#050929
#Opleiding #Mode en kledij

Modeontwerper NIEUW

Omschrijving

Tijdens deze creatieve opleiding leer je een eigen stijl te ontwikkelen en je ideeën te vertalen in trendy ontwerpen. Je ontwikkelt niet alleen inzicht in het opbouwen van een collectie, maar ook meer algemeen in het leven van een modeontwerper.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Voor wie barst van de creativiteit en zijn stempel wil drukken op de modewereld.

Ook voor wie zijn ontwerptalent kwalitatief wil ontwikkelen en naar een hoger niveau wil brengen.

Een sterke motivatie voor het volgen van deze opleiding is vereist, er wordt verwacht dat er naast de lessen ook verder gewerkt wordt aan de opdrachten, dit is een zeer tijdsintensieve opleiding.

Voorkennis

Er wordt verwacht dat je reeds kan naaien, zie toelatingsvoorwaarden voor bijkomende uitleg.

Het is een pluspunt als je reeds kan tekenen, maar dit is geen vereiste.

Toelatingsvoorwaarden

Om te kunnen starten in het eerste jaar modeontwerper moet je aan één van onderstaande voorwaarden voldoen:

 • De opleiding Basis kleding gevolgd hebben
 • De Module Technische vaardigheden (zie programma) voor de modeontwerper gevolgd hebben of volgen (11 sessies)
 • Geslaagd zijn voor de vrijstellingsproef
 • Reeds in het bezit zijn van een diploma afwerkingstechnieken (Middelbaar of hogeronderwijs)

Bijkomende info

De IVOC-leerrekening.

Voor deze opleiding kunnen werknemers uit de confectiesector (bedrijven uit de paritaire comités 109, 110 of 215) hun inschrijvingsgeld volledig terugbetaald krijgen van IVOC. Ook in de vervoerskosten en kosten voor kinderopvang tijdens de opleiding kan een tussenkomst verkregen worden. Zowel arbeiders als bedienden komen in aanmerking, dit uit eender welke functie.

Meer info hieromtrent bij IVOC

(www.ivoc.be of tel.02 481 53 50)

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

Op het einde van elk jaar wordt van de cursisten verwacht dat zij als eindwerk een aantal stuks maken. De cursist die deze werken zelf wil maken zal over een basiskennis stikken en patroontekenen moeten beschikken. De uitvoering, van de door de cursist gemaakte ontwerpen, mag ook door derden gemaakt worden

modeontwerper-1-traject_2005-929.png

Programma

Dit vernieuwde programma bestaat uit vier modules  en een instapmodule.

1ste jaar:

Instapmodule: Technische vaardigheden voor de modeontwerper (11 lessen)

 • In deze module leer je deessentiële technische vaardigheden die een modeontwerper nodig heeft om eigen creaties te kunnen realiseren (afwerkingstechnieken).
 • Je kan hiervoor vrijgesteld worden  indien je slaagt op de vrijstellingsproef of voldoet aan de vereiste kwalificatie.

Module 1: Collectieanalyse (16 lessen)

 • Inleiding
 • Het modelandschap
 • Indeling Mode- en kledingstijlen en huidige trends
 • Kleurenleer en vormstudie
 • Modegeschiedenis
 • Collectieanalyse
 • De analyse van een bestaande wintercollectie. Analyse van de doelgroep, trends,...
 • Uitwerken van een collage/moodboard
 • Samenstellen van een kleuren-en stoffenpalet
 • vakterminologie
 • Basis ontwerptekenen
 • figuurtekenen

Module 2: Basismodule Ontwerpen (12 lessen)

 • In deze laatste module van het eerste jaar doe je research naar een historisch kostuum.
 • Je vertaalt elementen van het historisch kostuum naar jouw eigen creatie en verwerkt die in een rok, jurk en top.

 

2de jaar:

 

Module 3: Creatief vormgeven (33 lessen)

 • Tijdens het tweede jaar ontwerpt en maakt u een collectie van 10 stuks, dit op basis van een etnisch kostuum en een recente wintercollectie.
 • Stofbewerking
 • Styling en presentatie van een collectie

 

3de jaar

 

Module 4: Commercieel ontwerpen (32 lessen)

Het programma van de vierde module is nog in opbouw.

 

Christophe Van Liedekerke - Ann Tijtgat

Brian Naeyaert

Oud-cursist van de voltijdse dagopleiding Modevormgever (waarin Modeontwerp vervat zit) bij Syntra West. Master beeldende kunst -mode aan het KASK. Brian is afkomstig uit Roeselare en volgt al sinds het secundair onderwijs Modeonderwijs. Na de opleiding bij Syntra West nam Brian deel aan de ingangstest van het KASK, hij slaagde en begon vol enthousiasme aan de opleiding. Na de eindcollectie, die hij eind juni 2016 voorstelde, neemt hij nu zijn laatste vak op om zijn Master- diploma te behalen.

MODE

Brian vertelt: "Na mijn secundair onderwijs was ik nog niet echt klaar voor de 'echte wereld'. Ik wou nog verder studeren en na zeven jaar was de mode richting ondertussen heel duidelijk. Klaar voor academie was ik nog niet vandaar de opleiding Modevormgever. Ik zou het zo opnieuw doen. De opleiding gaf mij een stevige basis afwerkingstechnieken en patroontekenen mee. Deze vaardigheden kwamen heel vaak van pas tijdens mijn opleiding op het KASK, het zorgde ook voor extra mogelijkheden tijdens mijn stages, o.a. bij Ann Demeulemeester.

IDEEËN EINDCOLLECTIE

Dit jaar presenteerde ik mijn eindcollectie aan de jury. Mijn collectie heet 'This ain't New York, this the Bronx', Deze Collectie bestaat uit 12 silhouetten geïnspireerd op de hiphop/ breakdance-scene uit de jaren 80' in New york, The Bronx. Na het zien van 'Beatstreet' een breakdance film uit 1984 ging de bal aan het rollen. De muziek, kleuren en 'the vibes' het zijn allemaal ingrediënten geworden voor

mijn collectie. Het is een mannencollectie met sportieve vibes en met een groot oog voor detail. Ik speelde met de contouren van de verschillende breakdance moves.. De kleur is in balans gehouden door zwarte, witte, gouden en gekleurde silhouetten waar ik een rode draad trek door de verschillende materialen op de zelfde manier samen te brengen. De reacties op mijn eindcollectie waren bijzonder goed, ik won 2 awards waardoor ik een opleiding Fashion-management gewonnen heb, die ging vorige zomer door in Antwerpen en Parijs. Daarnaast mag ik ook een capsule collectie ontwerpen voor Eskimo, deze zal waarschijnlijk bestaan uit onesies.

TOEKOMST

"Een ultieme droom heb ik niet, ik wil iets doen wat ik graag doe. Ik wil de modewereld ontdekken, verschillende uitdagingen aangaan, reizen en nieuwe boeiende mensen leren kennen.