De Droefheid zal blijven duren – causerie omtrent Vincent Van Gogh


Memorial Freddy Vandecappelle - Kunst blijft voortleven!
#220379
#Opleiding #Toerisme

Introductie

Memorial Freddy Vandecappelle

3 jaar geleden ontviel ons onverwacht, tijdens het cursusjaar, Freddy Vandecappelle.

Hij was jarenlang onze 'huisdocent' kunst & cultuur in de opleidingen Reisleider Europa, en Regiogids Kust, Leiestreek en Westhoek. Freddy gaf ook tal van bijscholingen/lezingen over (actuele) thema's in de kunst;  zoals over de Vlaamse Meesters, Iconologie, Kunst in oorlogstijd, Vrouwen in de kunst, enz. .

Na zijn overlijden beslisten wij om Freddy jaarlijks te herdenken met - hoe kan het ook anders - een kunst gerelateerde thema-avond. En toen kwam 'corona'. Maar corona kreeg ons niet klein en Freddy zijn we niet vergeten.

De kunst leeft verder, mede dank zij de herinnering aan Freddy Vandecappelle.

We zijn dan ook verheugd dat we Freddy kunnen eren met de organisatie van deze kunst-avond met niemand minder dan Wim Chielens, die zelf getuigd heeft: "Ik wil, tegen beter weten in, altijd zoeken naar betekenis in kunst."

Wim Chielens schreef de roman "De Droefheid zal blijven duren" over Vincent Van Gogh. In de bijhorende causerie vertelt hij over zijn persoonlijke fascinatie voor Vincent Van Gogh.

Hij zoomt in op de laatste 70 dagen van de schilder, in Auvers sur Oise. Veel werken uit die periode worden getoond en toegelicht. Het is een, deels kunsthistorische, literaire lezing op lichtvoetige toon. Kom op een leuke manier kennis maken met Van Gogh!

Wim Chielens over Van Gogh:

"Zonder het te beseffen is hij er bijna altijd geweest, want als kind hing De Brug van Langloy al op een stuk spaanderplaat aan de muur van mijn kamer. Toen ik als tiener voor het eerst een echte Van Gogh zag, in Parijs, was ik helemaal verkocht. Ik las zijn brieven, ik las wat hij las - Zola, Flaubert, de bijbel - en ging waar hij ging. Hoe meer ik over hem wist, hoe beter ik zijn schilderijen kon lezen, want dat is voor mij duidelijk: Vincent, ik mag hem al een tijdje tutoyeren, wil altijd meer zeggen dan alleen maar de werkelijkheid weergeven. Hij is altijd een beetje predikant gebleven. Ik wil, tegen beter weten in, altijd zoeken naar betekenis in kunst. Daarom laat Van Gogh me niet los."

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Voor reisleiders en gidsen (ook in opleiding), medewerkers musea & publiekswerking, toeristische diensten, reisorganisatoren en welkom aan elke geïnteresseerde in kunst & cultuur in het bijzonder!

Bijkomende info

Je kunt na de voorstelling genieten van een drankje naar keuze inbegrepen in de deelnameprijs. We heffen dan graag samen het glas op Freddy Vandecappelle en op de kunst!

freddy-vandecappelle-1-1_2022-379.jpg
wim-chielens-van-gogh-1-traject_2022-379.jpg

Programma

Welkom op dinsdag 7 juni om 19uur bij Syntra West in Roeselare.

  • inleiding, knipoog naar Freddy Vandecappelle
  • causerie met Wim Chielens, duur ongeveer 1u15
  • we heffen na afloop samen het glas op de kunst!

Opgelet: deze opleiding wordt georganiseerd door onze partner Skilliant. Het erkenningsnummer voor Skilliant is DV.O214464.

Lesdata

Datum Startuur Einduur
dinsdag 07/06/2022 19:00 20:45

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Locatie

  • Syntra West Roeselare
  • Oostnieuwkerksesteenweg 111
  • 8800 Roeselare
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078/353 653
  • Sofie@syntrawest.be

Prijsinfo

Drankje inbegrepen in de prijs.

Geen speciale kortingen voor dit programma.

Het boek 'De Droefheid zal blijven duren' van Wim Chielens zal te koop zijn tegen €20.- (winkelprijs is €21,95).

2022-379-1-OmschrijvingDocent-1.jpg

Wim Chielens (1960) is auteur, verteller en performer. Hij werkte zesentwintig jaar voor Radio 2 als journalist en producer en is nu directeur van de Kunstacademie Poperinge. Als auteur schrijft hij veel theaterteksten, maar ook columns en lichtvoetige kortverhalen. Hij debuteerde in 1995 met 'Nooit meer terug naar Tipperary'. Een jaar later verscheen 'De Troost van Schoonheid', een brievenboek samen met zijn broer Piet van het In Flanders Fields Museum. Hij is muzikant en verteller bij de groep 'Kotjesvolk'. 'Wim speelt na de oorlog', was in 2018 zijn eerste grote solo theatervoorstelling in het teken van Gone West.