Bescherm jouw kmo tegen cybercrime in 4 gratis sessies

Wat is cybersecurity, cybercrime en een incident response plan?

De toenemende digitalisering brengt heel wat gevaren met zich mee. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne speelt zich bijvoorbeeld niet enkel fysiek af, maar ook in de cloud. Naast landen zijn ook bedrijven niet immuun voor cybercriminaliteit. Zo viel de productie van weefmachinefabrikant Picanol volledig stil na een aanval, en moest snackproducent Mondelez noodgedwongen overschakelen op pen en papier. Gelukkig kan jij jouw kmo wél beschermen. Hoe? Dankzij de gratis workshop Cybercrime – Jouw organisatie is een doelwit. Ben je voorbereid? van Syntra West krijg jij alle hackers klein!

 

Wat is cybersecurity?

Cybersecurity is het beschermen van jouw digitale omgeving (computers, servers, netwerken …) tegen hackers en virussen. Met behulp van cyberbeveiliging kan jij het risico en de impact van aanvallen op jouw kmo aanzienlijk beperken. Wie beveiligingsmaatregelen neemt, versterkt eigenlijk het immuunsysteem van zijn zaak. Wie zijn lichaam weerbaarder wil maken tegen ziektes, eet gezonder, sport vaker en neemt vitamines. Wil jij jouw digitale omgeving gezonder maken? Dan installeer je best antivirussoftware, en stel je een incident response plan (of basiscybersecurityplan) op.

 

Wat is cybercrime?

Cybercrime is het stelen van o.a. gevoelige informatie, data en software via hacking, phishing, ransomware, malware … Het doel van cybercriminelen is om jouw onderneming schade te berokkenen voor eigen gewin. Een groot probleem bij sommige bedrijven is dat ze het niet meteen doorhebben wanneer ze gehackt zijn. Je kan het vergelijken met een huis zonder inbraakalarm. De inbreker kan ongestoord alle kamers leegroven, en jij merkt de schade pas op wanneer het al te laat is. Ook hackers proberen zich zoveel mogelijk te verspreiden zodat ze  controle krijgen over jouw volledige netwerk. Een goed beveiligingssysteem is dus van essentieel belang!

 

Wat zijn de gevaren van cybercrime voor kmo’s?

Voor kmo’s kan cybercriminaliteit leiden tot imagoverlies en grote financiële schade. Één cyberaanval kan zelfs uitmonden in faillissement.

 

Enkele concrete voorbeelden van de gevaren:

  • Elke onderneming moet de GDPR-wetgeving naleven. Als blijkt dat de persoonlijke gegevens van jouw klanten gelekt zijn door nalatige beveiliging, kan dat leiden tot sancties.
  • Na een ransomware-aanval heeft jouw personeel geen toegang meer tot hun computers en bestanden. Ze kunnen tijdelijk niet werken, en jouw zaak ligt stil.
  • Hackers bemachtigen het geheime recept van jouw voedings- of drankbedrijf waardoor anderen jouw product nu kunnen namaken. Jouw merk verliest zijn exclusiviteitsgehalte en waarde.
  • De lopende band van je fabriek wordt extern geblokkeerd waardoor de productie volledig stilvalt. De arbeiders kunnen niet werken, en de klanten worden niet bediend. Dit brengt een pittig prijskaartje met zich mee.  

Hoe kan jij jouw kmo beschermen?

Hoewel je een cyberaanval nooit 100% kan voorkomen, kan je wel het risico op zo’n aanval verlagen en diens impact verkleinen. Docent Nick Pieters van de workshop Cybercrime licht toe: “Veel bedrijven hebben wel een basis aan beveiliging, maar daar stopt het meestal. Een slimme kmo stelt een incident response plan op, en reviseert dit jaarlijks. Zo’n plan is eigenlijk een draaiboek van wat je moet doen in het geval van een cyberaanval. Dat zijn zowel technische als praktische zaken. Het incident response plan bevat bijvoorbeeld ook informatie over de communicatie na een aanval. Is dat de taak van de marketeer of van de CEO? Zo kan je snel en efficiënt handelen.”

 

Benieuwd hoe je een incident response plan opstelt op maat van jouw kmo?

Schrijf je hier in voor de workshop Cybercrime – Jouw organisatie is een doelwit. Ben je voorbereid? vanaf 26 oktober in Brugge. Dankzij de steun van het interreg Vlaanderen-Nederland project G.R.A.M. kost deze workshop jou … helemaal niets!

 

 

Logo van interreg Vlaanderen-Nederland en partners

Cursist aan het woord

Ik ben tevreden over de lessen. De stage is een grote meerwaarde en een must voor deze branche.

Cathy

See you on