Wijnbouwgids


Leer wijnarrangementen samenstellen en bezoekers begeesteren
#210271
#Opleiding #Toerisme

Introductie

Gidsen en wijn: een wonderlijke match! Nieuw en uniek in Vlaanderen!

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Je kunt een groep ontvangen en rondleiden in een wijngaard of op een wijndomein. Je kunt met de nodige kennis van zaken gidsen en vertellen over de wijnbouw, wijn maken en wijn proeven. Je kunt een arrangement uitwerken en uitvoeren, inclusief een degustatie.

Omschrijving

Bij wijntoerisme denkt iedereen spontaan aan proeven, consumeren en/of aanschaffen van wijn, vaak bij de bron, bij 'wijnboeren', tijdens proeverijen of op restaurant. Er bestaan voor wijntoerisme speciale wijnfestivals en heuse bezoekerscentra waarbij grote producenten, of een samenwerking of coöperatieve van wijnbouwers uit een bepaalde streek, wijngemeente of 'appellatie' al dan niet gezamenlijk hun producten promoten.

Voor de meeste regio's die bekend staan om hun wijn is het wijntoerisme een mooie aanvulling op de inkomsten uit de pure wijnverkoop. Wijntoerisme draagt dan ook in belangrijke mate bij tot de duurzaamheid van het ondernemerschap in deze sector.  

Bij de huidige uitbouw van het wijntoerisme, zeker in Vlaanderen, staat meer en meer de 'wijngaard' en de 'terroir' centraal, waarbij een bezoek eigenlijk een begeleide wandeling of gidsbeurt is die al dan niet eindigt met proeven. Hiervoor zijn in toenemende mate gidsen of begeleiders nodig. Wijnbouwers bieden meer arrangementen en geleide bezoeken aan. Gezien de groei van de activiteit is er nood aan mensen die dit professioneel kunnen begeleiden. In Australië is er zelfs een speciale universiteitsstudie aan wijntoerisme gewijd.

Ook in de reguliere gidsbeurten neemt de aandacht voor streekproducten, en de wijnbouw in het bijzonder, toe.

Er wordt ook vanuit de toeristische actoren zowel lokaal, regionaal, als nationaal meer en meer ingezet op duurzaam en lokaal toerisme in synergie met de lokale ondernemers.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Het traject 'Wijnbouwgids' is toegankelijk  voor verschillende actoren die op diverse manieren toeristisch in aanraking komen met wijn en de wijnbouw.

Deze opleiding is bedoeld voor elke geïnteresseerde die wil gidsen 'over wijn', groepen rondleiden in een wijngaard, groepen ontvangen op een wijndomein,  proeven en degusteren met groepen en specifieke arrangementen uitwerken, ...

Wijnbouwers-wijnmakers en hun medewerkers en partners, gidsen, storytellers, reisleiders, toeristische medewerkers, sommeliers, wijnhandelaars, wijnliefhebbers, …

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis verreist. Uiteraard is interesse in wijn en wijnbouw belangrijk. Je ontvangt graag mensen, neemt die op sleeptouw, deelt graag kennis en zorgt voor een 'belevenis'.

Heb je reeds ervaring als gids of ben je reeds wijnbouwer? Contacteer ons gerust vrijblijvend om te bekijken welke onderdelen van de opleiding je dient te volgen.

Bijkomende info

Interesse? Kom dan zeker naar ons infomoment op 27 oktober!

Tijdens de 'intake' op maandag 14 november 2022 wordt het volledige traject doorlopen. Het traject wordt individueel samengesteld met oog voor voor wie van vrijstellingen zou kunnen genieten. Je krijgt de mogelijkheid kennis te maken met de deelnemers en de spildocent en er wordt ook een tip van de sluier gelicht wat betreft de finaliteit: het ontwikkelen van een eigen 'product': een wijngaardbezoek/-arrangement.

Methodologie

Een mix van theorielessen en praktijklessen op campus, gecombineerd met opdrachten en bedrijfsbezoeken.

wijnbouwgids-1-2_2021-271.jpg
wijnbouwgids-1-1_2021-271.jpg
wijnproeven-1-3_2021-271.jpg

Programma

Het traject wijnbouwgids bestaat uit volgende modules die allen afzonderlijk kunnen gevolgd worden. Modules zijn apart betaalbaar! De prijs die je ziet op deze website is de prijs voor de eerste module.

 • Wijnbouwgids - trajectopbouw:  startavond 14 november 2022 (intake & screening – introductie traject en opdrachten)
 • Wijn leren proeven - 6 sessies - vrijstelbaar voor bv. sommeliers, wijnbouwers, restauranthouders, … Start 17 november 2022 om 18u30 telkens op donderdagavond (17 & 24/11, 8 & 15/12 en 12 & 19/01/2023)
 • Duurzaam wijngaardbeheer en oenotoerisme - 10 sessies - vrijstelbaar voor bv. wijnbouwers vanaf 2021 afgestudeerd
 • Basis wijngaard - basis vinificatietechnieken - 6 sessies - vrijstelbaar voor bv. wijnbouwers, …
 • Specifieke gidstechnieken en praktijk wijnbouwgids - 10 sessies
 • Geschiedenis van de wijn en van de regio als wijnregio - 4 sessies - waarvan 2 sessies specifiek over de eigen regio
 • Project wijnbouwgids - 6 sessies - Inleiding tot het traject, voorbereiding & uitvoering van de eigen gidsbeurt/het eigen arrangement
 • Ondernemerschap en branding voor gidsen en storytellers - 7 sessies  
 • Eindproef Wijnbouwgids: verdediging van het eigen ontwikkelde arrangement

Vrijstellingen/personalisatie van het traject: je kunt kiezen om slechts bepaalde modules te volgen. Of je kunt reeds verworven kennis inbrengen en vrijgesteld worden. Na het volgen van het volledige traject behaal je het getuigschrift 'Wijnbouwgids'.

Examen

Voor de eindproef verdedigt de cursist zijn/haar uitgewerkte arrangement tegenover een jury. Deze jury bestaat uit de docent van de opleiding en een extern jurylid, actief in de sector.

Lesdata

Datum Startuur Einduur

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Locatie

 • Syntra West Ieper
 • Grachtstraat 13
 • 8900 Ieper
Bekijk op Google Maps

Contact

 • T: 078/353 653
 • Sofie@syntrawest.be

Cursusmateriaal

In het inschrijvingsgeld zitten alle lessen per module inbegrepen, met toegang tot het digitale platform waar cursusmateriaal, interactief forum etc. beschikbaar zijn voor de cursisten.

Het cursusmateriaal wordt niet uitgeprint voorzien door Syntra West.

Andere mogelijke extra kosten voor rekening van de cursist zijn verplaatsingskosten in geval van een bedrijfsbezoek of opdracht.

De cursist heeft geen recht op educatief verlof.

Grondstoffen

Het gebruik van grondstoffen (zoals bv. wijn) is voorzien binnen de prijs van de cursus.

Prijsinfo

Modules zijn apart betaalbaar.

De vermelde prijs is voor de eerst startende module.

Prijzen zijn inclusief BTW.

 • Wijnbouwgids - intake & trajectopbouw: gratis
 • Wijn leren proeven: 266.20 EUR
 • Geschiedenis van de wijn en West-Vlaanderen als wijnregio: 78.65 EUR
 • Specifieke gidstechnieken en praktijk wijnbouwgids: 96.80 EUR
 • Basis wijngaard: 78.65 EUR
 • Duurzaam beleid en wijntoerisme: 96.80 EUR
 • Project wijnbouwgids: 78.65 EUR
 • Ondernemerschap en branding: 78.65 EUR
 • Eindproef: gratis

Totaalprijs voor het volledige traject: 774.40 EUR.

Docent aan het woord

Schets, ontwerp, schilderij, glasraam, glassculptuur of houtassemblage, ... de afwerking moet onberispelijk zijn.

Leo

See you on