Betaald educatief verlof wordt Vlaams opleidingsverlof

De hervorming houdt veranderingen in voor zowel werknemer, werkgever als de opleidingsverstrekker

Eind vorig jaar keurde de Vlaamse Regering de hervorming van het betaald educatief verlof naar het Vlaams opleidingsverlof goed. De hervorming houdt veranderingen in voor zowel werknemer, werkgever als de opleidingsverstrekker

Het betaald educatief verlof kan omschreven worden als het recht toegekend aan werknemers uit de privé-sector om erkende opleidingen te volgen en om op het werk afwezig te zijn met behoud van hun loon.
De werkgever kan niet weigeren maar moet wel akkoord gaan met de planning van het verlof. Na de opleiding vraagt hij de terugbetaling door het indienen van een schuldvordering.

  • Opleidingsverlof is het recht van iedere werknemer in de privé sector om vanaf september 2019 per schooljaar 125 uur afwezig van het werk te zijn om een opleiding te volgen met behoud van loon.
  • Arbeidsmarktgerichte opleidingen komen in aanmerking voor het opleidingsverlof.
  • Voor opleidingen met startdatum 1 september 2019 of later geldt de regelgeving van het Vlaams opleidingsverlof (VOV) in plaats van de regelgeving van het betaald educatief verlof (BEV).
  • Voor opleidingen met een startdatum vóór 1 september 2019 geldt nog de regelgeving van betaald educatief verlof.

De erkende opleidingen worden verzameld in de opleidingsdatabank. Deze opleidingsdatabank is momenteel nog niet beschikbaar. 
Voor vragen omtrent activeringsdatum van deze webpagina, contacteer educatiefverlof@vlaanderen.be of tel 1700 (gratis telefoonnummer, elke werkdag van 9 tot 19 uur)

 

Departement Werk en Sociale Economie
Betaald Educatief Verlof
Koning Albert II laan 35 bus 20
1030 Brussel

Cursist aan het woord

Een pluim voor docent Hans Gabriël: you're the best, merci voor alle toffe lessen.

Paulien