Cosmetisch masseur met zorgspecialiteit


Basiscursus voor massage met aandacht voor kwetsbare risicogroepen
#220081
#Opleiding #Beauty en wellness

Introductie

Deze opleiding wordt aangeboden in onderstaande formule:

 • Avond: 26 sessies op basis van 1 les/week van 18u30-22u

 

Wanneer je de opleiding start in het voorjaar, dan loopt deze verder tijdens het volgende schooljaar.

Omschrijving

Wil je graag professioneel masseur worden?

Dat kan door het volgen van één van onze basistrajecten:

 • Massage van 13 sessies
 • Massage met zorg van 26 sessies (dit traject)

Tijdens de eerste module van deze opleiding leer je alle basisgrepen en -knepen van het beroep. Het gaat hier om een korte, maar intensieve kennismaking die je alle basiskennis en -vaardigheden van massage.

Je verwerft de nodige basiskennis over het menselijk lichaam. Je leert wat de indicaties en contra-indicaties voor massage zijn. Vervolgens ga je actief aan de slag met het oefenen van de belangrijkste basis massagetechnieken voor het geven van ontspannende lichaamsmassages, zoals effleurages, petrissages, tapotementen en fricties.

In de tweede module ga je verder op het uitvoeren van een massage bij bepaalde kwetsbare groepen (oncolologie, reumatische aandoeningen, palliatieve patiënten, ...). Dit wordt een zorgmassage genoemd. Je krijgt daarbij de nodige theoretische basis aangereikt om je op deze manier bewust te worden van wat kan en niet kan bij deze cliënten. Na de theorie leer je de specifieke massagetechnieken en het verschil in druk die al dan niet uitgevoerd mag worden bij deze kwetsbare personen.

De opleiding vereist geen speciale voorkennis en is geschikt voor iedereen die interesse heeft in een loopbaan binnen de wellness- en zorgsector. Theorie en praktijk zijn binnen deze opleiding prima op elkaar afgestemd, zodat je straks op een verantwoordelijke manier je vak kunt uitoefenen.

Tijdens de opleiding wordt het lichaam van kop tot teen gemasseerd. Met de kennis en vaardigheden die je tijdens deze opleiding opdoet, onder leiding van betrokken en ervaren vakdocenten, kun je onmiddellijk de beroepspraktijk gaan verkennen. Er zijn vandaag de dag vele goede carrièrekansen voor massagetherapeuten, omdat steeds meer mensen de weldaad voor lichaam en geest van een goede massage erkennen.

De opleiding duurt 25 lessen, gevolgd door een praktische eindproef. Na het slagen voor het examen, heb je recht op een getuigschrift dat erkend is door de Vlaamse overheid.

Hoewel het behalen van een getuigschrift niet langer verplicht is voor de uitoefening van het beroep sinds de afschaffing van de vestigingswet in 2018, is het ontegensprekelijk een meerwaarde en een bewijs van jouw kennis en kunde!

 

Syntra West biedt ook tal van specialisatiecursussen aan. Om de goeie kwaliteit en het hoge niveau van deze cursussen te garanderen, kun je hier enkel aan deelnemen als je het attest masseur hebt of de nodige ervaring kunt voorleggen.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die aan de slag wil in de wellness-sector.

Ideaal voor mantelzorgers, zorgverleners en vrijwilligers die zich willen verdiepen in massage bij kwetsbare groepen.

massagezorg-1-4_2022-81.jpg

Programma

Lichaamsmassage:

 • Onthaal, planning en communicatie (e-learning)
 • Functionele anatomie en fysiologie (e-learning)
 • Massagetechnieken
 • Product- en materiaalkennis
 • Het beroep van masseur
 • Examen

Zorgmassage:

 • Doelgroepen: pathologiëen en behandelingen
 • Intakegesprek en communicatie
 • Interdisciplinair werkveld
 • Zorgmassagetechnieken
 • Zorgmassage in de praktijk
 • Examen

Eindproef

Docent aan het woord

Ik probeer zoveel mogelijk aandacht te besteden aan bepaalde attitudes en zet dit om in de praktijk.

Linda

See you on