Nieuwe opleiding marine coördinator stoomt je klaar voor een carrière in de maritieme wereld

Ga voor een unieke logistieke functie in de blauwe economie

Foto

Syntra West lanceert nieuwe opleiding tot marine coördinator.

Deze logistieke opleiding start dit najaar al in Brugge én Oostende. Geïnteresseerde Griet zocht en vond opleidingsantwoorden bij Otary, beheerder van offshore windparken, opleidingsverantwoordelijke Klaas Minne en Ruth Teerlynck, coördinator blue trainingslab ‘The Reef’. Jorden Wittesaele, Operations Support Lead bij Otary geeft graag tekst en uitleg.


Ik heb interesse om de opleiding marine coordinator te starten bij Syntra West. Ik denk dat het fantastisch moet zijn om een carrière te kunnen uitbouwen in de haven van Oostende in de logistieke sector. | Griet Coussement 

Jurgen, Kun jij ons meer kunnen vertellen over Otary en wat de job als marine coördinator precies inhoudt? 

"Otary ontwikkelt en beheert offshore windparken. Ik ben zelf Operations Support Lead bij Otary en samen met de marine coördinatoren regelen we alle operationele zaken vanuit de controlekamer. Daar regelen we alles in functie van het weer. Als marine coördinator monitor je continu alles wat er offshore gebeurt, om dan te overleggen met de havenauthoriteiten, vb. om de tijdstabellen op te maken. Daarna is het aan de marinecoördinator om continu af te stemmen met de vessels, met de kapiteins, met iedereen die betrokken is in het offshore gebeuren. Zo gebeurt er eigenlijk continu onderhoud aan onze turbines.


Een marine coördinator is verantwoordelijk voor de veiligheid in het park. Onze marine coördinatoren monitoren onze windmolenparken Rental, Seastar en Mermaid. Er is steeds iemand beschikbaar voor mocht er zich een emergency voordoen. Voornaamste job van de marine coördinator is eigenlijk om alle werken op te volgen, en dient exact te weten waar iedereen zit."


Wendy Goossens, COO Otary licht verder toe. “Onze marine coördinatoren spelen een heel belangrijke rol binnen Otary. En niet alleen binnen de organisatie van de schepen van de mensen op zee. Zij dienen ten allen tijde te weten wie zich waar bevindt, met aandacht voor het veiligheidsaspect. Dus in geval van een noodsituatie zullen zij diegenen zijn die in eerste instantie alles in goede banen gaan leiden."

Foto
Foto

Klaas, hoe kwam deze opleiding tot stand?

Klaas Minne, Product manager Techniek & Industrie: "Wij hadden al contact met de sector door onze opleiding windturbinetechnicus. Vanuit deze markt kwam ook de vraag om te helpen bij de invulling van de nood aan een degelijke opleiding tot marine coördinator.


Na bijna een jaar ontwikkeling is deze opleiding af. De cursisten worden ondergedompeld in communicatie. Zij leren niet enkel werken met de communicatietools maar er is ook aandacht voor de interactie met en coördinatie naar de actoren op het veld. Zoals de onderhoudstechnici, de haven authoriteiten, enzovoort. Daarnaast leren de coördinatoren in spé ook zeekaarten en weerkaarten interpreteren, leren ze transfersplannen opmaken en opvolgen en leren ze ook reageren in noodsituaties. Aangezien de voertaal Engels is in de sector leren ze ook Engels vakjargon."

 

Ruth, hoe draagt het nieuwe trainingslab ‘The reef’ bij in dit nieuwe opleidingsverhaal?

"In het gloednieuwe trainingslab The Reef, zal een deel van de lessen plaatsvinden. The Reef is een trainingslab waar mensen opgeleid worden om aan de slag te kunnen gaan binnen de blauwe economie. De toekomstige marine coördinatoren zullen er lessen volgen. Ze kunnen er gebruik maken van de simulatiekamer. We hebben een controleroom waarin we scenario’s kunnen implementeren. 
Je kan dus echt hands-on de opleiding volgen. Zo leer je werken met de software die gebruikt wordt binnen de sector zelf, waarmee oefeningen kunnen nagebootst worden. Vb. een planning opmaken van het onderhoud van een windturbine: de juiste mensen kunnen plaatsen op de juiste schepen, ervoor zorgen dat de logistiek en de juiste certificaten in orde zijn.
Daarnaast hebben wij ook VR-toepassingen en VR-headsets waarbij je kan ervaren hoe het is om op zee te gaan. Niet dat ze zelf op zee moeten gaan, maar het is wel handig om ook de beleving te hebben naar veiligheid toe in die VR-ruimte."

 

Foto

Griet, ben je ondertussen al wat wijzer geworden? 

Ja, ik heb een ruimer beeld over wat de job nu eigenlijk inhoudt, dat je zowel coördineert als organiseert, en daarnaast ook de veiligheid van je collega’s bewaakt. Maar ook dat je terechtkomt in een duurzame omgeving, een duurzame economie, ook niet onbelangrijk.  Ik heb eigenlijk alleen nog wat twijfels over m’n voorkennis, want die heb ik niet. 
Klaas Minne: Dat is helemaal  niet erg, want we starten de opleiding vanaf het begin. Er is dus helemaal geen voorkennis nodig. 


Griet knikt enthousiast en is klaar om te starten.