Schoonheidsspecialist


Flexibel traject
#170340
#Opleiding #Beauty en wellness

Introductie

Als schoonheidsspecialist(e) heb je een passie voor esthetiek en ben je een expert in het verzorgen en het ontspannen van het lichaam en gelaat van je klanten. Tijdens deze opleiding leer je alle kneepjes van het vak: van gelaats- en lichaamsverzorging, manicure en epilatie tot het aanbrengen van make-up en het geven van een professionele massage. Alle activiteiten worden grondig ingeoefend tijdens de praktijklessen op de campus. Daarnaast specialiseer je je in de werking en effecten van cosmetische producten zodat je je klanten met raad en daad kunt bijstaan.

Omschrijving

In 2 jaar tijd stoomt ons ervaren docententeam jou klaar tot professioneel schoonheidsspecialist(e). Eens het diploma op zak, kan je je eigen salon opstarten of aan de slag bij een schoonheidssalon, parfumeriezaak, cosmetische bedrijf of wellnesscenter.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze professionele, praktijkgerichte en erkende opleiding richt zich naar dynamische personen met feeling voor schoonheid en een gezonde ondernemingsgeest.
Deze cursus is een opleiding voor personen vanaf 18 jaar of die voldaan hebben aan de leerplicht.

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis vereist.
De lessen worden in het Nederlands gegeven. Een goeie kennis van het Nederlands is een voorwaarde om deel te kunnen nemen.

Bijkomende info

VEEL GESTELDE VRAGEN:

Wordt er binnen dit lessenpakket schoonheidsspecialist(e) ook voetverzorging aangeboden?

Ja,binnen de opleiding tot schoonheidsspecialiste vormt Voetverzorging een afzonderlijk vak van 60 uur.
Hierin wordt echter geen medische voetverzorging aangeboden. De aangeboden kennis en vaardigheden van voetverzorging beperken zich tot het behandelen van eelt en likdoorns, conform het officiële competentieprofiel van een schoonheidsspecialist. Voor medische voetverzorging verwijzen we je naar de opleiding Gespecialiseerd voetverzorger waarin dit wel uitgebreid aan bod komt. De opleiding Gespecialiseerd Voetverzorger kan aansluitend op deze opleiding worden gevolgd in dagopleiding (1 jaar) of avondopleiding (2 jaar).

Moet ik vaak voor modellen zorgen?

Ja, op regelmatige tijdstippen naar aanloop van het examen zal je op model oefenen. De docente zal dit toelichten bij de start van de module.

Moeten er nog examens afgelegd worden voor een centrale examencommissie?

Neen, na het slagen voor de praktische eindproef ben je in orde voor de sectorale beroepskennis. Gezien onze leerdoelstellingen geijkt, gecontroleerd en erkend zijn, dien je dus geen externe examens meer af te leggen.

Zijn er nog bijkomende kosten waarmee ik rekening moet houden?

Ja. Je moet, aanvullend op de kostprijs van de opleiding, wel instaan voor de aankoop van een manicureset, visagiepenselen, handdoeken, schort en divers klein werkmateriaal. De richtprijs hiervoor bedraagt 700 euro gespreid over de 2 cursusjaren. Alle grondstoffen (crèmes, maskers, hars, make-up, ...) die tijdens de opleiding worden gebruikt, zijn inbegrepen in de prijs.

Ik beschik reeds over heel wat werkmateriaal. Ben ik verplicht om dit via Syntra aan te kopen?

Neen, op de eerste les van de module ontvang je een lijst met benodigdheden. De praktijkleerkrachten zullen deze lijst ook verder toelichten en aandachtspunten meegeven. Je kan de materialen aankopen bij een groot- of kleinhandel naar keuze.
Indien je al over één of meerdere van deze zaken beschikt, dien je deze uiteraard niet nogmaals aan te kopen.

Methodologie

Flexibel traject

Deze opleiding is een flexibel traject met onderstaande kenmerken:

 • Flexibel leren
  Deze formule vergemakkelijkt de combinatie met werk of gezinsleven. Informeer bij de campus naar vrijstellingen van leermodules op basis van verworven competenties en kwalificaties.
 • Digitaal kennisplatform
  In het online cursistenplatform Moodle stellen we maatgerichte en ondersteunende kennis beschikbaar in de vorm van oefencases, studiedossiers en werktools. Op deze wijze kan je op jouw eigen tempo activerend, probleemgestuurd en onderzoekend bijleren. Sommige trajecten bevatten één of meerdere e-modules waardoor je thuis vanachter je PC op een zelfstandige manier de lesmodule(s) kan instuderen. Je kan daarbij rekenen op e-coaching.
 • Werkplekleren bij werkgevers
  Werkplekleren betekent dat je in praktijk leert in een erkend leerbedrijf. Wat je moet kennen en kunnen, ga je dus vooral leren van een praktijkopleider in een bedrijf, uiteraard onder onze begeleiding.

Virtual Tour!

Neem hier een kijkje in het leslokaal/atelier.

Neem hier een kijkje in het leslokaal/atelier.

Neem hier een kijkje in het leslokaal/atelier.

schoonhidsspecialist-1-3_2017-340.jpg
schoonhidsspecialist-1-1_2017-340.jpg
schoonhidsspecialist-1-2_2017-340.jpg

Programma

Onderstaande vakken komen aan bod tijdens deze 2-jarige opleiding:

1ste jaar:

 • Algemene anatomie - Afstandsleren (e-learning)
 • Manicure (7 sessies)
 • Cosmetologie (7 sessies)
 • Gelaatsverzorging basistechnieken (15 sessies)
 • Lichaamsmassage (13 sessies)
 • Ontharingstechnieken (13 sessies)

2e jaar:

 • Lichaamsverzorging (16 sessies)
 • Algemene pathologie (5 sessies)
 • Make-up basistechnieken (10 sessies)
 • Gelaatsverzorging gespecialiseerde technieken (16 sessies)
 • Voetverzorging basistechnieken (15 sessies)
 • Stage 1 (40u)
 • Eindproef - verdediging eindwerk voor een jury (2 sessies)

Getuigschrift

Wie deze opleiding met succes beëindigt, ontvangt een getuigschrift erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

Grondstoffen

Materiaal

 • Alle grondstoffen (crèmes, maskers, hars, make-up, ...) die tijdens de opleiding worden gebruikt, zijn inbegrepen in de prijs.
 • Je moet, aanvullend op de kostprijs van de opleiding, instaan voor de aankoop van een manicureset, visagiepenselen, handdoeken, schort en divers klein werkmateriaal. De richtprijs hiervoor bedraagt 700 euro gespreid over de 2 cursusjaren.
 • De syllabi worden digitaal ter beschikking gesteld op het online cursistenplatform. Je kunt deze uitprinten of je brengt een laptop mee naar de theorieles.

Onze docenten zijn één voor één vakspecialisten met een eigen zaak die door hun jarenlange ervaring borg staan voor een kwalitatief hoogstaande opleiding.