Opleidingscheques

Wat zijn opleidingscheques?

Met opleidingscheques betaal je maar de helft van je inschrijvingsgeld en cursusmateriaal.

De Vlaamse overheid betaald de rest van de kosten. Elk kalenderjaar heb je de mogelijkheid om voor 250 euro aan opleidingscheques aan te kopen.

Volg je een opleiding via opleidingscheques, dan betaal je maar de helft van je inschrijvingsgeld en cursusmateriaal. De Vlaamse overheid betaalt de andere helft. Elk kalenderjaar kan je voor 250 euro opleidingscheques aankopen. Dit betekent dus dat de overheid jaarlijks voor 125 euro tussenkomt.

Surf voor meer informatie naar www.vdab.be

Hoe opleidingscheques bestellen?

Ben je een werknemer en wil je bij Syntra West een opleiding volgen om je positie op de arbeidsmarkt te versterken? Via opleidingscheques betaal je maar de helft van de kosten*. De Vlaamse overheid betaalt de andere helft. We zetten op een rijtje wat je allemaal moet weten en hoe je opleidingscheques kan bestellen. Ga voor je aanvraag naar www.vdab.be, klik op tabblad ‘opleidingen’. Bij opleidingscheques klik je op ‘werknemers’ en daarna op ‘ bestel online’.

De eerste keer zal je gevraagd worden om je te registreren.
Opleidingscheques kunnen aangevraagd worden tot 2 maand na de start van de opleiding. Edenred (de firma die de betaling en ontvangst van de cheques regelt) stuurt je na de aanvraag een overschrijvingsformulier waarmee je de betaling naar hen kan uitvoeren. Binnen de 14 dagen na ontvangst van die betaling, worden de cheques je door Edenred toegestuurd, waarmee je dan je opleiding kan betalen bij Syntra West.

Waarvoor kun je opleidingscheques gebruiken?

Opleidingscheques kun je gebruiken voor opleidingen die erkend zijn in het kader van betaald educatief verlof of opleidingen die deel uitmaken van je persoonlijk ontwikkelingsplan in het kader van loopbaanbegeleiding. Let wel: enkel de rechtstreekse kosten (inschrijvingsgeld, examens of tests, …) komen hiervoor in aanmerking. Ze kunnen ook gebruikt worden voor loopbaanbegeleiding. Vanaf 1 maart 2015 zijn de voorwaarden voor het aanvragen van opleidingscheques als volgt:

Laag- en middengeschoolden

Zij kunnen opleidingscheques aanvragen, zowel voor arbeidsmarktgerichte opleidingen in het kader van de lijst van het betaald educatief verlof, als voor alle loopbaangerichte opleidingen in het kader van hun loopbaantraject.

Hooggeschoolden

Zij kunnen enkel opleidingscheques aanvragen:
Voor loopbaangerichte opleidingen die expliciet vermeld staan in het Persoonlijk Ontwikkelingsplan, dat zij opmaakten tijdens hun loopbaanbegeleiding bij VDAB.
Met een attest van de loopbaanbegeleider via VDAB, met vermelding dat de opleiding noodzakelijk is in het kader van de loopbaan.

Voor verdere vragen hieromtrent kan je altijd terecht bij Syntra West, als erkend opleidingsinstituut. Contacteer Cindy Lambert of bel het nummer 056 26 02 08

terug naar overzicht