#080110
#Opleiding #Bakkerij en slagerij

Dieetkoken - basis

Omschrijving

In de zorgsector komt het vaak voor dat de kok rekening moet houden met voorgeschreven diëten van bewoners, patiënten. Hiervoor heeft hij of zij inzicht nodig in de organisatorische werkzaam-heden en de bereidingsprocessen voor de diverse diëten. Dat stelt hem of haar in staat initiatieven te ontplooien die tot aanpassing en variatie van de menuschema's voor de diëten kunnen leiden. Om een overzicht te krijgen over wat mag en niet mag bij de diverse diëten organiseert Escala deze korte opleiding.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Koks en keukenmedewerkers uit ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, woon- en zorgcentra, scholen en vakantieverblijven.

Voorkennis

Geen specifieke voorkennis vereist.

Wat kent u na het volgen van deze opleiding?

In deze opleiding wordt aandacht besteed aan achtergronden, productkennis, bereidingstechnieken en menusamenstelling.

  • U kent de basis van heel wat diëten
  • U weet wat men mag eten en wat niet in een specifiek dieet past
  • U leert menu's en recepturen aanpassen
  • U kan variaties voor een zelfde recept toepassen
  • U past de recepturen aan conform de verschillende seizoenen
  • U bereidt dieetmenu's en weet ook hoe ze smaken
  • U zorgt dat een receptuur door aanpassing met de verschillende diëten toch smakelijk en aantrekkelijk blijft.

Programma

  • Gezonde voeding
  • Energiebeperkt dieet en diabetesdieet type II
  • Vetbeperkt en cholesterolbeperkt dieet
  • Natriumbeperkt dieet
  • Licht verteerbaar dieet
  • Diëten op basis van voedingsallergieën : lactosevrij, glutenvrij

De dessertvariaties worden verwerkt per dieet.

Katia Cornelis, diëtiste met koksopleiding, en met relevante ervaring in de zorgsector