#140842
#Opleiding #HRM

Voorbereiding op de sociale verkiezingen 2020


De procedure

Introductie

In 2020 kiezen jouw werknemers nieuwe afgevaardigden in het Comité voor Preventie en b-Bescherming op het Werk en in de Ondernemingsraad. De procedure die je daarbij moet volgen is strikt en lang, en start najaar 2019.

Indien je de SBM-opleiding beter onderhandelen met de vakbond volgt, dan kun je gratis deze sessie bijwonen.

Omschrijving

De Nationale Arbeidsraad heeft eind oktober 2018 hun advies bij de regering ingediend, de definitieve periode voor de volgende sociale verkiezingen ligt tussen 11 en 24 mei 2020.

In die periode worden nieuwe afgevaardigden gekozen in het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk en in de Ondernemingsraad.
In de aanloop naar de vastgelegde datum is het noodzakelijk dat de procedure strikt gevolgd wordt en u alle tussenstappen van deze procedure zeer nauwgezet opvolgt en uitvoert.

Of de werknemers die zich kandidaat stellen nu verkozen zijn of niet, ze genieten allemaal de bijzondere ontslagbescherming. Deze bescherming geldt ook voor de syndicale afgevaardigden in bedrijven zonder preventiecomité. De Wet van 19 maart 1991 bestaat in 2019 al 28 jaar. De miskenning van deze complexe wetgeving door de werkgever kan leiden tot de betaling van een vergoeding die kan oplopen tot acht jaar loon.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Onmisbaar voor alle ondernemingshoofden en personeelsverantwoordelijken van ondernemingen uit de privésector met meer dan 50 werknemers (en hun adviseurs).

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

Tijdens de opleiding zal je verder wegwijs gemaakt worden doorheen deze complexe materie. Nele Vangheluwe, juriste en specialiste arbeidsrecht, zal le wegwijs maken in de procedure van de Sociale Verkiezingen. Uiteraard is er tijdens deze sessie volop ruimte voor vraag en antwoord, zodat je naar je onderneming terugkeert met een praktijkgerichte en meteen bruikbare syllabus.

Programma

 • Ken je het verschil tussen "onderneming" en "technische bedrijfseenheid"?
 • Hoe wordt de "gewoonlijk gemiddelde tewerkstelling" berekend?
 • Wie is "werknemer" voor de sociale verkiezingen?
 • Wat gebeurt er met deeltijdse werknemers, uitzendkrachten, in geval van tijdskrediet, ...?
 • Mogen kaderleden hun eigen vertegenwoordiging kiezen?
 • Welke verkiezingen worden er georganiseerd? Wie moet er verkiezingen organiseren?
 • Wanneer start de verkiezingsprocedure?
 • Wanneer start de bescherming van de kandidaten? Kan het zijn dat een werknemer beschermd is vooraleer hij zijn kandidatuur heeft gesteld?
 • Hoe wordt naar de verkiezingsdag toegewerkt?
 • Wat met de stopzetting van de procedure?
 • Welke procedure moet er gevolgd worden bij de oproeping van de kiezers?
 • Wat op de dag van de stemming?
 • Zijn er nog aandachtspunten voor de dagen na de stemming?

Nele Vangheluwe startte als advocate, gespecialiseerd in arbeidsrecht, bij twee gerenommeerde kantoren in Brussel (Altius en Claeys & Engels). In 2008 maakte ze de overstap naar de bedrijfswereld (Adecco, Easypay Group en Attentia) waar ze als juriste interne en externe klanten begeleidde en adviseerde bij juridische probleemstellingen inzake aanwerving, tewerkstelling, ontslag, schorsing van de arbeidsovereenkomst, sociale zekerheid, enz.

Door de jaren heen heeft ze op een gestructureerde en gepassioneerde wijze mijn kennis gedeeld via opleidingen of het schrijven van sociaal-juridische nieuwsbrieven en artikels.

Sinds mei 2017 is ze actief als zelfstandig jurist.