Bierkenner / Zytholoog
Geen klein bier!
Wat kent men na het volgen van deze opleiding?
Na de opleiding kun je vlot:
- gepaste bieren bij een menu adviseren en ze vakkundig serveren
- een bierkaart opstellen en de bieretiketten toelichten
- professioneel bier degusteren
- uitleg geven over het brouwen, bottelen en bewaren van bier
- de verschillende biertypes herkennen
- het productieproces en de grondstoffen van bieren onderscheiden
- biersmaken herkennen en indelen in categorieën
- de grondstoffen verklaren die de smaak bepalen
- de verschillende classificaties van bieren onderscheiden
- een volledige bierdienst vervullen
Omschrijving
Uitgroeien tot dé bierkenner bij uitstek?
Word een volleerd zytholoog of biersommelier.
In deze opleiding doe je basiskennis op over bier en ontdek je alles over bier en gastronomie.
Je leert op een correcte wijze bieren proeven met behulp van degustatiefiches. Bovendien pik je nog meer ervaring op uit bieranalyses. Je leert eveneens bier adviseren en de verkoop in de on- trade en off-trade markt.
Voor wie is deze opleiding bestemd?
Deze opleiding is gericht op personen die hun kennis over bier willen uitdiepen: cursisten uit bestaande horecatrajecten, eigenaars en medewerkers van brouwerijen, horecazaken en restaurants, professionelen in speciaalzaken, drankenhandels en bierconsulenten.
Methodologie
Deze opleiding is een modulair traject.
Aan elke module is een examen gekoppeld. Je dient per module te slagen vooraleer het traject af te sluiten met de eindproef.

Programma
Zytholoog wordt gevolgd in 2 jaar:
Het 1ste jaar Bierkenner bestaat uit volgende onderdelen:
- bier leren proeven
- bier en zijn grondstoffen
- het brouwproces en gisting
- biersommeliertechnieken
In het 2de jaar leer je alles over positionering van bier, de marketing errond en bovenal de gastronomie. Komen aan bod:
- bierwetgeving en marketing
- bier en gastronomie
- bierstijlen
Het traject wordt afgerond met een eindproef.
De Eindproef test op geïntegreerde wijze de diverse vaardigheden en kennis die je als cursist in de loop van het traject hebt opgedaan. Het vormt het sluitstuk van de opleiding waarin we je beroepskennis willen testen. Dit bestaat uit het maken van een case study en de mondelinge verdediging ervan.
Lesdata
Datum | Startuur | Einduur |
---|
Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.
Contact
- T: 078/353 653
- Sofie@syntrawest.be
Getuigschrift
Indien je slaagt voor alle examens en de eindproef, behaal je het getuigschrift Zytholoog.
Cursusmateriaal
Wat je mag verwachten in deze opleiding:
- degustatie in elke les
- degustatieglazen, brouwerijbezoeken, grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld
- toegang tot het digitaal platform om het lesmateriaal te raadplegen/downloaden
Prijsinfo
De vermelde prijsop de website is het inschrijvingsgeld incl. btw en is voor 1 cursusjaar.
Degustatieglazen en te degusteren bieren zijn inbegrepen.
Professionelen uit de bierwereld.