#190028
#Opleiding #Toerisme

De val van de Berlijnse Muur 1989 - 30 jaar later

Introductie

In het kader van de reisleider- en gidsenopleiding bij Syntra West gaan we regelmatig iets dieper in op historische gebeurtenissen en-figuren. Dit meestal naar aanleiding van een herdenkingsverjaardag. Deze PV's of permanente vervolmakingen staan open voor elke geïnteresseerde.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Reisleiders, gidsen, zaakvoerders en medewerkers van Toerismebedrijven en -organisaties, medewerkers van toeristische diensten, musea en publiekswerkers, zaakvoerders en medewerkers van autobus- en autocarondernemingen en touroperators, mensen in opleiding in de toeristische branche en geïnteresseerden in geschiedenis.

Bijkomende info

Deze opleiding kan steeds op vraag of op maat (van uw organisatie of vereniging) ingericht worden en dit op een locatie en op een tijdstip naar wens.

Vraag vrijblijvend inlichtingen.

Programma

30 jaar geleden viel de Berlijnse Muur

9 november 1989. DDR-partijfunctionaris Günter Schabowski geeft in Oost-Berlijn een persconferentie. Een kilometerslange muur scheidt dan al 28 jaar Oost- en West-Berlijn. Een grimmige constructie die de Oost-Duitsers moet tegenhouden. Minstens 138 mensen zijn bij vluchtpogingen om het leven gekomen. Maar de voorbije maanden is de druk op de Oost-Duitse regering om haar inwoners meer vrijheid te geven om naar het Westen te kunnen reizen alsmaar groter geworden.

Günter Schabowski moet de aanwezige journalisten vertellen dat de regels voor reizen naar West-Duitsland soepeler zullen worden. Maar de politicus is niet goed voorbereid. Als een Italiaanse journalist vraagt wanneer de regels van kracht worden, kijkt Günter Schabowski eerst in zijn notities. Uiteindelijk stamelt hij: “Dat is… voor zover ik weet... is dat meteen, per direct.” Pas later zou duidelijk worden dat het bericht pas de volgende nacht vrijgegeven had mogen worden en dat er een visa-systeem voorzien was.

Maar Günter Schabowski heeft historische woorden gesproken. Ze ontketenen een stormloop op de tot dan zwaarbewaakte grensposten bij de Berlijnse Muur. Talloze Oost-Duitsers willen onmiddellijk naar het Westen. De grenswachten worden onder de voet gelopen en openen de grens.

Duizenden Trabantjes tuffen West-Berlijn in, onder luid applaus van de West-Berlijners. De mensen zijn uitzinnig van vreugde. Sommigen hakken stukken beton uit de Muur. Zo valt hét symbool van de Koude Oorlog, zonder geweld. Elf maanden later is Duitsland herenigd.

Het belang van deze historische gebeurtenissen voor Europa en de hele wereld is niet te onderschatten. Wat leidde tot de constructie van de Berlijnse Muur? Waar stond de Muur en hoe evolueerde de constructie doorheen de tijd? Hoe ervoeren de Berlijners de deling? Welke vluchtpogingen werden er ondernomen? Welke stukken Muur zijn er nog overgebleven? Hoe aanwezig is de Muur nu nog in het hoofd van de Berlijners? 30 jaar na de val van de Berlijnse Muur gaan we hier met deze permanente vorming dieper op in.

1 sessie op maandag 17 juni 2019 van 19 tot 22 uur in Roeselare. (Syntra West)

Tom Vandenabeele, Reisleider FBAA gespecialiseerd op Berlijn