Slager


Vakmanschap, innovatie, creativiteit, kwaliteit en management
#111034
#Opleiding #Bakkerij en slagerij

Introductie

De opleiding slager - spekslager leidt je op tot kenner van het vak.

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

De slager spekslager kent de vleesstukken van diverse dieren perfect en weet die toe te passen in vleesbereidingen en vleesproducten (charcuterie). Ook het facet van de traiteur-verkoopklare gerechten kan niet meer ontbreken in de toonbank van elke slager. Het gehele productieproces gebeurt op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Vóór, tijdens en na de bereiding houdt de ambachtelijke slager-spekslager rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. Tot slot moet hij zijn ambachtelijk bedrijf weten te runnen op het gebied van administratie, marketing en personeelsbeleid. Hiervoor worden extra opleidingsmogelijkheden aangeboden.

Omschrijving

Syntra West geeft het beroep van slager - spekslager een nieuw elan. In deze opleiding staan vakmanschap, innovatie, creativiteit, kwaliteit en management centraal. De hele sector smeekt naar gediplomeerde mensen. Zowel de zelfstandige slager, de slagerijafdelingen in warenhuizen en de vleessector beroepen zich op geschoold personeel. Werk verzekerd, dus!

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Je wenst het beroep van slager aan te leren.

Toelatingsvoorwaarden

De minimumleeftijd voor deelname is 18 jaar. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

slager-slachten-vlees-charcute-1-3_2011-1034.jpg
slager-slachten-vlees-charcute-1-1_2011-1034.jpg
beenhouwer-1-2_2011-1034.jpg

Programma

Deze opleiding duur 3 jaar en bestaat uit de volgende modules:

1e jaar Medewerker slagerij

  • basis slager-spekslager (10 sessies)
    • inleiding(structuur - uitrusting - beroepskenmerken)
    • Hygiëne en veiligheid
    • product- en grondstoffenkennis
    • moduleproef
  • vers vlees (15 sessies)
    • varkensvlees
    • Runds, kalfsvlees en schaap
    • Gevogelte en konijn
    • moduleproef
  • vleesbereidingen (8 sessies)
    • gehakt
    • braadworst, filet americain
    • kalfsgehakt/worst, blinde vink, crépinette
    • schnitzel, gyros/pita
    • brochette, cordon bleu
    • fondue en gourmet, steengrillschotel en barbecue, wok
    • moduleproef

2e jaar:

  • vleesproducten (18 sessies)
    • rauwe en gekookte zouterijproducten
    • kookworsten en vleesbroden
    • droge worsten
    • leverbereidingen
    • bloedbereidingen
    • geleibereidingen
    • moduleproef
  • warme en koude verkoopsklare gerechten (11 sessies)
    • koude sauzen
    • warme sauzen
    • soepen
    • dagschotels
    • koude schotels en eenvoudig koud buffet
    • pizza, lasagne en quiches
    • aardappelbereidingen
    • moduleproef

 

3e jaar:

  • Fijne vleesproducten en verkoopklare gerechten(20 sessies)
    • Voorraadbeheer
    • productieplanning
    • verkoop
    • verhitte vleesproducten, buiten de koeling bewaarbaar en frituursnacks
    • verfijnde gekookte en rauwe zouterijproducten
    • verfijne kookworsten
    • charcuterie op basis van gevogelte
    • droge worsten en salamisoorten
    • verfijne leverbereiding
    • verfijnde bloedbereidingen
    • verkoopklare gerechten (op basis van wild, vis, konijn, paard,...) en belegde broodjes
    • examen
  • Toegepaste bedrijfsvoering slager - spekslager
    • Inleiding + visie en strategie van de onderneming
    • Algemeen bedrijskosteplan - uurloonberekening
    • wetgeving en administratie
    • Hygiëne- en allergenenbeleid
    • Eindwerkbegeleiding
  • Eindproef Slager - spekslager

Lesdata

Datum Startuur Einduur
dinsdag 05/09/2023 18:30 22:00
dinsdag 12/09/2023 18:30 22:00
dinsdag 19/09/2023 18:30 22:00
dinsdag 26/09/2023 18:30 22:00
dinsdag 03/10/2023 18:30 22:00
dinsdag 10/10/2023 18:30 22:00
dinsdag 17/10/2023 18:30 22:00
dinsdag 24/10/2023 18:30 22:00
dinsdag 07/11/2023 18:30 22:00
dinsdag 14/11/2023 18:30 22:00

Data onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Locatie

  • Hotelschool en Slagerijschool Ter Groene Poorte
  • Spoorwegstraat 14
  • 8200 Brugge
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078/353 653
  • Sofie@syntrawest.be

Cursusmateriaal

De cursisten krijgen een vest, schort en hoofddeksel van Syntra West.
De cursisten zorgen zelf nog voor hun eigen materiaal (messenset, handschoen, maliënkolder) en een aangepaste broek en schoenen. Deze materialen kunnen aangekocht worden via Dupont met een opleidingskorting. De link voor aankoop wordt doorgegeven bij inschrijving.

De syllabi – indien van toepassing - worden enkel digitaal ter beschikking gesteld op het digitaal platform. Heb je graag nog een print bij de hand? Dan bieden we je de mogelijkheid om deze te bestellen tegen een minimale printkost via de printshop van Syntra. Na upload via de shop, ontvang je 6 werkdagen later al je syllabus op het door jou gekozen adres.

Docent aan het woord

De opleiding dispatcher bieden we aan via afstandsleren en contactlessen.

Dirk

See you on