Sommelier
Ontdek alle facetten van wijn met de degustatiefiche als tool
Introductie
Degustatie, service volgens de etiquette én op een klantgerichte manier.
Het voorstellen van een lekkere combinatie wijn en gerecht staat centraal.
Een totaalpakket voor wie verder wil in de horecawereld of een wijnhandel wilt starten.
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
Deze opleiding focust zich op volgende competenties:
- Gedetailleerde kennis van de wijnindustrie, haar terroir, haar wijnstreken, haar wijntypes en -stijlen
- Brede technische kennis van het degusteren en serveren van wijnen
- Grondige kennis van de harmonie tussen gerechten en wijnen
Omschrijving
Als Sommelier leer je de belangrijkste wijnbouwgebieden omschrijven vanuit historisch en aardrijkskundig standpunt. Je leert, door professioneel wijn te proeven, dat klimaat invloed heeft op smaak en kwaliteit van wijnen. Een belangrijke tool bij dit alles is de degustatiefiche die in detail wordt ingevuld.
Volgende items komen aan bod:
- de productiemethodes die eigen zijn aan de regio linken aan de wijnen die er worden geproduceerd
- de appellatiestructuur, de kwaliteitsindelingen en de belangrijkste referenties in de regio
- de druivenrassen eigen aan de regio en die herkennen en beschrijven, eventueel in vergelijking met gelijkaardige wijnen uit andere regio's of landen
- een wijn technisch volledig beschrijven in korte en vloeiende bewoordingen
- de wijnen op een klantvriendelijke wijze beschrijven
- de wijnen suggereren bij een specifiek gerecht en het voorstel motiveren
- de wijnen op technisch correcte manier én volgens de regels van de kunst serveren.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Deze opleiding richt zich op personen die binnen de horeca voor de dranken verantwoordelijkheid dragen en op personen die een succesvolle wijncarrière als sommelier willen uitbouwen. Deze opleiding richt zich ook op horecapersoneel en -eigenaars, food and beverage managers, wijnbaruitbaters en traiteurs.
Voorkennis
Vrijstelling mogelijk voor de basismodule indien je in het bezit bent van:
- attest wijnkenner CVO
- attest SWEN niveau 3
- attest WSET advanced
- attest Aspirant Sommelier
Bijkomende info
Deze opleiding is in samenwerking met EVW (Eigentijds Vlaams Wijn- en drankeninstituut).
Methodologie
Combinatie theorie, degustatie en service.

Programma
Het traject Sommelier bestaat uit volgende modules:
- Wijn leren proeven (6 sessies)
- Algemene wijnkennis: (17 sessies)
- Frankrijk: (24 sessies, sluit af met een serviceproef)
- Europa: (20 sessies, sluit af met een serviceproef)
- Wereld: (16 sessies)
- Bier leren proeven: degustatietechnieken, de 5 smaken, met afsluitend een moduleproef (6 sessies)
- Portfolio Sommelier: toelichting, ontwikkeling en coaching, evaluatie (4 sessies + online begeleiding)
- Eindproef: bespreking portfolio, blinde degustatietest en serviceproef
Lesdata
Datum | Startuur | Einduur |
---|---|---|
donderdag 02/03/2023 | 19:00 | 22:30 |
donderdag 09/03/2023 | 19:00 | 22:30 |
donderdag 16/03/2023 | 19:00 | 22:30 |
donderdag 23/03/2023 | 19:00 | 22:30 |
donderdag 30/03/2023 | 19:00 | 22:30 |
donderdag 20/04/2023 | 19:00 | 22:30 |
Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Contact
- T: 078/353 653
- Sofie@syntrawest.be
Getuigschrift
Slaag je voor de verschillende modules, servicetests en eindproef, dan behaal je het getuigschrift Sommelier.
Professionelen uit de wijnwereld.