andere sector.’
Sander: ‘Ik geef het een 10 op 10. Ik vind dit echt een luxejob, zeker vergeleken met mijn vorige werk. Ik ben heel blij dat ik de carrièreswitch heb gemaakt, en had de opleiding veel eerder moeten doen!’

 

Ben je werkzoekend? En wil je graag opnieuw studeren? Dan kun je via de VDAB gratis je diploma behalen. Lees hier meer over het aanbod en de voorwaarden.