Restauranthouder - voltijdse dagopleiding


Proef de meest smaakvolle dagopleiding van Syntra West!
#111041
#Opleiding #Horeca

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Deze dagopleiding bereidt de cursisten voor op het algemeen technisch, commercieel, financieel en administratief uitoefenen van het beroep van restauranthouder. Dit houdt in dat de nodige competenties voor een kok, kelner en zaakvoerder worden behaald.

Introductie

Je droomt ervan je eigen horecazaak uit te baten? Je wil in een horecazaak werken? Dan is deze praktijkgerichte opleiding iets voor jou!

Op één jaar tijd leer je alle kneepjes van het vak, zoals uitgebreide product- en warenkennis, de professionele kunst van het serveren en het gastheerschap, het bereiden van een gastronomisch menu en het berekenen van de kostprijs van je gerechten. Daarnaast doe je een ruime drankenkennis op en zet je de eerste stappen in de boeiende wijnwereld. De docenten zijn echte vakspecialisten met jarenlange horeca-ervaring. Via het werkplekleren kan je proeven van het horecaberoep. Na het slagen in deze opleiding kan je een eigen horecazaak starten of overnemen.

Omschrijving

Deze voltijdse dagopleiding is een duaal ondernemerschapstraject. Dit betekent dat je opleiding bestaat uit 2 delen: werkplekleren en campusleren.

 

Werkplekleren

 

Drie dagen per week doe je ervaring op in een erkend leerbedrijf. Meer dan de helft van alles wat je voor het beroep moet kennen en kunnen, ga je dus leren van een praktijkopleider in een bedrijf. Natuurlijk begeleiden we je hierbij intensief. En we doen dit al van bij de start. Eerst bespreken we wat de verwachtingen zijn. Daarna bekijken we samen welk type bedrijf het best bij jou past. Je uren op de werkplek hou je bij in een digitale tool: Moodle.

Campusleren

De overige twee dagen per week breng je door op de Syntra-campus. Ervaren docenten geven je er theorie- en praktijklessen. Die lessen vormen een aanvulling op en ondersteuning bij wat je leert op de werkvloer. Door middel van tussentijdse proeven begeleidt het team docenten je om later een topper te worden in het horecavak. Je groei in competenties wordt bijgehouden en geëvalueerd in een digitale tool: Comet.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze dagopleiding richt zich op mensen die zich in 1 jaar tijd willen specialiseren tot restauranthouder. Jongere cursisten krijgen het statuut van student, waardoor het recht op groeipakket (kinderbijslag) blijft behouden.

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Toelatingsvoorwaarden

Je bent minimum 18 jaar.

dagopleiding-horeca-traiteur-r-1-2_2011-1041.jpg
dagopleiding-horeca-traiteur-r-1-1_2011-1041.jpg
dagopleiding-horeca-traiteur-r-1-traject_2011-1041.png

Programma

In dit lineaire traject komen de volgende vakken uitvoerig aan bod:

 • inrichting, infrastructuur en vakterminologie
 • keukenpraktijk en keukentechnologie:

    warenkennis, voedingsleer, snij-, kook- en bereidingstechnieken, beroepshouding en functionele vaardigheden, food costberekening

 • warenkennis in detail:

    keukenbasis, fruit, gedroogde vruchten en noten, zuivel, eieren, kaas, groenten, kruiden en specerijen, deegwaren, rijst, vis en zeevruchten, vlees, gevogelte en wild, nagerechten en banketbakkerij

 • gevorderde keukenpraktijk:

    wereldkeuken en vegetarische keuken, streekgastronomie, nieuwe trends in kooktechnieken en kooktoestellen (pacojet, thermomix, roner, gastrovac, ...), food pairing, vacuümgaren

 • gastronomische keukenpraktijk:

    zaal- en keukencoördinatie, zaalversnijdingen en -bereidingen, menu en kostprijsberekening, werkorganisatie en planning.

 • zaalpraktijk en gastheerschap:

    zaalvoorbereiding en bediening van gasten, omgang met gasten, zaalbereidingen en -versnijdingen, probleemoplossende vaardigheden, keuken-zaalcoördinatie

 • drankenkennis:

    wijn, bieren, cocktails, koffie en thee, frisdranken, aperitieven en sterke dranken

 • voedselveiligheid (HACCP) en EHBO

 

 • persoonlijke attitudevorming en begeleiding:

    eindwerkbegeleiding en toelichting eindwerk, persoonlijkheids- en attitudevorming, POP-begeleiding, loopbaanoriëntering, tussentijdse toetsen en remediëringsmomenten.

Overzicht

 

 • beroepskennis: 320 uren
 • ondernemersskills: 132 uren
 • werkplekleren: 616 uren

Lesdata

Datum Startuur Einduur

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Locatie

 • Syntra West Brugge
 • Spoorwegstraat 14
 • 8200 Brugge
Bekijk op Google Maps

Contact

 • T: 078/353 653
 • Sofie@syntrawest.be

Getuigschrift

Na het volgen van deze opleiding en het slagen in de examens ontvang je het diploma van restauranthouder. Dit diploma is erkend door de Vlaamse Overheid.

Cursusmateriaal

De cursisten krijgen een vest, schort en hoofddeksel van Syntra West. Ze zorgen zelf nog voor klein materiaal (messenset) en een aangepaste broek en schoenen. Alle uitleg over het aan te schaffen materiaal wordt in de 1e les gegeven.