#070682 #Mode en kledij

Modevormgever - voltijdse dagopleiding

Omschrijving

Een job in de modewereld, iets voor jou?

Wie vandaag de dag kan zeggen dat hij/zij in de modesector werkzaam is, zegt meteen ook een creatieve duizendpoot te zijn, iemand die zichzelf hoge kwaliteitseisen oplegt en beschikt over een uitstekende vakbekwaamheid en intelligentie.

Enkel zo'n mensen komen in in aanmerking voor een job in de Belgische modesector. De routineuse, eenvoudige jobs zijn reeds lang geëxporteerd naar lageloonlanden. Wat overblijft zijn de leuke jobs waarin je verschillende functies en verantwoordelijkheden combineert. Het soort jobs waarin je nog voldoening vindt in het geleverde werk en je inzet en gedrevenheid geapprecieerd worden.

Kiezen voor modevormgeving is kiezen voor een fantastisch vak. Als modevormgever ben je altijd actief bezig met de ontwikkelingen op modegebied. Je bent bezig met actualiteit en interessante vormgeving. Je voelt toekomstige trends aan. Je hebt een feilloos gevoel voor sfeer, kleur, materiaal en vernieuwing. Kortom, als modevormgever neem je een belangrijke plaats in de hedendaagse modecultuur in!

Tijdens de opleiding Modevormgever wordt je klaargestoomd om ook aan de slag te kunnen gaan in de Belgische modewereld.

Na deze opleiding ben je in staat kledij te ontwerpen en te styleren. Je kunt ontwerpen in patronen gieten, maatkledij en confectiekledij vervaardigen en productieprocessen begeleiden.

Professionals die met overtuiging en passie werken, leiden jonge talentvolle mensen op tot modevormgever. Een deskundig team geeft een actuele beroepsopleiding met theoretische kennis en praktijkervaringen.

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Enkel voor creatieve, intelligente, enthousiaste en geïnspireerde mensen met een passie voor mode!

Deze opleiding is geknipt voor al wie als professional aan de slag wil in de modesector als dameskleermaker, patroontekenaar, modellenmaker, stylist of modeontwerper.

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

Na het eerste jaar kan je reeds de diploma's van patroontekenaar en Confectionneur van Dameskledij behalen.

Na het tweede jaar kan je daarbovenop de diploma's van modeontwerper, Dameskleermaker, Dames Haute Couture en Patroontekenaar Maatwerk behalen.

Programma

Patroontekenaar

 • De techniek van het patroontekenen wordt aangeleerd met het unieke systeem Roose. Dit systeem garandeert kwalitatieve patronen die je kunt gebruiken bij het vervaardigen van kwaliteitsconfectie of van haute couture. Je leert basispatronen tekenen, patronen tekenen naar modelstudie volgens het modebeeld, maten opnemen, pasfouten toepassen, ... Deze module kan ook apart in avondonderwijs gevolgd worden.

Modeontwerper

 • Je leert je eigen stijl ontwikkelen. Je wordt gestimuleerd om je ontwerpspirit kwalitatief te ontwikkelen en naar een hoger niveau te tillen. Vervolgens vertaal je jouw ideeën in trendy ontwerpen. Je ontwikkelt inzicht in het opbouwen van een collectie en in het leven van een modeontwerper in het algemeen. Deze module kan ook apart in avondonderwijs gevolgd worden.

Dameskleermaker

 • Je leert praktisch een assortiment dameskleding maken. In combinatie met de module patroontekenen leer je je eigen patronen uitwerken. Je leert hoe wijzigingen in het patroon zich vertalen in een afgewerkt stuk. De nadruk van deze cursus ligt op de hoge kwaliteit van de gebruikte afwerkingstechnieken. Deze module kan ook apart in avondonderwijs gevolgd worden.

Confectionneur van dameskleding

 • Je raakt vertrouwd met industriële vervaardigingstechnieken. Met professioneel materiaal leer je snel en kwalitatief kledingstukken in elkaar steken. Je leert technische dossiers van modellen lezen, begrijpen en uitvoeren (in volledig vernieuwd atelier met de laatste nieuwe industriële machines).

Technologie

 • De nieuwste technieken, technologieën en processen worden uit de doeken gedaan. Innovaties in ontwerpen, patroontekenen en vervaardigen komen aan bod. Dit wordt gecombineerd met bedrijfsbezoeken waar je de nieuwe technologieën in praktijk kunt zien.

Afwerkingstechnieken

 • Andere afwerkingstechnieken zoals haute couture komen aan bod.

Tijdens een bedrijfsstage van 6 weken maak je kennis met de bedrijfsspecifieke afwerkingstechnieken, bedrijfsprocessen en competenties.

Lesdata

Datum Startuur Einduur

Data en prijzen onder voorbehoud van onverwachte wijzigingen.

Locatie

 • Syntra West Roeselare
 • Oostnieuwkerksesteenweg 111
 • 8800 Roeselare
Bekijk op Google Maps

Contact

 • T: 078/353 653
 • F: 050/403061
 • info@syntrawest.be

Deze opleiding wordt gegeven door een team van professionele en creatieve docenten, met elk hun eigen specialisaties.