E-commerce: de nieuwe EU-btw-richtlijn


B2C e-commerce regels van toepassing vanaf juli 2021
#200467
#Mixed Klassikaal #Fiscaliteit

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

Als boekhouder en als ondernemer weet u welke regels er van toepassing zijn voor e-commerce en weet u ook hoe u het OSS en het IOSS systeem kunt toepassen.  

Introductie

De Europese Commissie heeft in een richtlijn de BTW-regels voor afstandsverkopen (van goederen en diensten) aan consumenten binnen de EU vereenvoudigd. Deze zullen er onder meer toe leiden dat de 'oneerlijke' concurrentie voor ondernemingen binnen en buiten de EU zal weggewerkt worden.

In principe zouden deze regels in werking treden op 1 januari 2021 maar door COVID-19 ondervinden de lidstaten problemen om de procedures en systemen klaar te krijgen tegen 31 december 2020, waardoor met een uitstel tot 1 juli 2021 is ingestemd.

Omschrijving

In dit seminarie wordt u duidelijk gemaakt wat de nieuwe BTW-maatregelen inhouden voor iedereen die een webshop heeft of aan e-commerce doet. In dit kader worden niet alleen de plaatsbepalingsregels aangepast maar wordt ook de BTW-vrijstelling voor leveringen van goederen met een waarde tot en met €22,00 afgeschaft.

Bijkomend worden de vereenvoudigde administratieve verplichtingen via de One Stop Shop (OSS)-regeling toegelicht voor EU-ondernemers alsook de vereenvoudigde Invoer One Stop Shop (I-OSS) voor niet EU-ondernemingen die op de Europese markt actief zijn.

Deze lunchwebinar is dan ook een ideale gelegenheid om de nieuwe invoerregels en intracommunautaire leveringen van goederen en diensten binnen de e-commerce volledig op een rijtje te hebben.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Boekhouders en financiële medewerkers van boekhoudkantoren en bedrijven, revisoren en financiële consultants.

Voorkennis

Een basiskennis van de BTW-wetgeving is vereist.

Methodologie

Lunchwebinar

e-commerce-1-1_2020-467.jpg

Programma

  • Btw-regels voor de Europese e-commerce
  • Btw-spelregels voor de zendingen van buiten de Europese Unie
  • De rol van de online platformen
  • OSS-systeem
  • IOSS-systeem: rapportering van invoer uit derde landen
  • Q&A

Peter Van den Heuvel: eigenaar AZ-Projects-consulting. Hij heeft een jarenlange ervaring als BTW-manager bij verschillende Europese ondernemingen.