Experimenteren met plant based food


Culinaire tools: ontdek vernieuwende kooktechnieken en ingrediënten!
#220108
#Opleiding #Horeca

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Onder begeleiding van coaches, leer je zowel nieuwe als verbeterde gerechten en kooktechnieken kennen.

Heel concreet leer je het volgende:

  • een creatief idee realiseren
  • het kookproces beter begrijpen en beheersen

Omschrijving

Als experimentele chef kok ben je steeds op zoek naar harmonieuze smaakcombinaties, nieuwe ingrediënten en innovatieve kooktechnieken.

In deze opleiding leer je alles over de diverse soorten plant based voeding: zoals hun verschillende karakteristieken, hoe je ze gebruikt als ingrediënt en welke innovatieve kooktechnieken je er kunt op toepassen. Deze cursus bestaat uit een theoretisch stuk en wordt daarna gekoppeld aan praktijkopdrachten in de keuken of in het ‘food lab’. De focus ligt daarbij telkens op creativiteit en innovatie.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich tot allen die hun beroepsactiviteiten hebben in de voeding:  voedingsproductontwikkelaars en productieverantwoordelijken in de voedingssector, koks, traiteurs, retailers, ...  en personen die overwegen de stap te zetten om een nieuw product te creëren. Deze opleiding is toegankelijk voor zowel werknemers of voor zelfstandige.

Voorkennis

Diploma kok of aantoonbare ervaring in de keuken.

Programma

Eetbare planten (3 sessies)

  • Planten als voedsel
  • Plantaardig voedsel en gezondheid (fytochemicaliën)
  • Samenstelling en eigenschappen van fruit en groenten
  • Fruit en groenten behandelen en bewaren
  • Verse vruchten en groenten klaarmaken
  • Fruit en groenten conserveren
  • Plantaardige vleesvervangers (seitan, tofu, …)
  • Andere vleesvervangers (algen, wieren, mycoprotein, …)

Plantaardige smaakstoffen (2 sessies)

  • De aard van de smaak en van smaakstoffen
  • De chemie en eigenschappen van kruiden en specerijen
  • Kruiden en specerijen behandelen en bewaren
  • Koken met kruiden en specerijen
  • Overzicht van bekende kruiden
  • Overzicht van specerijen uit gematigde streken
  • Overzicht van tropische specerijen
  • Thee en koffie
  • Houtrook en verbrand hout

Zaden (granen, peulvruchten en noten) (2 sessies)

  • Zaden als voedsel
  • Zaden en gezondheid
  • De samenstelling en eigenschappen van zaden
  • Zaden behandelen en klaarmaken
  • Granen
  • Peulvruchten
  • Noten en andere olierijke zaden

Deeg en beslag (2 sessies)

  • De geschiedenis van het brood
  • De basisstructuur van deeg, beslag en producten ervan
  • Ingrediënten van deeg en beslag
  • Brood
  • Producten van dun beslag
  • Producten van dik beslag
  • Pasteideeg
  • Koekjes
  • Pasta, noedels en knoedels

Plant-based sauzen (1 sessie)

  • Sauswetenschap: smaak en consistentie
  • Met bloem en zetmeel gebonden sauzen
  • Met plantendeeltjes gebonden sauzen: purees

Zout ( 0.5 sessie )

  • Productie
  • Soorten zout
  • Zout en het menselijk lichaam

Alcohol (0.5 sessie)

  • De aard van alcohol
  • Wijn
  • Bier
  • Aziatische rijstwijn: Chinese chiu en Japanse Sake
  • Gedistilleerd
  • Azijn

Suiker, chocolade en snoepgoed (1 sessie)

  • De geschiedenis van suiker en snoepgoed
  • Wat is suiker
  • Suiker en stroop
  • Snoepgoed
  • Chocolade

Lesdata

Datum Startuur Einduur

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Locatie

  • Syntra West Brugge
  • Spoorwegstraat 14
  • 8200 Brugge
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078/353 653
  • Sofie@syntrawest.be

Getuigschrift

Na het volgen van de lessen en slagen voor de examens ontvang je het getuigschrift Plant based food innovation.

Cursusmateriaal

De syllabi – indien van toepassing - worden enkel digitaal ter beschikking gesteld op het digitaal platform. Heb je graag nog een print bij de hand? Dan bieden we je de mogelijkheid om deze te bestellen tegen een minimale printkost via de printshop van Syntra. Na upload via de shop, ontvang je 6 werkdagen later al je syllabus op het door jou gekozen adres.

Prijsinfo

Alimento-korting

Alimento zorgt voor elke werknemer in PC 118 of PC 220 voor een tegemoetkoming. Om de Alimento-korting aan te vragen, dien je Syntra West te contacteren. Syntra West stuurt de nodige documenten naar Alimento (IPV) vzw en Alimento contacteert jou indien aanvullende info nodig is. Zodra alles in orde is, krijg je de tussenkomst op jouw bankrekening gestort.