#190018
#Opleiding #Toerisme

De slag om Normandië (WO II)

Introductie

In 2019 staat – na 5 jaren met de Eerste Wereldoorlog in het daglicht - het thema van de Tweede Wereldoorlog weer volop in de belangstelling, dankzij de herdenkingen van o.a. 75 jaar Slag om Normandië en de 75ste verjaardag van de Bevrijding van België. Tal van steden in Frankrijk en België zullen het komende jaar inspelen op dit thema. Ook de verschillende herdenkingen zelf zullen bij Syntra West in samenspraak met onze partners uitgebreid aan bod komen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Reisleiders, gidsen, zaakvoerders en medewerkers van Toerismebedrijven en -organisaties, medewerkers van toeristische diensten, musea en publiekswerkers, zaakvoerders en medewerkers van autobus- en autocarondernemingen en touroperators, mensen in opleiding in de toeristische branche en geïnteresseerden in geschiedenis.

Bijkomende info

Deze opleiding kan steeds op vraag of op maat (van uw organisatie of vereniging) ingericht worden en dit op een locatie en op een tijdstip naar wens.

Vraag vrijblijvend inlichtingen.

Programma

In 2019 herdenken we de 75ste verjaardag van de beroemde Landing in Normandië (6 juni 1944) en de daaropvolgende Slag om Normandië (en de hele bevrijding van Europa).

N.a.v. de vele media-aandacht die deze herdenking de komende maanden ongetwijfeld zal krijgen, willen we onze reisleiders (maar ook alle andere geïnteresseerden) graag wat meer achtergrondinformatie geven omtrent de gebeurtenissen in juni 1944.

De invasie van de Westerse geallieerden in het door de Duitse nazi’s bezette West-Europa kreeg de codenaam Operatie Overlord. Die operatie begon op 6 juni met de grootste amfibische invasie uit de geschiedenis en massale luchtlandingen. Na de landing werd eerst gepoogd om het Normandische bruggenhoofd te behouden en vervolgens zorgde Operatie Cobra ervoor dat de geallieerden definitief door de Duitse linies konden breken. Toen de Duitsers bijna ten val kwamen in de zogenaamde ‘Zak van Falaise’, werd de strijd helemaal in het voordeel van de Geallieerden beslist. De weg naar Parijs en de bevrijding van West-Europa lag helemaal open.

Docent Jo Vanderbeke brengt het verhaal de slag om Normandië tot bij jou in 3 sessies.

Hij gaat dieper in op het verhaal van de Landing in Normandië en bespreekt uiteraard de daaropvolgende strijd in de Franse regio. Aan de hand van historische beelden, foto’s en heel wat kaartmateriaal krijg je een gedetailleerd zicht op wat zich op die bewuste 6 juni 1944 heeft afgespeeld.

Waar & Wanneer?

Maandagen 18 en 25 maart en 1 april 2019, telkens van 19u t.e.m. 22u30 in Syntra West campus Roeselare.

Studiereis naar Normandië !

Onze partner War And Remembrance vzw organiseert in dit kader een uitstap naar Normandië (1 t.e.m. 5 mei 2019). Reisleiders van dienst zijn Jo Vanderbeke en Peter Vansteenkiste.

Alle informatie hieromtrent vindt u op de website www.war-vzw.be .

Jo Vanderbeke, actief in het Belgische leger en docent binnen de opleiding Battlefield- en Herdenkingstoerisme, studeerde af in 2001 als 1ste reisleider ooit op het thema Slag om Normandië.