#180042
#Opleiding #Toerisme

Eten om lief te hebben - over eetgewoontes & libido

Introductie

In het kader van de Week van de Smaak 2017 heeft Eddie Niesten een lezing uitgewerkt met als thema: 'Eten voor of na de liefde?'.

Het is een aantrekkelijke spreker en een zeer appetijtelijk thema om aan te bieden naar aanleiding van onze infodag in Ieper. Eddie is één van onze vaste docenten in de sector toerisme en een boeiende verteller.

Omschrijving

Al eeuwenlang dromen mensen van voedsel dat hun liefdesleven een ultieme boost kan geven. Tal van voedingsmiddelen hebben in de loop der tijden een al dan niet terechte faam opgebouwd en verschijnen niet zelden op tafel met 'bijbedoelingen'.

Zelfs bepaalde cadeaugewoontes ontsnappen hier niet aan. Waarom geven mannen bv. ter gelegenheid van Valentijn immers zo vaak chocolade aan hun geliefden? Heel extreem wordt het natuurlijk, als de neushoorn zijn hoorn verliest omdat de gemalen bereiding daarvan de potentie in sterke mate zou opdrijven. De kolos in kwestie wordt blijkbaar een indrukwekkend libido toegedicht.

Alles laat bovendien voorzien dat de interesse voor allerlei afrodisiaca alleen nog maar zal toenemen. Het wordt dus een boeiende zoektocht naar de wijze waarop ons seksleven onze eetgewoonten beïnvloed heeft en nog beïnvloedt. Bewust en onbewust, bij jong en oud, bij rijk en arm...

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Voor elke geïnteresseerde in voeding en eetgewoontes. Of in de menselijke natuur en... libido!

Zeker interessant voor wie als gids, reisleider, horeca-, toerisme- of logiesuitbater iets sappiger wil vertellen aan zijn klanten! Met kennis van de achtergrond en de geschiedenis uiteraard!

Voorkennis

geen

Programma

lezing op zaterdag 10 maart 2018 om 14u30, vrij toegankelijk - wel inschrijven vooraf aub.

Eddie Niesten, geboren in 1951 in Maastricht. Opgegroeid in Vroenhoven.

Gewoond in Vroenhoven, Antwerpen, Wechelderzande, Diest, Leuven, Waremme (Wallonië), Wilrijk, Tienen, Heverlee

Studies: Universiteit Antwerpen gestudeerd voor Licentiaat- Vertaler (Nederlands, Engels, Spaans), nadien Licentiaat Pers- en Communicatiewetenschappen gestudeerd aan Universiteit Brussel, later nog Licentiaat Internationale Politiek (Universiteit Antwerpen) en Relatie- en Communicatiewetenschappen (Universiteit Hasselt).

Kleurrijke & boeiende carrière met o.a.: socialistische ambtenarenvakbond, liberale niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisatie, katholieke universiteit Leuven; daartussendoor kortere tewerkstellingsperiodes in vorming, onderwijs...

Schrijversloopbaan: tal van publicaties, voornamelijk sedert einde jaren 1980. o.m.:

De relaties Vlaanderen-Nederland" (AO - Nederland)

"De Belgische federale staat" (idem)

"Het Belgisch Bierparadijs" (idem)

"De Geschiedenis van de aardappel"

"De Financiële Coöperatieven"

"Geschiedenis van de Belgische Zuivelindustrie"

"Onze keuken in de 20ste eeuw"

"Belgische Kazen" (AO - Nederland)

"Allochtonen in België" (AO - Nederland)

"Lekker Dier!? De Belgische Vleesindustrie"

"Veau, vache, cochon, couvée"

"Belgie kookt! - De Eeuw van Cauderlier"

"Vegetarisme in België en Nederland" (AO - Nederland)

"L'Age de Cauderlier"

"België 175 jaar"

reeks van 3 boekjes i.v.m. overgangsrites ("Op weg naar het volle leven", "Nieuw leven", "Een leven met twee")

"Suikerbonen en Beschuit met Muisjes" (overgangsrites en feesten, een Belgisch-Nederlands project)

"Eten om nooit te vergeten" (webboek, te consulteren op: www.vlaamsbrabant.be/ontspannen/cultuur)

"Smaken van het land" (geschiedenis tuinbouw en fruitteelt)

"De keuken van ons moeder" (columns - uitgeroepen tot beste kookboek in Nederland 2007)

"Drie dozijn Hagelandse fruitverhalen en recepten"

"België: een diep verdeeld land" (AO - Nederland)

"De Melkbrigade"

"Goesting in Vlaanderen" (prijs Vlaamse Gemeenschap)

"Belgische gastronomie" (AO - Nederland)

"Bij leven en dood. Begrafenisrituelen toen en nu, hier en elders" (AO - Nederland)

"50 jaar Congolese onafhankelijkheid - Een land in strijd met zichzelf" (AO - Nederland)

"De 'kwestie' monarchie in Nederland en België" (AO - Nederland)

"Op de wijze van de Chef" (juni 2011)

"Blijft België één land?" (AO - Nederland)

"Tweemaal oorlog, driemaal honger 1914-1944" (juni 2012)

Recent verschenen:

-Nederlandse streekgastronomie (een verkenning) (AO - Nederland) (augustus 2013)

-De Keuken van Mijn Kindertijd (opdracht van de Gezinsbond) (eind september 2013)

-De Eerste Wereldoorlog - 2 delen (België en Nederland) (AO - Nederland) (februari 2014)

-De culinaire ziel van Nederland (2016) (voorgedragen voor beste kookboek Nederland 2017)

Gepland:

-De smaak van...

-"Hij was 17 in 1968 en hij ging studeren"

-Kermis!

-"Met pensioen" sedert 2011, naast schrijven bezig met:

Lezingen rond (culinaire) cultuur in brede zin (Davidsfonds, Gezinsbond, Ziekenzorg, Landelijke Gilden, Katholiek Vormingswerk Landelijke Vrouwen, Markant, Okra, Liberale Mutualiteiten ...), in heel Vlaanderen, occasioneel in Nederland (zie apart overzicht)

gids (ook met eigen arrangementen, zoals "Maastricht op je Bord", "Proeven van de oorlog" en de "Smokkelroute")

medewerking aan media, tentoonstellingen, service en ondersteuning cultureel-culinaire initiatieven

Docent

docent opleidingen toerisme regiogids en Europese reisleiders ("Europese eet- en drinkcultuur") ( Syntra West-Vlaanderen, CVO Vlaams-Brabant)

docent kokopleiding instellingen (Center for Gastrology) (Nederland en België)

docent professionele horeca-uitbaters

uitbouw eigen documentatiecentrum (bijna 5000 titels rond keuken en koken - vanaf 19de eeuw tot nu)

opbouw vast centrum voor eet- en drinkcultuur (bij voorkeur in Euregio!)