#180189
#Opleiding #Horeca

Restauranthouder

Introductie

Je wil in een horecazaak werken? Je droomt ervan je eigen horecazaak te runnen? Dan is deze praktijkgerichte opleiding echt iets voor jou.

Omschrijving

Velen dromen van een toekomst als café-uitbater, uitbater snack-tearoom, restauranthouder of traiteur banketaannemer. In de opleiding Restauranthouder maken we je als het ware vakbekwaam zodat je op het einde van het traject klaar bent om bewust te kiezen voor jouw zaak, om je droom te realiseren en je klanten te laten genieten van je culinaire verwezenlijkingen.

De opleiding restauranthouder is een modulair traject:

Het volledig traject kan je aan een tempo van 1 sessie per week afronden in 3 cursusjaren. Als je de voltijdse dagopleiding volgt heb je gedurende 1 cursusjaar les.

Je leert alle kneepjes van het vak: productkennis van de verschillende ingrediënten, professionele serveertechnieken, bereiden van gastronomische menu's en kostprijsberekeningen van je menu's. Je docenten zijn echte vakspecialisten die al jarenlang een eigen horecazaak runnen. Na het slagen voor deze opleiding heb je de vaardigheid om een eigen horecazaak te starten of over te nemen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Iedereen die als café-uitbater, uitbater snack-tearoom, restauranthouder of traiteur banketaannemer aan de slag wil.

Toelatingsvoorwaarden

Medisch geschiktheidsattest: cursisten zijn verplicht een medisch attest voor te leggen (opgemaakt door de huis- of bedrijfsarts) dat verklaart dat zij geschikt zijn om levensmiddelen te manipuleren.

Bijkomende info

Naast de lessen op de campus wordt van de cursist een engagement verwacht thuis.

Oefening baart kunst!

Methodologie

De lessen binnen dit traject zijn zowel theoretisch als praktijkgericht.  

2018-189-1-AfbeeldingInDeKijker.jpg
zaal-1-3_2018-189.jpg
afwerking-1-1_2018-189.jpg

Programma

1ste jaar:

  • Restauranthouder: basis -->28 sessies
    • Hygiëne en veiligheid
    • Keukenbasis
    • Warenkennis en praktijk
    • Zaaltechnieken

2e jaar:

  • Specialisatie kok en Kelner --> 38 sessies
    • Gevorderde keukenpraktijk
    • Opstelling menu
    • Dresseertechnieken
    • Voorraad en stockbeheer
    • Gastonthaal
    • Zaaltechnieken
    • Zaalbereidingen en -versnijdingen
    • Probleemoplossende vaardigheden
    • Keuken-zaalcoördinatie
  • Bedrijfsvoering en management --> 11 sessies
    • Algemeen en commercieel beleid
    • Personeelsbeheer en administratie
    • BTW in de horeca
    • Prijszetting en omzetberekening

Onderstaande modules kan je zelf inplannen. Je volgt ze dus wanneer dit voor jou het beste uitkomt:

  • Hygiëne en veiligheid --> 6 sessies
    • HACCP en voedselhygiëne
    • Onderhoud en reiniging
    • EHBO, milieu, brandveiligheid en ergonomie
    • Bacteriologische en temperatuurbeheersing
  • Drankenkennis --> 9 sessies
    • Bier
    • Koffie en thee (warme dranken)
    • Sterke dranken, aperitieven en cocktails
    • Frisdranken
  • Wijn leren proeven --> 6 sessies
    • Degustatietechnieken
    • Witte wijnen als basis
    • Rode wijnen als basis
    • schuimwijnen
    • Wijn en gerecht