Interieurinrichter - voltijdse dagopleiding


Op zoek naar de perfecte combinatie tussen creativiteit, realiteit en technische precisie
#120021
#Opleiding #Interieur

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Je kan op een creatieve manier een interieur ontwerpen en dit voor alle woningruimtes. Je kunt aan de slag bij een studiebureau, architectenbureau, interieurinrichter of grote schrijnwerkerijen, meubel- en verfwinkels, showrooms sanitair, vloerbekleding, enz.

Introductie

De lessen gaan telkens door van maandag tot en met donderdag.

Dit van 9u00 tot 12u30 en van 13u00 tot 16u30.

Uitzonderlijk kan er ook een les doorgaan op vrijdag, dit in functie van externe bezoeken of inhaallessen.

Omschrijving

Met deze opleiding word je een volwaardig Interieurinrichter. Je kan een kwalitatief ontwerp maken en dit budgetteren. Je bent in staat om je ontwerp op een gedegen manier te presenteren. Je kunt de keuzes die je maakte kaderen en je kunt je project aan de man (vrouw) brengen.

Naast een kijkstage van 32u krijg je heel wat praktische opdrachten om uit te werken. Alles gebeurt onder begeleiding van ervaren docenten. De opleiding bestaat uit een totaal van meer dan 600 lesuren.

Mogelijke bedrijven voor kijkstages zijn: studiebureau, architectenbureau, schrijnwerkerij, interieurinrichter, kantoormeubelen, sanitair.

140u project vullen de kijkstage aan. Het gaat om concrete opdrachten die uitgewerkt moeten worden als was het voor een klant. De opdrachten zijn steeds cases die zo uit de realiteit kunnen komen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding is bedoeld voor studenten die zonder enige voorkennis in één jaar het beroep van interieurinrichter willen aanleren.

Je bent bereid om thuis te werken aan je opdrachten (minimaal 8 uren per week).

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist.

Wel wordt er verwacht dat je reeds vlot met een pc kan werken.

Toelatingsvoorwaarden

 • Je bent minimum 18 jaar.
 • Tijdens deze opleiding kun je het statuut van student, en dus ook het groeipakket (vroegere kinderbijslag), behouden.

Bijkomende info

Om de Voltijdse dagopleidng Interieurinrichter te volgen heb je geen vooropleiding of voorkennis nodig. Absoluut noodzakelijk is wèl een stevige dosis motivatie en enthousiasme. De opleiding vereist namelijk dat je ook thuis verder werkt aan de opdrachten, plannen uittekent en maquettes maakt (minimaal 8u per week).

Methodologie

Dit is een zeer praktijkgerichte opleiding. Tijdens dit cursusjaar ga je aan de slag met 6 praktijkopdrachten, dit telkens dieper uitgewerkt worden. Je leert via concrete opdrachten en gegevens ontwerpen te maken van o.a. kinderslaapkamer, bureelruimte, poolhouse, keuken, polyvalente ruimte en commerciële ruimte.

De opleiding wordt afgesloten met de uitwerking van een reëel project als eindexamen.

Virtual tour!

Neem hier een kijkje in het leslokaal/atelier.

interieur-architect-ontwerpen-1-2_2012-21.jpg
interieurinrichter-1-3_2012-21.jpg
interieur-architect-ontwerpen-1-1_2012-21.jpg

Programma

Atelier

Ontwerpen van het interieur, (bijv.kantoor,keuken, ...) volgens grondplannen, doorsnedes, isometrische perspectieven, vluchtpuntperspectieven, collage, kleurenstudies en maquettes

 • materialenleer: hout (massief en plaatmateriaal), verf en behang, glas, verlichting, ...
 • kleurenleer en toepassingen
 • werf- bedrijfs-beursbezoeken
 • 6 concrete projecten uit te werken
 • overzicht van stijlperiodes: interieur– en architectuurgeschiedenis

Technologie

 • ruwbouw, isolatie, buitenschrijnwerk beperkt
 • technieken, elektriciteit, centrale verwarming en sanitair
 • muur- en plafondbekleding, binnenschrijnwerk
 • vloeren: granieten, parketten, vinyl

Tekentechnieken

 • AutoCad
 • Schetsen, Sketch-up
 • perspectieftekenen

Communicatietechnieken

Kostprijsberekening

Kijkstage (32u)

 • Tijdens de opleiding dien je ook een verplichte observatiestage te volgen, je gaat zelf op zoek naar een geschikte stageplaats, observeert de werking van het bedrijf en maakt een verslag. Mogelijke stageplaatsen:studiebureau, architectenbureau, interieurarchitect, schrijnwerkerij, kantoormeubelen, sanitair, ...

Start me up

 • Is jouw ondernemingszin geprikkeld en gestimuleerd?
  Het Start-me-up-pakket bestaat uit o.a. personal branding, digital marketing, financiële inzichten, social skills. Ontdek jezelf en test je potentiële business idee meteen in de praktijk, begeleid door ervaren ondernemers.

Eindproef

 • Bij de start van het cursusjaar krijg je een volledig overzicht van de lesmomenten. Hou er echter rekening mee dat er door onvoorziene omstandigheden wijzigingen kunnen plaatsvinden in het lessenrooster. Het is dan best mogelijk dat een inhaalles wordt gepland op een andere dag dan de gebruikelijke lesdagen.
Begindatum Lesdata
21/09/2021 Bekijk lesdata

Locatie

 • Syntra West Roeselare
 • Oostnieuwkerksesteenweg 111
 • 8800 Roeselare
Bekijk op Google Maps

Contact

 • T: 078/353 653
 • Sofie@syntrawest.be

Getuigschrift

Wie deze opleiding met succes beëindigt, ontvangt het officiële getuigschrift erkend door de Vlaamse gemeenschap. Het getuigschrift wordt enkel toegekend aan deelnemers die regelmatig de lessen bijwonen, slagen voor de examens van de verschillende vakken, een eindwerk maken en dat met succes verdedigen voor een jury.

Indien je ook voor Start me Up slaagt, ontvang je een ondernemerschapsdiploma.

Cursusmateriaal

Tijdens deze opleiding leer je technisch tekenen op computer.
Wij vragen je dan ook om steeds je eigen laptop met lader (bij voorkeur geen Apple) met de nodige tekenprogramma's (Sketchup - Autocad) mee te brengen naar de lessen.

Syntra West voorziet een studentenlicentie voor alle cursisten, deze is inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Prijsinfo

Hou er rekening mee dat de opleiding interieurinrichter een intensieve cursus is waar veel thuiswerk en opdrachten bij horen. Je dient naast de lesuren nog extra tijd te voorzien voor de uitwerking van de opdrachten.

Studiereizen, bedrijfsbezoeken en tekenmateriaal zijn niet in het inschrijvingsgeld inbegrepen.

Tekenmateriaal: hiervoor zorg je zelf en dien je met een bedrag van +- 200 € rekening te houden. Concrete informatie over het tekenpakket word je tijdens de infodag en/of de eerste lesdag bezorgd.

Al onze docenten zijn mensen die actief zijn in de sector en zodoende ook over voldoende praktijkervaring beschikken om van deze opleiding een hedendaagse, to-the-point ervaring te maken.

Ik ben Line Renders, 23 jaar en interieurinrichter en bouwkundig tekenaar. Al sinds mijn 6 jaar heb ik een passie voor kunst, tekenen, schilderen, ... waardoor mijn ouders me dan ook naar de academie stuurden om eerst al spelenderwijs en later uitgebreid hiervoor als hobby een opleiding te krijgen. Op mijn 14de werd ik verliefd op alles wat met architectuur te maken heeft na een reis naar Barcelona. Tijdens mijn humaniora volgde ik een, voor mij, behoorlijk zware opleiding : Economie 6u wiskunde. Het was dat of voorbereidende opleiding architectuur, maar ik vond een goede algemene basis heel belangrijk.

Na deze opleiding leek het evident om naar Sint Lucas Gent te gaan en er interieurarchitect te gaan volgen, een master-opleiding van 4 jaar. Deze heb ik maar 2 jaar gevolgd. De opdrachten strookten voor mij niet genoeg met de realiteit en ik miste technische onderbouwing van projecten. Ik had via een kennis al gehoord over de opleiding in avondschool, maar ik vond mezelf nog veel te jong om te gaan werken en een opleiding in avondschool te volgen. Na verder informatie vragen kwam ik te weten dat deze opleiding ook via een voltijdse dagopleiding kon. Ik besliste op 25 juni 2013 om te stoppen op sint lucas en schreef me enkele dagen later in bij Syntra West Brugge. De opleiding was veel beter geschikt. Ik leerde zaken die ik op Sint Lucas nooit gezien had. Het was een perfecte combinatie tussen creativiteit, realiteit en technische onderbouwing. Alles werd ons stap voor stap bijgeleerd. Het was een druk jaar waarin heel veel info op korte termijn je meegegeven wordt, maar je hebt echt het gevoel dat je vooruit gaat. Hier kregen we 6 opdrachten die binnen 1 à 2 maand klaar moesten zijn zoals het in het echte leven ook is. Je kan een project/ontwerp geen 6 maand laten liggen, zeker niet als dat je enige project is.

Tegen het einde van de opleiding interieurinrichter (mei 2014) zag ik in een flyer van Syntra West dat ze nog een opleiding hadden van digitaal technisch tekenaar: optie bouw. Ik begon me naarmate van het einde van de opleiding ook meer te interesseren in het bouwkundig aspect. Zo was ons eindwerk het opmeten, uittekenen en herinrichten van een volledig appartement. Alle muren waar geen dragende structuur zat mochten verplaatst worden. Ik wou dan ook mijn eindwerk in een juist plan gieten, juiste opbouw van muren, vloeren, aansluitingen, ... en niet alles in een zwart kader plaatsen. Uiteindelijk besliste ik nog voor het einde van de opleiding om me in te schrijven voor de voltijdse opleiding bouwkundig tekenaar. Een heel theoretische, maar super ondersteunende opleiding. Ook hier heb ik heel veel geleerd uit de realiteit. Ons eindwerk was dan ook een volledige woning uittekenen van begint tot einde zodat met de plannen die we ervan gemaakt hadden een bouwaanvraag ingediend zou kunnen worden. We kregen enkel de bouwvoorschriften die op de zogenaamde locatie van toepassing waren en 2 schetsen van de docent met een algemene indeling en afmetingen. Voor de rest moesten we het zelf doen. Uiteraard kregen we een goede begeleiding en konden we regelmatig hulp vragen aan de docenten, maar het was de bedoeling om zo veel mogelijk zelf uit te zoeken. Met dat eindwerk startten we na de paasvakantie en moesten we half juni indienen, opnieuw een project waarbij je niet te veel tijd moest verliezen en goed moest doorwerken. Ook deze opleiding heb ik met succes kunnen afronden zonder herexamens in juni 2015.

Tijdens de laatste opleiding zocht ik een vakantiejob voor in het weekend. Ik had namelijk een vrijstelling voor bedrijfsbeheer doordat ik deze bij interieurinrichter had gevolgd en wou deze extra vrije dag invullen met ervaring opdoen. Uiteraard koos ik voor een job die in een gelijkaardige lijn lag met de opleiding en koos ik voor toonzaalverkoper in een bedrijf van zonnewering.

Mijn ouders hebben een zaak en zijn dus zelfstandig waardoor ik nooit iets anders gezien heb. Ik wou ook op zo veel mogelijk vlakken bijleren en begon als freelance tekenaar via dagcontracten via de zaak van mijn ouders (hierover zou ik u even willen contacteren omdat ik wel het werk van een zelfstandige deed, dit is via telefoon misschien iets makkelijker uit te leggen). Dit zowel voor aannemers als particulieren, al was 90% van mijn klanten aannemers. Hier heb ik op korte tijd heel veel bijgeleerd, zowel op creatief als technisch vlak. Ook de zaak waar ik als studente werkte vroeg me om bij hen 1 à 2 dagen / week te blijven werken zodat ze niet iemand anders moesten opleiden, uiteindelijk had ik al 1 jaar ervaring met de producten en systemen die ze aanboden aan de klanten. Ik leerde dus op alle vlakken heel veel bij.

In december 2016 kreeg ik een aanbieding van een firma voor totaalinrichten om bij hen te werken als technisch tekenaar/ontwerper van interieurs, keukens, ... . Zij boden mij een contract aan met een vast loon. Uiteindelijk koos ik ervoor om dit aan te nemen. De dag na mijn eerste werkdag ben ik mijn zelfstandig in bijberoep gaan aanvragen om alle freelance opdrachten te kunnen blijven doen. Wat de toekomst zal brengen weet ik niet, maar ik zie het wel positief in. Ik heb nu gelukkig iets meer zekerheid dan bij het volledige freelance werk. Uiteindelijk blijft technisch tekenaar een knelpuntberoep en krijg je regelmatig aanbiedingen. Dit zeker als je een professionele website en facebook-pagina hebt.

Ik heb geluk dat mijn ouders en vriend me altijd steunden in de beslissingen die ik nam. Dit maakt een heel groot verschil. Ik kon ook altijd bij hen terecht voor raad wanneer ik niet wist wat ik precies moest doen. Eveneens gespecialiseerde instanties zoals boekhouder, advocaat, notaris, ... zijn een must om de juiste beslissingen te nemen.

De meerwaarde van de opleiding is dat je met beide voetjes op de grond blijft staan. Je krijgt les van mensen die in het vak staan en weten waarover ze spreken. Ze gaan je niet met een kluitje het riet insturen en als ze het zelf niet weten je helpen zoeken naar een oplossing. Je krijgt ook een heel realistisch beeld van wat je te wachten staat na de opleiding. Het is druk, maar juist goed dat alles in 1 jaar gegeven wordt. Mijn vriend volgde vorig schooljaar namelijk ook een voltijdse dagopleiding in Kortrijk. Hij zegde zijn werk op om nog 1 jaar te gaan studeren. Je krijgt enkel wat je nodig hebt en niet alle theoretische zaken die je uiteindelijk toch niet nodig zal hebben. Je voelt jezelf ook vooruit gaan iedere dag dat je daar zit.

Tips voor de cursisten :

"Weet wat je wil. Sta met je beide voeten op de grond, maar ga voor je doel. Je leeft maar 1 keer en doe wat je graag doet. Het versterkt je karakter en je leert zo veel bij.

"Zowel ik als mijn vriend spraken er nog over dat we het jammer vonden dat deze opleidingen niet voorgesteld werden als wij ons humaniora afwerkten. Hadden we toen geweten wat we nu weten: hadden we waarschijnlijk nooit een andere opleiding gevolgd en direct voor Syntra gekozen.

"Het is belangrijk om in te zien dat het een druk jaar is en de opleiding soms zwaar is, maar dat is de beste voorbereiding op het echte werk-leven dat erna komt.

"Ik raad mensen ook aan om via freelance of op zelfstandige basis te gaan werken. Je leert heel veel bij op korte termijn. Er komt uiteraard heel veel administratie bij kijken, maar ook dat is heel belangrijk. Ondertussen zijn er al heel veel nieuwe instanties die starters en jongeren helpen om hun eigen zaak succesvoller uit de grond te stampen.