#180478
#Opleiding #Toerisme

Het einde van WO I - Verdrag van Versailles (1919)

Introductie

11 november. Bekende Hollywoodsterren als Leonardo Di Caprio, Demi Moore en Calista Flockhart werden geboren op 11 november. Ook de beruchte generaal George Smith Patton junior werd op 11 november geboren. In Ieper en andere regio’s kijken de kinderen uit naar de komst van Sint-Maarten.

Iedereen in België weet echter dat op 11 november de Wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht. Hoewel velen meteen veronderstellen dat 11/11/1918 ook het einde van de Eerste Wereldoorlog was, officieel klopt dit echter niet. Het belangrijkste is natuurlijk dat de Belgen op 11 november een dagje thuis zijn, want de dag werd in 1922 tot officiële feestdag uitgeroepen.

Hoe is het uiteindelijk tot de Wapenstilstand gekomen in die Eerste Wereldoorlog? Wie besliste daarover en wie onderhandelde de voorwaarden? Wat werd er tijdens die Wapenstilstand overeengekomen? En verliep alles vervolgens volgens de vooropgestelde voorwaarden?

De Wapenstilstanden – er werden er namelijk meerdere ondertekend in 1918 – zorgden ervoor dat de gevechten de facto ophielden, maar dat betekende nog niet dat de oorlog voorbij was. Dat het einde van de Eerste Wereldoorlog nog een tijdlang op zich zou laten wachten, had te maken met de vredesonderhandelingen die in 1919 in het Paleis van Versailles plaatsvonden. Het uiteindelijke Verdrag van Versailles – het verdrag van de Geallieerden met de Duitsers – zou pas op 28 juni 1919 geratificeerd worden. Vredesverdragen met de andere centrale mogendheden zouden nog later worden ondertekend.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Reisleiders, gidsen, zaakvoerders en medewerkers van Toerismebedrijven en -organisaties, medewerkers van toeristische diensten, musea en publiekswerkers, zaakvoerders en medewerkers van autobus- en autocarondernemingen en touroperators.

Voorkennis

Geïnteresseerd zijn in geschiedenis en Wereldoorlog I  en/of reisleider of gids zijn. Geen andere specifieke voorkennis vereist.

ALLE deelnemers krijgen een attest van les volgen.

Programma

Wouter Feys (Battlefield Exploration) brengt het verhaal van het einde van de Eerste Wereldoorlog. In een eerste deel gaat hij dieper in op de oorzaken van de Wapenstilstand. Uiteraard wordt de overeenkomst van 11 november 1918 minutieus onder de loep genomen. In een 2de deel verkent de docent de situatie net na de Wapenstilstand en worden de vredesbesprekingen van de Geallieerden in Versailles uitgeplozen. Uiteraard wordt ook ruime aandacht besteed aan de feitelijke inhoud van het Verdrag van Versailles en de concrete gevolgen ervan. In een 3de deel worden ook de andere vredesverdragen op tafel gegooid en bekijken we de geografische, demografische en economische gevolgen van de vele vredesverdragen.

Wouter Feys, Battlefield Exploration en spildocent in de gecertificeerde Reisleider Battlefield opleidingen bij SYNTRA West