Brood- en banketbakker


Vers brood en gebak uit de oven, het hart van het bakkersatelier
#111037
#Opleiding #Bakkerij en slagerij

Wat kent men na het volgen van deze opleiding?

De opleiding leidt cursisten op tot het zelfstandig beroep van brood- en banketbakker.

Introductie

De oven vormt het hart van het bakkersatelier. Daar vindt het moment van de waarheid plaats: een stuk deeg verandert in een lekker geurend brood, een aanlokkelijke boterkoek, de plaatselijke wafelvariant en véél, véél meer. Ben jij gepassioneerd door al dat lekkers? Dan is de opleiding Brood- en banketbakker iets voor jou!

Omschrijving

De opleiding Brood- en banketbakker streeft ernaar om gedegen en gemotiveerde bakkers af te leveren, zodat ze voldoen aan de hoge eisen die momenteel aan de bakkerssector worden gesteld. We werken met professionele vakspecialisten die je met de gewenste kwaliteit tot het beroep van bakker begeleiden.

Voor wie is deze opleiding bestemd?

Deze opleiding richt zich op iedereen die zich vakkundig wil scholen tot brood- en banketbakker.

Toelatingsvoorwaarden

Deze opleiding is toegankelijk voor personen vanaf 18 jaar. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Bijkomende info

                                                                          

bakker-brood-banket-1-2_2011-1037.jpg
brood-bakker-banket-1-3_2011-1037.jpg
bakker-brood-banket-1-1_2011-1037.jpg

Programma

Deze opleiding duurt 3 jaar en bestaat uit de volgende modules:

1e jaar: Medewerker bakkerij

Activiteiten van de brood- en banketbakker (4 sessies)

  • voorstelling beroep
  • materiaal  
  • productkennis
  • basis afwerking en garneringen
  • bedrijfsbezoek of vakbeurs

Basis hygiëne en veiligheid (6 sessies)

  • HACCP en voedselhygiëne
  • onderhoud en reiniging
  • bacterie- en temperatuursbeheersing
  • EHBO, milieu, brandveiligheid en ergonomie

Basis gistdegen (7 sessies)

  • diverse broden
  • gerezen bladerdeeg
  • pistolets, piccolo
  • crèmekoeken

Basis beslagen, vullingen en crèmes (6 sessies)

  • cakebeslag
  • bavaroises en mousses
  • biscuit
  • boterroom, slagroom, banketbakkersroom
  • rouladebiscuit

Basis vet-, kook-, en bladerdegen (5 sessies)

  • soezendeeg: éclairs, soezen
  • boterdeeg: koekjes
  • bladerdeeg: confituurgebakjes, frangipanegebak, ...

Evaluatie praktijk (1 sessie)

  • moduleproef

2e jaar:

Degen (10 sessies)

  • gistdegen
  • vetdegen
  • bladerdeeg
  • moduleproef

Beslagen en taarten (14 sessies)

  • toegepaste bedrijfsvoering
  • beslagen
  • kookdegen
  • vullingen en crèmes
  • taarten
  • moduleproef

Basis chocolade (8 sessies)

  • inleiding
  • materiaal
  • hygiëne en veiligheid
  • productkennis
  • bereiden van chocoladeproducten
  • moduleproef

3e jaar:

Luxedegen en -banketproducten (20 sessies)

  • luxedegen
  • luxebanketproducten
  • moduleproef

Toegepaste bedrijfsvoering voor de brood- en banketbakker (10 sessies)

  • visie en strategie van de onderneming
  • algemeen bedrijfskostenplan
  • uurloonberekening
  • wetgeving en administratie
  • hygiëne- en allergenenbeleid
  • eindwerkbegeleiding
  • moduleproef

Eindproef

Begindatum Lesdata
16/09/2021 Bekijk lesdata

Locatie

  • Syntra West Brugge
  • Spoorwegstraat 14
  • 8200 Brugge
Bekijk op Google Maps

Contact

  • T: 078/353 653
  • Sofie@syntrawest.be

Cursusmateriaal

De cursisten krijgen een bakkersvest, voorschort en hoofddeksel van Syntra West. De cursisten zorgen zelf voor een bakkersbroek en veilige schoenen. Ze zorgen zelf voor klein materiaal: paletmes, steekmes, pralineervork, spatel, kloppel, borsteltje, cuttermes, schaar en pollepeleltje. Alle gedetailleerde informatie hierover wordt in de 1e les gegeven.

Prijsinfo

Alimento-korting

Alimento zorgt voor elke werknemer in PC 118 of PC 220 voor een tegemoetkoming. Om de Alimento-korting aan te vragen, dien je Syntra West te contacteren. Syntra West stuurt de nodige documenten naar Alimento (IPV) vzw en Alimento contacteert jou indien aanvullende info nodig is. Zodra alles in orde is, krijg je de tussenkomst op jouw bankrekening gestort.