#190029
#Opleiding #Toerisme

Polen in WO II - een beknopte geschiedenis - Generaal Maczek en de bevrijding van West-Vlaanderen

Introductie

In het kader van de reisleider- en gidsenopleiding bij Syntra West gaan we regelmatig iets dieper in op historische gebeurtenissen en dito figuren. Dit meestal naar aanleiding van een herdenkingsverjaardag. Deze PV's of permanente vervolmakingen staan open voor elke geïnteresseerde.

In het bijzonder omtrent dit onderwerp sluit deze lezing aan bij een reizende tentoonstelling die achtereenvolgend Poperinge, Roeselare en Tielt zal aandoen vanaf april 2019.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Gidsen, reisleiders, zaakvoerders en medewerkers van Toerismebedrijven en -organisaties, medewerkers van toeristische diensten, musea en publiekswerkers, zaakvoerders en medewerkers van autobus- en autocarondernemingen en touroperators, mensen in opleiding in de toeristische branche en geïnteresseerden in geschiedenis.

Bijkomende info

Deze opleiding kan steeds op vraag of op maat (van uw organisatie of vereniging) ingericht worden en dit op een locatie en op een tijdstip naar wens.
Vraag vrijblijvend inlichtingen.

bevrijding-poperinge-1-1_2019-29.jpg

Programma

Sinds de afbraak van het IJzeren Gordijn en de toetreding tot de Europese Unie in 2004  is Polen niet meer dat onbekende land van weleer. We kennen Polen nu voor alles van de vele harde werkers die hier tijdelijk neerstrijken.

Een strook West-Vlaanderen gaande van Poperinge over Ieper en Roeselare tot Tielt heeft al eens eerder veel Polen ontvangen. In september 1944 was het de Eerste Poolse (vrije) Pantserdivisie van generaal Stanislaw Maczek die dit deel van West-Vlaanderen bevrijdde. Het is een heel verhaal waarom deze dappere soldaten zo ver van huis vochten. Een verhaal dat teruggaat tot de heroprichting van de Poolse Republiek in 1919 en het wedervaren van deze republiek met zijn twee gevaarlijke buurlanden: het Duitsland van Hitler en de Sovjet-Unie van Stalin. Stalin zorgde er ook voor dat onze bevrijders eens thuis allesbehalve als helden werden ontvangen. Erkenning voor hun rol in de ondergang van het Derde Rijk zou er pas komen na de val van het communisme in 1989.

In twee sessies wordt de betekenis van de Tweede Wereldoorlog in de twintigste eeuwse Poolse geschiedenis geschetst met hierin speciale aandacht voor de heroprichting van een Pools leger in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk na de nederlaag van datzelfde leger in september 1939. De opmars van deze Poolse strijdkrachten in 1944-45 wordt geschetst tegen de achtergrond van gelijktijdige militaire en politieke gebeurtenissen in Polen zelf die de successen van onze bevrijders wel zeer bitter deden smaken.

Deze lezing van 2 avonden wordt georganiseerd in Poperinge en in Roeselare:

  • Poperinge, in De Kouter: op dinsdag 2 en 9 april 2019 telkens van 19 tot 22 uur
  • Roeselare, in Syntra West: op maandag 6 en 13 mei 2019 telkens van 19 tot 22 uur

Je kan je nog aanmelden voor deelname de dag van de lezing, doch om organisatorische redenen graag een seintje vooraf.

Info over de tentoonstelling in Poperinge:

http://www.lijssenthoek.be/nl/event/326/gepantserde-vleugels-.html